Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Auto kezikonyve miert 3,6L...

Auto kezikonyve miert 3,6L olajat ad meg?

Figyelt kérdés

Motorolaj + szuro cserere.

Ezzel kb. a nivo kozepen van a szint. 4L-t, ha betoltok, akkor van maxon.

Elozo automnal a maxon volt a szint a gyari mennyiseggel.

dec. 23. 20:54
 1/4 Mad Max2 ***** válasza:
100%

Hol van az megírva hogy a nivó max jeléig kell tölteni az olajat?

A szervizek is inkább a nivó 2/3 részét célozzák meg.

Meg aztán ugy szokták megadni az olajtöltet mértékét hogy a motorolajszürőben elférő olaj nincs benne.

Vagyis ha rátekered a helyére a szűröt akkor pár decivel nő az olajnak a helye:)

dec. 23. 21:14
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Mert nem kell tele tölteni a nívó felén, 2/3-án teljesen jó az olaj mennyiség. A motor tervezője tudta, hogy mit-miért és amíg mást nem mond (nincs rá vissza hívás) addig jó az úgy.
dec. 23. 23:48
 3/4 anonim ***** válasza:
74%
Mert hivatalosan az olajat nem maxig kell önteni. Soha nem is kellett, csak a laikusoknál ez terjedt el. Tudod, szakértelem hiánya, meg ilyenek.
dec. 24. 03:51
 4/4 anonim ***** válasza:

#3: Vannak típusok, amiknél ha nem maxra tölti az ember, akkor jó tapadás mellett, elnyújtott kanyarban, magas fordulaton, határon fordulva el tud tűnni az olaj a pumpa alól (ellöttyen + fenn marad a hengerfejben). Ha ez megtörténik, akkor jó eséllyel kuka a motor. A maxra töltést ennek esélyét tudja csökkenteni. Ez főleg régebbi autóknál eshet meg, manapság nem hallottam ilyenről. De alapvetően ez az alapja a maxra töltésnek.

Újabb autónál, "normális" használat mellett nem sok indok van a maxra töltésnek. Ettől függetlenül én mindig maxra töltöm, mert: egyik autóm eszi minimálisan az olajat az autóm, így látom hogy mennyi fogyott + mivel mindig maxra töltöm így nem kell felírni/megjegyezni hogy most melyik meddig is lett töltve legutoljára, mert mindig a maximum a referenciám.

De a kérdésre is válaszolva: a gyártók össze-vissza adják meg a motorolaj szükséges mennyiségét. Kb. 15 autón cseréltem olajat eddig, sokon többször is. Mindig úgy álltam hozzá, hogy megnézem mennyit ír a gyártó. Beletöltve azt a mennyiséget egyik autónál sem jött ki pont maxra az olajszint. Van aminél minimum környékét eredményez a megadott mennyiség, a legtöbbnél valahol a minimum és maximum között, de olyan is van hogy már 3 decivel kevesebb beleöntött olajjal is maximumon van a motor hiába lett jól leengedve. Szóval ez nem egzakt dolog, csak irányadóként érdemes kezelni a megadott értéket.

dec. 24. 22:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!