Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Kezdő lessz a jogsim vagy nem?

Boboka2 kérdése:

Kezdő lessz a jogsim vagy nem?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A helyzet az, hogy 16.-án vizsgázok b-böl,de nekem már van 4 éve am,k jogosítványom.

Az a kérdés hogy huzhatok utánfutót a b-s vizsga után?

Áttanulmányoztam a rendeletet,és nekem(egy falusi parasztnak)az jött le,hogy a 2 évet az első naptol kezdve számolják amikor én vezetési jogosultságot kaptam,ami már 4 éve volt!

Meg fogok kérdezni a kormányablakban,de addig is várom a válaszokat.

Köszönöm

jan. 11. 20:33
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
100%

Nem lesz kezdő, mert az első megszerzett kategóriától számítják a 2 évet

vagy ahogy legutóbbi ilyen kérdésnél valaki kommentelte, nemzetközi kategóriától :)

jan. 11. 20:39
 2/22 A kérdező kommentje:

1.

Én is igy tudom,és a rendeletböl is így vettem ki.

De még sokan mondják az ellentétét azért kérdeztem meg

jan. 11. 20:47
 3/22 anonim ***** válasza:
100%
Szia. Igen, húzhatsz utánfutót, ugyanis már nem számít kezdő vezetői engedélynek.
jan. 12. 08:18
 4/22 anonim ***** válasza:
100%
AM nemzetközi kategória, annak a megszerzésétől számít a 2 év. (Kivéve, ha okoztál olyan balesetet, ami után azt mondták, hogy újrakezdik nálad a 2 év számítását.)
jan. 12. 08:46
 5/22 anonim ***** válasza:
64%

#4-es!

Ilyenről én nem is hallottam még.

jan. 12. 08:58
 6/22 anonim ***** válasza:
57%

Mert nem gyakori. De olyanról csak hallottál, hogy ha valaki mondjuk jogosítvány nélkül vezet, eltiltják az adott kategória megszerzésétől 1-2 évre. Tehát ha B jogsival nagymotorral ökörködtél, azt mondja az ítélet hogy 2 évig be sem iratkozhatsz A tanfolyamra. Ilyen van, van egy csávó, aki a helyi kisbolt mellett szokta nézegetni a motorom, hogy sosem bírja ki és ahányszor motorra ül mindig lemeszelik egy rutin ellenőrzéssel (nem is értem, hogy lehet ekkora pechje, engem 15 év alatt egyszer igazoltattak), és mindig rádobnak még fél év eltiltást amellett hogy pontokat is kap a jogsijába, mert mivel van másik kategóriára jogsija, van hova jegyezni a pontokat.

Ha embert ölsz kezdő jogsival és abszolút alkalmatlanságod az oka a balesetnek, akkor simán azt mondják, hogy még két évig legyél kezdő. Főleg motorosnál, akiknek ugye a kezdő jogsi azt jelenti, hogy ne vigyen utast, azt ugye picit felelősségteljesen kéne csinálni.

jan. 12. 09:10
 7/22 anonim ***** válasza:
Én nekem ez egy kicsit furcsa. Tehát ha kategória nélkül vezeti a motort, de van B kategóriás jogosítványa, akkor többszöri igazoltatásnál az hogy maradhat meg? Átalában ilyenkor azt is elszokták venni, nem? Hiszen nem csak az adott kategóriától tiltják el, hanem minden kategóriától. Ilyenkor már bírósági tárgyalás és közügyektől való eltiltás szokott lenni, hiszen a jogosítvány nélküli vezetés már nem egyszerű szabálysértés, hanem bűncselekmény. Számomra ez egy kicsit hihetetlen.
jan. 12. 09:32
 8/22 anonim ***** válasza:
50%
#7 Jogosítványt csak alapos indok miatt vesznek el, ilyen az ittas vezetés, vagy a baleset okozása. attól, hogy olyan kategóriát vezetett, amire nincs jogosultsága, ilyenért nem veszik el, csak pénzbírságot kap, és eltiltják attól, hogy elkezdje a tanfolyamot.
jan. 12. 09:47
 9/22 anonim ***** válasza:
#7 Ha józan voltál és nem baleset volt hanem csak ellenőrzés, nem veszik el azt a kategóriát amivel nem csináltál bajt. Ha személyi sérüléses baleset van, meg komoly kár, akkor keményebbek. Amúgy az kicsit paradox hogy ha semmilyen jogosítványod nincs, akkor ugye nem kaphatsz előéleti pontot, mert nincs hova feljegyezni. De így van. Ha 16 éves gyerek apa autóját elköti, eltilthatják a B megszerzésétől de nem kapja meg azt a büntetést, amit akkor kapna, ha lenne legalább egy AM jogsija. Mert akkor már van jogsi amibe gyűjtheti a pontot.
jan. 12. 10:02
 10/22 A kérdező kommentje:

Bonyolult dolgok ezek.

Köszönöm a válaszokat

jan. 12. 10:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!