Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Jogsi nélkül vezetni az USA-ban?

Jogsi nélkül vezetni az USA-ban?

Figyelt kérdés

Belátom, kicsit clickbait a kiírt kérdés :D de végülis jól lefedi azt, ami érdekel.

Rengeteg USAi filmben és sorozatban ilyen természetesen van kezelve az, hogy a még jogsival nem rendelkező, akár a vezetés oktatásban részt vevő (általában) fiatalok elmennek gyakorolni a szüleikkel, vagy más vezetni tudó emberrel. Ez valamilyen formában ott legális? Vagy egyáltalán tényleg szokás?

Csak mert ha ennyire a filmes kultúra része, akkor gondolom nem alaptalan dolog.

(puszta kíváncsiságból kérdezem, nem szeretnék sehol se jogsi nélkül vezetni)

tegnap 17:10
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Igen, ott teljesen más az egész rendszer. Gyakorlatilag legális, ha a szülők tanítják meg a gyerekeiket vezetni (nyilván vannak konkrét szabályozások erre vonatkozóan, amik lehet, hogy államonként eltérőek).
tegnap 17:19
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszi szépen!
tegnap 17:22
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Ott létezik egy úgynevezett "learner's permit", azaz tanulók számára kiállított engedély, amivel szülői felügyelet mellett vezethetnek.
tegnap 17:53
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Ott nincs olyan kötelező vezetési óra, mint itt. Lehet venni órákat, ha valaki akar, de nem kötelező. Szülő (vagy valaki) mellett vezetget, aztán elmegy vizsgára.
tegnap 18:01
 5/8 b1812567 ***** válasza:
100%
Egyébként európai országokban is előfordul hasonló megoldás, például Ausztriában is van olyan opció, hogy a képzés egy részét saját járműben, felnőtt felügyelete mellett teljesítik.
tegnap 21:39
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Itt Ausztriában is lehet ilyet. Ha a gyerek be van iratkozva vezetésre, lehet igényelni egy L táblát, amit ki kell tenni az autóra és lehet vezetni a szülőkkel, akik be vannak jelentve, hogy vezethet a gyerek mellettük. Én is így voltam. :D
tegnap 21:56
 7/8 A kérdező kommentje:
Azta, köszi szépen! :D nem is gondoltam volna, de így tanultam valami újat :D
tegnap 22:40
 8/8 anonim ***** válasza:

Lényegében így van de államonként változik hogy hány éves kortol, milyen feltételekkel.

Nálunk tanulói engedélyt lehet szerezni 15 évesen. A tanulói engedéllyel lehet vezetni szülő mellett vagy olyan mellett akinek már van jogsija minimum 5 éve. 16,5 évesen ha jól tudom akkor már lehet vezetni egyedül is, valami vizsgát kell tenni de itt még vannak korlátozások, pl hogy kiket vihetsz az autóban, azt hiszem másik államba sem mehetsz át és este nem vezethetsz.

Ezután következik a korlátlan jogsi amivel már ugyan úgy vezethetsz mint bárki, azt viszel akit akarsz és akkor vezetsz amikor szeretnél.

Emlékszem hogy az asszony kisebbik huga is sokat vezetett a szülőkkel mikor a jogsit akarta megszerezni. Mindig ő vezetett ha ment valahova a család.

tegnap 23:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!