Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Családban ajándékoznánk...

Családban ajándékoznánk autót, de nem vagyunk egyeneságú rokonok, ilyenkor hogyan kell eljárni?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

Ez esetben hogyan kell eljárni? Ugyanúgy mintha nem ajándékozás történne? 0 ft-ot kell írni az adásvételire? Olvastam olyat is hogy ha nem egyeneságú rokonok ajándékoznak autót, akkor a vagyonátruházási illeték kétszeresét kell kifizetni. Ez komoly vagy csak félreolvastam valamit?

Tehát a vagyonszerzési illeték kétszeresét kell kifizetnem, csak azért, mert ajándékba kapok egy gépjárművet egy családtagtól, aki nem egyeneságú rokon. Ha jól értelmezem, de ez miért van így egyébként?

jan. 20. 22:50
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Az autó vételára csak egy szám, a két fél közötti szerződés miatt kell ráírni, de átírási költség szempontjából nem számít, mert az autó teljesítménye , és évjárata alapján számítják az illetéket.

Nem egyenes ági rokonok között, max 150 ezer forintig adómentes az ajándékozás, tehát ennél többet nem írjatok a papírra, vagy persze mehet a nulla is.

Viszont elgondolkodnék, hogy mivel úgyis családban marad az autó, így legolcsóbban úgy jönnétek ki ha írtok egy üzembentartói szerződést. Kapásból megúsznád az eredetiségvizsgát, és a törzskönyv költségét. Új forgalmit és sajnos illetéket ekkor is kell fizetni, de nem a teljes összeget.

Itt viszont olyant ír a jogalkotó, hogy amennyiben pénzt adtál az üzembentartói jogokért akkor az illeték mértékének 25%-át kell fizetned, ha ingyenes akkor 50%-ot

[link]

Eladásnál sem lesz probléma, hiszen a nevelőapád, tehát ha így döntesz, akkor nem probléma az ő részét kitölteni az adásvételin, és semmi plusz dolgod nincs, mert eladáskor megszűnik az üzembentartói jogod, és a törzskönyv a lényeg ami a nevelőapád a tulajdonos. tehát ezért neked nem kell plusz kört futni a kormányablakban.

jan. 21. 06:55
 12/14 anonim ***** válasza:
Miért nem jegyeznek be téged üzembentartónak oszt' kész? Ha tényleg jó a viszony akkor amikor el akarod majd adni egyszerűen nevelőapád írja alá a szerződést és annyi.
jan. 21. 06:58
 13/14 A kérdező kommentje:
#11 igen, gondoltam erre viszont ha elköltözök akkor sokkal jobb ha teljesen a nevemen van, meg amúgy is. Hiába drágább sajnos...
jan. 21. 06:58
 14/14 anonim ***** válasza:
#13 Én is apám autóját használtam mint üzembentartó, pedig nem lakom velük, és mikor eladtam akkor mint írtam, ki lett töltve az ő része az adásvételin. De te tudod milyen a viszonyotok.
jan. 21. 07:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!