Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A2vel vezethetem?

A2vel vezethetem?

Figyelt kérdés

Sziasztok,megszereztem az A2 kategórias jogosítványomat.

Kawasaki z750et szeretnék venni ami jelenleg 35kw de régen 78kw volt.

A motor 2013as jogszabály változás elott lett hivatalosan lefojtva amikor még A korlatozott jogosítvány volt és nem volt ez a 70kwrol visszafojtott szabály.

Én most akkor vezethetem ezt a motort hivatalosan igaz? Mivel a jogszabaly változás előtt lett lefojtva és akkor még lehetett vezetni korlatozott jogsival

ma 09:27
 1/4 anonim ***** válasza:
Az A2 meg az A korlátozott nem ugyanaz. Mondjuk A korlátozottal sem lett volna vezethető, mert azzal 25 kW alatt lehetett vezetni. Ezt elvileg nem vezetheted, gyakorlatilag én még olyanról nem hallottam, hogy ezt valaha kiszúrták volna. Persze ha részese vagy egy balesetnek ami után lesz műszaki szemle, akkor számítani fog.
ma 09:37
 2/4 anonim ***** válasza:
25%

Ha A2es jogsid van akkor:

"A legfeljebb 35 kW teljesítményű és 0,2 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányt meg nem haladó motorkerékpár. Az “A2” kategóriára érvényes vezetői engedéllyel vezethető még az “A1” alkategóriába tartozó motorkerékpár."

Ha a Z750 forgalmijában 35kw van, akkor (száraz tömeggel számolva, nem tudom a pontos évjáratot hát kerestem egy véletlenszerűre):

35kw / 226kg = 0,154

0,154 < 0,2 szerintem vezetheted

ma 09:56
 3/4 anonim ***** válasza:

Teljesen mindegy, hogy mikor lett lefojtva, mert a szabályozás az A2-es jogosítvánnyal vezethető motorokat szabályozza, és nem a motor forgalmijába írják bele, hogy az most milyen jogsival vezethető.

Az A2-es jogosítványkorlátozás pedig világosan leírja, hogy csak olyan fojtott motort vezethetsz, ami eredetileg nem volt erősebb 70kW-nál, teljesen mindegy az évjárat, mikor fojtották le stb. Hiába (papíron) 35kW-os , ettől még csak A korlátlan jogsival vezethető, mert erősebb motorból van átalakítva.

De ez a múltkor is el lett mondva, nem vezetheted, nem tudom mi újat vársz?

https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__autok-motorok__12..

ma 12:03
 4/4 anonim ***** válasza:
Sőt, nem is azt mondja az A2, hogy 70kW az eredeti teljesítmény, hanem hogy legfeljebb kétszer akkora, mint amennyire fojtva van. Tehát ha a 70kW-os motort 25kW-ra fojtják mert a régi A korlátozott miatt kitalált fojtás van benne, az sem vezethető A2-vel, mert 25kW-ra fojtani legfeljebb 50kW-os motort szabad, hogy A2-kompatibilis legyen. Ha valahogy sikerülne egy 78kW-os motort akár 10kW-ra is fojtani, az is csak a korlátlan jogsival vezethető.
ma 12:44

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!