Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Elektromos autóval jártatok...

Elektromos autóval jártatok már úgy, hogy a töltőállomást, ahová igyekeztetek, idő közben gyorsan elfoglalták, és várakozni kellett, mire ti is el tudtátok kezdeni a töltést?

Figyelt kérdés
Vagy mondjuk egyszerre többen is érkeztetek egy töltőállomáshoz, és meg kellett beszélnetek, hogy ki kezdje el a töltést, és mennyi ideig használja majd? Nyilván ha otthonról is fel lehet tölteni a kocsit, ez nem lehet probléma, de nem mindenkinek van saját garázsa, vagy kertes háza, ahonnan ezt meg lehetne oldani. Még mielőtt savaznátok: (még) nincs autóm, az elektromos autózás terén pedig még teljesen avatatlan vagyok. Társasházi lakásban lakom, és bár gondolkodom egy kisebb, olcsóbb elektromos autó megvételén is, de az ilyen jellegű helyzetek már előttem vannak. Van alapja?

jan. 12. 07:20
 1/5 anonim ***** válasza:
39%

Elektromos autó a gazdagok játékszere, mivel második autónak városba kiváló de önmagában kevés.

Hosszabb utakra szükséges egy hagyományos belső égésű is(évi nyaralás esetleg a szülők nagyszülők meglátogatása stb)

Persze igen meglehet oldani elektromossal is de akkor ott van hogy a luxus kényelmi eszköz amit tartasz alkalmatlan a fő céljára (ugye tömegközlekedhetnél is vagy bérelhetnél arra a pár alkalomra)

És ha már fizetek hatalmas összeget a kényelmi eszközért akkor ne kelljen ilyeneket folyamodni

jan. 12. 07:31
 2/5 krwkco ***** válasza:
58%

"Társasházi lakásban lakom, és bár gondolkodom egy kisebb, olcsóbb elektromos autó megvételén..."

Érdemes lenne elsétálni a legközelebbi töltőhöz és megnézni, hogy mit ír 1 kWh árára. Ki fog derülni, hogy lényegében nem olcsóbb, mint egy dízel vagy benzines üzemanyagköltsége. :-(

jan. 12. 08:53
 3/5 Beviz Elek ***** válasza:

Olyan volt hogy 6 töltőből 3 nem működött, a maradék 3 használatban volt és még ketten megérkeztünk tölteni. Mire kipróbáltuk hogy 3 rossz addigra egy végzett és az előttem lévő már állt is a felszabadultra, én megnéztem hogy hol van a legközelebbi töltő de addigra mégegy végzett így nekem is lett helyem.

Ha a társasházban meg tudod oldani a töltőtelepítést akkor az szuper, de bármennyire is szeretem az elektromos autókat, nem vennék ha nem megoldható az otthoni (vagy legalább a munkahelyi) töltés. 1-1 hosszabb út alkalmával semmi gond nincs a publikus töltéssel, de kizárólag azon élni kényelemben és árban sem nagy buli.

Nem vagyunk gazdagok és mivel nem szórhatjuk a pénzt ezért megfontoltan kell autót vegyünk. Ha nem váltunk elektromosra akkor néhány év alatt az árát eltankoltuk volna és kifüstöljük a kipufogón.

Hosszabb utakra nem szükséges a hagyományos, nekünk mindkettő autónk elektromos és nincs hagyományos belsőégésű. Ez egyéni választás.

Nem fizettünk hatalmas összeget a két kényelmi eszközért, a kettőért együtt egy új benzines Astra árát fizettük. Évente 1-2 úttal számolhatunk ami szívás mert többször meg kell állni tölteni, de az összes többi napon sokkal kényelmesebb mert minden nap teletöltve vár az autó. Ja és van hozzá app, aki az 1 db új Astrát veszi az a téli reggeleken vakarhatja a jeget mi pedig telefonon nyomunk egy gombot és 10 perc múlva a meleg, kiolvadt autóba ülünk be.

Amíg a hagyományossal jártunk addig nem kellett sűrűn megállni tankolni és agyvérzést kaptam hogy a feleségemnek 300km-enként pisilnie kell, most saját döntés miatt ígyis-úgyis meg kell állni tölteni és nem kapok agyvérzést hogy a feleségem egyúttal pisil.

jan. 12. 09:23
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat! Nemrég óta van jogosítványom, és szeretnék egy kis kocsit, amin legalább gyakorolhatok, hogy ne felejtsek el mindent, amit viszont tudom, hogy leginkább csak hétvégenként vennék elő. Valahol azt olvastam, hogy elektromos autóknál kevésbé jelent gondot, ha huzamosabb ideig állnak egy helyben- szemben a benzinesekkel, és innen jött a kérdés ötlete is. Évente esetleg egy-egy balatoni leutazást tervezek be előre, plusz időnkénti vidéki rokon látogatásokat (kb. 120 km Pestről). A fővárosban egyre több elektromos autót, és egyre kevesebb szabad töltőállomást látni, ezért is jutott eszembe a kérdés, hogy került-e már valaki amiatt kalandos helyzetbe, hogy "nem tudott egyből tölteni". Valahol azt is, olvastam, hogy a töltőállomásokat le is lehet foglalni előre út közben- ez tényleg igaz? Olyat is olvastam, hogy a töltés olcsóbb, ha az ember csomagot vásárol egy adott szolgáltatónál, amit fel tud használni - így viszont nem tudom, hogy mennyivel lehet olcsóbb a töltés szemben a tankolással. Ami egy kicsit elrettent az elektromos autóktól, az az a rémhír, hogy a tönkrement akkumulátorok cseréje akár egy új autó árába is belekerülhet.
jan. 12. 19:58
 5/5 Beviz Elek ***** válasza:

Az elektromosokat nem jó ötlet teletölteni ha több mint 1 hétig nem fogsz közlekedni vele, máskülönben nem tudom az akkunak okoz-e problémát a ritkán használat, fórumokon nem igazán jön elő témának hogy valaki úgy venne autót hogy nem igazán használja. A fék ezeken is ugyanúgy berohadhat a sok állástól, sőt jobban kell figyelni mert menet közben is kevésbé van használva mint a belsőégésű társainál.

Az egyre több elektromos autó miatt szerencsére egyre több töltő is lesz. Eddig nem volt buli töltőt telepíteni mert nem volt elég villanyautó és nagyon kompromisszumos volt villanyautóval (messzebb) közlekedni mert nem volt elég töltő, de a számok folyamatosan javulnak. Javaslom a Plugshare appot, ott megnézheted mennyi töltő van a környékeden.

Nem tudom ez a lefoglalós dolog hogy működik, én inkább csak arra gondolnék hogy jelezheted hogy odamész és szándékod szerint az a töltő egy ideig használatban lesz. Mi történik ha valaki hamarabb ér oda? Passz.

Lehet csomagokat vásárolni töltésre, de előbb azt kellene megnézni hogy milyen töltő van a környékeden és/vagy milyen töltőket használnál az utazásaid során, utána lehetne futtatni a matekot. Azt se felejtsd hogy felesleges előfizetni azért olcsóbb töltésre hogy ne használd az autót.

Az akkuk cseréje valóban egy új autó ára lehet amennyiben bemész egy márkaszervízbe és tőlük kérsz ajánlatot, de ha ennyire nem is vészes, a belsőégésűeknél is olyan árat kapsz a márkaszervízből motorcserére hogy eldobod az agyad. A villanyautó újabb technológia, legtöbbjükre még él akkugarancia, eleinte a márkaszervíz probléma esetén mások pakkot rakott be és a gyártóval leboxolták a továbbiakat. Mostanra a márkaszervíz is elkezdett pakkokat javítani, de versenyképes áron sok szakműhely is ráállt a villanyautókra. Még nincs akkora választék mint a dízel Passatokhoz értő szakikból, de gond esetén találsz olyat aki rá tud nézni az akkudra.

jan. 12. 21:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!