Miért jobb az öntöltős (mild) hibrid a plug-in-nél?
Sok autónál látom, hogy úgy reklámozzák, hogy ezt nem kell töltögetni, mert öntöltős. A marketingszövegben úgy állítják be, mintha emiatt sokkal jobb lenne. De nem látom, hogy mi az előnye.
Ha hibridet vennék, pont a konnektorba dughatós lenne számomra az előnyösebb. Éjszaka felőlem nyugodtan lóghat a konnektoron, engem nem zavar. Másnap meg 10-20, akár 60 km-t elmegy tisztán elektromosan. Azaz rövid utakon nem kell a benzinmotort kínozni. De ha hosszabb útra megyek akkor ott a teljes értékű benzinmotor.
A mild meg ha jól tudom a fékezési energiát tárolja el és csak rásegít a benzinmotorra, ezzel tudnak valamennyi gramm co2-t WLTP szerint megspórolni, de mindig dolgozik a benzinmotor is. Ez miért lenne sokkal jobb vagy előnyösebb?
Mondjuk egyedül azt tudom elképzelni, hogy ha valaki panelban lakik, nem tudja hol tölteni és nyilvános töltőkkel sem akar bajlódni, akkor elmondhatja hogy jobb mint a semmi, mégis valamennyire hibrid. De ezen kívül?

Egy mai modern napelem kerekítve 2.3 m2 és 440-450W, magyarul alulról súrolja a 200W/m2-t. Az ilyen tábla árban 70-80e Ft, tehát kb 35e Ft/200W. Ezek sík táblák, nem igazán van megkötés a felépítésre és természetesen olyan helyre telepítik ami keveset van árnyékban. A házban lévő inverter 10+ ilyen táblát szolgál ki.
Ezzel szemben az autók esetében követnie kellene a felület formáját ami miatt a gyártás bonyolultabb, jó eséllyel a hatásfok is alacsonyabb, az autó életében sokat tölt árnyékban és a maximum 400W teljesítményre ugyanúgy meg kell oldani az áram autóba való juttatását. Az extra elektronika itt is pénz amiért kevés energiát kapsz.
Több gyártó próbálkozott már ilyennel és nem terjedt el a megoldás, ne gondold hogy te okosabb vagy mint az a rengeteg mérnök akik ezzel próbálkoztak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!