Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A finn rendszámok ugyanúgy...

A finn rendszámok ugyanúgy három betű, kötőjel, három szám formátumúak mint az ezelőtti magyar rendszámok. A svéd is hasonló, csak kötőjel nélkül. Hogyhogy ott nem használták még el a rendszámokat, nem futottak ki és kellett formátumot váltaniuk?

Figyelt kérdés
Ott újra felhasználható ugyanaz a rendszám járműcserekor? Vagy Magyarországon ennyivel több autót állítottak forgalomba?

jan. 27. 15:20
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
82%
Finnország lakossága kb. fele annyi, mint Magyarországé, így az autók száma is fele annyi lehet csak. Svédországban már vezettek be újabb rendszámokat, annyit változtattak, hogy az egyik szám helyén betű lett.
jan. 27. 15:27
 2/16 anonim ***** válasza:
76%

Én pl. nem tudom, hogy ott emberhez van a rendszám, vagy autóhoz?

Magyarorszgáon ugye aztóhoz rendelik. Én németeknél tartok autót, itt városnál kapok rendszámot, ami addig érvényes, amíg el nem adom az autót.

Utána érvényteleníteni kell a táblát, és ugyanazt a kombinációt, megkaphatja más.

jan. 27. 15:34
 3/16 anonim ***** válasza:
76%
Lehet hogy ott a már nem használt rendszámokat is újra kiadják. Akkor itthon is elegendő lett volna a három betű három szám formátum.
jan. 27. 15:46
 4/16 anonim ***** válasza:
70%

Svédországban élek. A rendszám itt három betű, két szám és az utolsó az vagy egy szám vagy egy betű.

A rendszámok az autókhoz vannak kötve a jármü egész életére.

Az autó selejtezése után a már nem használt rendszámokat néhány év után újra kiadják.

jan. 27. 16:06
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

Vannak kint ismerőseim Finnországban. Három betű, három szám a rendszám, kötőjel nélkül. Nekik több autójuk is volt már, mindegyiknek más volt a rendszáma, tehát nem emberhez tartozik a rendszám.

A rendszámok kifutása jó kérdés... Finnország lakossága kb. 5,6 millió fő. Tehát feltételezem nincs több autó ott, mint Magyarországon. Talán ez lehet a nyitja.

jan. 27. 17:25
 6/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
jan. 27. 17:43
 7/16 anonim ***** válasza:

Nálunk valahogy mindig elpazarolják.

A 2 betű 4 számnál kb 10-12 betűt használtak csak első karakternek, mert valamiért fontosnak tartották, hogy minden szir-szar csoport kapjon ezen felül külön betűt. Dupla betűtől féltek valamiért, mint ördög a tömjénfüsttől (bár a végén már rákényszerültek.)

3 betű 3 számnál ugye mindenekelőtt nem volt türelmük végigvárni, franc tudja miért, 2 és fél millió így bukta. Aztán pl tiltották első betűnek az O-t, hogy nehogy összekeverje valaki azzal a 0-val, ami amúgy sem állhat az első helyen...újabb 400 ezer bukó.

Most meg az van, hogy csak magánhangzó- meg mássalhangzópár állhat az elején (vegyesen nem), fele rendszámot megint kukázták ezzel (A 160 millió felét). Persze a 80 millió is simán elég kell legyen, de biztos vagyok benne, hogy 20-30 év után ezt is megunják és már 20 millió után megint kitalálnak egy új formátumot.

Néha már az az érzésem, hogy amikor a rendszámkitaláló bizottságban az előző generáció nyugdíjba vonul, az újak rögtön bevezetnek egy másikat, igazolva létjogosultságukat :)

jan. 27. 18:18
 8/16 anonim ***** válasza:

5 lehet rosszul fogalmaztam, mert ami nélam van, az sincs végérvényesen egy emberhez kötve ezalapján, hanem ember ú kocsi kombó, és egyszer a céges beléptetőrendszer miatt tartani akartam a rendszámomat, akkor fizettem érte rendesen. Amúgy sorsol egyet a gép, ha nem tetszik, akkor pár euróért lehet kívánni valami a szabadok közül.

Pl. Hannovernél nem biztos, hogy mindenki szeretné a "H IV 001"-et, vagy Rosenheimban a "RO TZ 123"-at.

jan. 27. 18:21
 9/16 anonim ***** válasza:

tegnap 18:21

Amit megtarthatsz akkor is, ha épp nincs autód, ergó reserválod a rendszámot. Ha meg veszel egy autót fogod, beviszed a Zulassungstellébe és forgalomba helyezik. Nem kell mindig új rendszámtáblát csináltatni.

jan. 28. 11:16
 10/16 anonim ***** válasza:

"Amit megtarthatsz akkor is, ha épp nincs autód, ergó reserválod a rendszámot."

Persze, ca. 10 euró / 12 hónapért, nem pedig a két szép szemedért jár.

"Nem kell mindig új rendszámtáblát csináltatni."

De. Pont beleestem egyszer, hogy kereskedőn keresztül leadtam fillérekért exportra a régi autómat, meg bevittem az új papírjait, hogy intézzék a kijelentést, meg az új bejelentését ugyanazon a számon, és gondoltam, majd átmatricázzák a TÜV Plakettet.

De nem! Köszönhetően a német bőrokráciának megsemmisítették a régit, és lenyomattatták ugyanaz újban, persze az én kontómra.

Egybként tudtommal az is pénzbe kerül, ha az ember a régit emlékbe meg akarja tartani. Nálunk a Zulassungsstellén ott van egy álványos fúró egy drótkefe betéttel, azzal kell a plakettet szétgyalázni, így megtarthatod emlékbe, viszont a szám csak fenti 10 euró fejáben lesz 12 hónapra lefoglalva neked.

jan. 28. 11:57
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!