Auto kezikonyve miert 3,6L olajat ad meg?
Motorolaj + szuro cserere.
Ezzel kb. a nivo kozepen van a szint. 4L-t, ha betoltok, akkor van maxon.
Elozo automnal a maxon volt a szint a gyari mennyiseggel.
Hol van az megírva hogy a nivó max jeléig kell tölteni az olajat?
A szervizek is inkább a nivó 2/3 részét célozzák meg.
Meg aztán ugy szokták megadni az olajtöltet mértékét hogy a motorolajszürőben elférő olaj nincs benne.
Vagyis ha rátekered a helyére a szűröt akkor pár decivel nő az olajnak a helye:)
#3: Vannak típusok, amiknél ha nem maxra tölti az ember, akkor jó tapadás mellett, elnyújtott kanyarban, magas fordulaton, határon fordulva el tud tűnni az olaj a pumpa alól (ellöttyen + fenn marad a hengerfejben). Ha ez megtörténik, akkor jó eséllyel kuka a motor. A maxra töltést ennek esélyét tudja csökkenteni. Ez főleg régebbi autóknál eshet meg, manapság nem hallottam ilyenről. De alapvetően ez az alapja a maxra töltésnek.
Újabb autónál, "normális" használat mellett nem sok indok van a maxra töltésnek. Ettől függetlenül én mindig maxra töltöm, mert: egyik autóm eszi minimálisan az olajat az autóm, így látom hogy mennyi fogyott + mivel mindig maxra töltöm így nem kell felírni/megjegyezni hogy most melyik meddig is lett töltve legutoljára, mert mindig a maximum a referenciám.
De a kérdésre is válaszolva: a gyártók össze-vissza adják meg a motorolaj szükséges mennyiségét. Kb. 15 autón cseréltem olajat eddig, sokon többször is. Mindig úgy álltam hozzá, hogy megnézem mennyit ír a gyártó. Beletöltve azt a mennyiséget egyik autónál sem jött ki pont maxra az olajszint. Van aminél minimum környékét eredményez a megadott mennyiség, a legtöbbnél valahol a minimum és maximum között, de olyan is van hogy már 3 decivel kevesebb beleöntött olajjal is maximumon van a motor hiába lett jól leengedve. Szóval ez nem egzakt dolog, csak irányadóként érdemes kezelni a megadott értéket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!