Milyen hibára utalhat ez a jelenség a sebességváltónál?
15 éves, jó állapotú Toyota Corolla személyautóm van (benzines, szívómotoros). Pár hónapja kezdődött az a jelenség, hogy néha, amikor 1-es fokozatból 2-esbe kapcsolnék, akkor a váltót nem lehet (vagy csak erőltetve lehet) kimozdítani 1-esből. De ilyenkor nem recseg (mint amikor nem nyomja be valaki a kuplungot), hanem semmi hangot nem ad, amikor erőltetem.
Sosem indulás utáni első váltásnál fordul ez elő, de mindig még viszonylag az út kezdetén, amikor a motor nem melegedett fel. Kizárólag ebben a fokozatban észlelhető ez. És viszonylag ritkán fordul elő, általában hetente tapasztalom, noha az autót szinte minden nap szoktam használni. Azt is észrevettem még, hogy ha ilyenkor visszaengedem a kuplungot (és az autó ránt egy nagyot), majd utána ismét benyomom, akkor már finoman tudok váltani, és később sem jön elő ez a probléma.
Milyen hibára utalhat ez a jelenség?
Köszönöm a válaszokat mindenkinek.
4 éve enyém az autó, én biztos nem cseréltettem váltóolajat, úgyhogy ezt mindenképp kicseréltetem, ill. a fékfolyadékot is ellenőriztetem. A kuplung nem fog magasan, egy éve lett cserélve, az biztos nincs lekopva.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!