Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ha van téli gumim akkor...

Ha van téli gumim akkor merjek kocsival menni?

Figyelt kérdés

Vadiúj téligumim van, fékút nedves úton b, ma reggelre nagyon le esett a hó és még mindig esik és a szüleim paráztatnak hogy ne merjek kocsival elindulni mert úgyis megcsúszok.

Én nem féltem volna de kicsit rám ijesztettek.

Mi legyen?

Szerintem erre való a téli gumi és nyilván nagyon óvatosan közlekednék!

28/n

jan. 15. 08:51
A kérdező szavazást indított:
Ne
Menjél nyugodtan
23 szavazat
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
19%

Ha nem muszáj, akkor ne menj.

A hóban a téli gumi is csúszik, tehát nem olyan, mintha szárazon mennél.

jan. 15. 08:58
 2/18 anonim ***** válasza:
8%

Menjél busszal inkább, én is azt mondom, bár ha Budapesten vagy, vagy nagyvárosban, akkor menj, biztos van takarítva ott az út.

Itt aprajafalván hokipálya az egész, 30 évnyi vezetgetés után se sok kedvem van autózni.

jan. 15. 08:59
 3/18 anonim ***** válasza:
100%

Még sose vezettél hóban?

Ha nem valami óriási hó, nincs lefagyva, normális sebességgel mész, akkor nem csúszkál összevissza. Meg figyelni kell kanyarok előtt, hamarabb fékezni, nem hirtelen, kisebb sebességről, mint teljesen száraz úton.

Meg az is számít, hogy hol? Városban? Azért ott olyan nagy veszély nem szokott lenni. Kivéve, ha valami helyoldalban laktok.

jan. 15. 09:00
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
Óvatosan közlekedj. A hirtelen mozdulatokat került, követési távolságot duplán tartsd. És nem lesz baj.
jan. 15. 09:03
 5/18 anonim ***** válasza:
76%
Egyébként merre van ez? Megye? Hozzánk nagy havat ígértek, de még semmi, nem is esik egyáltalán. Remélem, nem is fog. Karácsonyra jó lett volna, de már nem kell :D
jan. 15. 09:07
 6/18 anonim ***** válasza:
100%
Ha felmerült a kérdés, akkor ne menj.
jan. 15. 09:26
 7/18 anonim ***** válasza:
88%

Jézusom, a jogosítvány télen is érvényes!

Persze a friss jogsisra azt mondják, hogy majd csak 1 tél után lesz "igazi" a jogosítványa, de hát azt az első telet is le kell vezetni. És persze amikor még ezt mondták, akkor még volt valódi tél is, rendesen hóval, jéggel...

Az meg, hogy "majd óvatosan" vezetek, nem jelent semmit, amíg ötleted sincs, hogyan legyél óvatos. Hát tessék, egy pár ötlet:

- Hosszabb fékútra számíts! Ezen az ABS sem segít, mert nem arra van kitalálva (sőt, amikor feltorlódna a hó a blokkolt kerék előtt, akkor egy ABS nélküli autó még hamarabb is állna meg).

- Csak semmi hirtelen kormánymozdulat!

- Bánj óvatosabban a fékkel! Könnyebben fog csúszni. Megoldás a motorfék, amit havas úton sokkal többet használunk.

- Bánj óvatosan a gázzal. Egy intenzív gyorsítás havon-jégen már kipörgő kerékhez vezet.

- Éppen emiatt általában közlekedj egy sebességi fokozattal magasabb-ban, mint amúgy szoktál. Ha 3-asban mentél eddig ötvennel, most menj négyesben. Ha oda is lépsz a gáznak, lassabban pörög fel a motor és pörög ki a kerék.

- Lefagyott úton lehet, hogy csak kettesben tudsz elindulni. Sőt, jégen akár hármasban. Az nem segít, ha csak pörög a kerék.

- Ha beült a kocsi a hóban (mondjuk ahhoz több hó kéne, mint ami most van), ne pörgesd ész nélkül a kereket, mert csak még síkosabbá teszed a kerék előtt a gátat! Hintáztasd ki!

- Tisztított szélvédő, tiszta motorháztető, tiszta tető még indulás előtt! És minden ablakról lekaparjuk a jeget, havat, belülről ráfagyó párát. Nem csak egy tenyérnyi folton sasolunk kifelé, mint Szergej a T34-es tankból Kurksznál '43-ban! A tetőről is leszedjük a havat, hogy se az első fékezéskor ne bukjon a szélvédőre, se a menetszél ne hordja a mögöttünk jövőre!

- Tiszta lámpák. A fényszóró általában termel annyi hőt, hogy leolvassza magát (vagy nagyon nagy hó kell, hogy mégis befedje), de a hátsó helyzetjelző, a féklámpa bizony igényelhet egy törlést. Mivel hóesésben a kocsi mögötti légáram is visszakavarhatja a havat, ezt hosszabb úton érdemes leellenőrizni. Persze a kocsi kialakításától is függ, hogy hova szív vissza. Indulás előtt pedig ezeket is töröljük.

- Téli gumi. Lehet vitatkozni, hogy kell-e itt Magyarországon, nagyvárosban egy átlagos télen, de azon az 1-2 havas napon biztos, hogy kell a mintázat. A többi napon is jobb a lágyabb gumikeverék.

- Hosszabb útra teli tank, takaró mindenkinek, meleg ital, és legalább keksz, cukorka legyen a kocsiban. Ha elakadsz valahol, óránként kb. 0,6-1 liter üzemanyag fogy alapjáraton. Ebből ki tudod számolni, hogy egy kisautó fél tank benzinnel max 1 napig jelent fűtést. És nem, a kipufogót nem vezetjük vissza az utastérbe! És nem, sátrat sem építünk úgy a kocsi fölé, hogy a kipufogó oda fújjon! Kellhet még egy hólapát, esetleg egy fedeles vödör homok, de ez már tényleg doomsday prepper szintnek számít nálunk.

jan. 15. 09:47
 8/18 anonim ***** válasza:
75%

Miért lenne tilos pár centi hóban közlekedni?! Vannak olyan országok, ahol több hónapig szinte folyamatos hó van és nem áll meg az élet.

Ezek szerint még soha nem vezettél hóban... Tarts nagyobb követési távolságot! Óvatosabban, elnyújtva kis gázpedálállással gyorsíts! Fékezésnél is kerüld az intenzív fékezéseket! Kanyarokba lassabban, óvatosan menj be! Nagyjából ennyi, tényleg nem egy agysebészet, hogy ne ess le az útról. Ne akarj hóban időmérős köröket nyomni! Én a 2013-as márciusi eseményekkor is úton voltam, átautóztam az országot minden gond nélkül.

jan. 15. 09:47
 9/18 anonim ***** válasza:

7#🥰

Köszönöm😘

Én is!

jan. 15. 10:35
 10/18 anonim ***** válasza:

Sose lesz benne gyakorlatod, ha nem indulsz el ilyenkor. Kerüld a hirtelen kormánymozdulatokat, számíts hosszabb fékútra.

De sokat elárul önbizalomhiányodról, hogy a szüleid simán be tudnak paráztatni. Nagyon helyesen írták korábban, hogy a jogosítványod télen is érvényes!

Én amúgy 4 évszakos gumit használok, és adott esetben vidékre is utaznom kell télen, mert vállalkozó vagyok. Ha AKKORA hó lenne, hogy elakadhatnék benne, akkor lemondanám az utat, de hol vagyunk ettől....

jan. 15. 10:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!