Van egy autó a nevemen amit a testvérem használt. Elmérgesedett a viszonyunk nem tudom elhozni tőle nem engednek be oda ahol van a kocsi, a rendszám nélkül a forgalomból sem tudom kivonatni. Mi ilyenkor a teendő?

Ez nem lopás.
"370. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el." Itt nem történt elvétel. A kérdező maga adta át az autót.
Ez jármű önkényes elvétele:
"380. § (1) Aki idegen gépi meghajtású járművet mástól azért vesz el, hogy jogtalanul használja, vagy az így elvett, illetve a rábízott ilyen járművet használja jogtalanul, bűntett miatt három évig terjedő
szabadságvesztéssel büntetendő." Bár a bűntény nevében szerepel az elvétel, ez a "rábízott" járműre is vonatkozik.
Menj el hozzá két tanúval és kérd, hogy azonnal adja át az autót. Közöld vele, hogy ha nem teszi fel fogod jelenteni. Nyomtasd ki ezt a paragrafust és add át neki. Akár a felszólítással kiegészítve.

"Mindegy hogy minek nevezi, tegyen feljelentést és meg oldják."
Nem oldják meg. Ha nem erősködik és nem a megfelelő tényállásra hivatkozik, akkor a rendőrség lerázza, hogy ez polgári ügy. És forduljon bírósághoz. Nem szeretik az új ügyeket.
Másrészt, nem feljelentéssel kell kezdeni. Hanem a vétkes megfenyegetésével. És akkor jobb, ha valódi bűncselekményre hivatkozik a kérdező. Még a joghoz nem értő is azt válaszolja a lopás vádjára, hogy "nem loptam, Te adtad oda". És igaza van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!