Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Melyik Pioneer mélynyomó...

Melyik Pioneer mélynyomó válasszam? (többi lent)

Figyelt kérdés

Mélynyomót keresek az autómba, az erősítő egy Kicx GT4.100. Természetesen hídbban hajtaná a mélynyomót az erősítő. Régóta szeretnék egy Pioneer mélynyomót, csak nem tudok választani, mind hasonló paraméterekkel rendelkezik, véleményekre, tapasztalatokra lennék kíváncsi.

TS-W32S4 (ez tetszik a legjobban)

TS-A30S4

TS-A300S4

TS-300

Mindegyik 4 Ohm-os szimpla tekercses mélynyomó, teljesítményben passzolna az erősítőhöz. Válaszokat előre is köszönöm!

dec. 16. 00:30
 1/6 feri 45 ***** válasza:
Vigyázz az erősítővel, mert ez 4-szer 4 ohmos kimenet!! Ha hidalod 2-szer 8 ohmos lesz és dupla teljesítmény! Én, mint szervizes - több erősítőt - javítottam a hidalás miatt, mert nem vették figyelembe a hidalási dupla inpedanciát. Több erősítőben az inverter és végfok tranyók tönkre mentek. Ezek külföldről beszerezhetetlenek voltak. Maradt a selejtezés és új vásárlás. Ilyen túlterhelésre nincs garancia!! Erre az erősítőre 4 darab 4 ohmos hangszórót, 2 - 2 sorbakötéssel javaslok! Üdv:H.F.
dec. 16. 09:27
 2/6 dirtboy ***** válasza:

Feri,ha hidalja akkor 2ohm lesz csatornánként nem 8ohm. Az erősítő leírása alapján 2ohm stabil a gt4.100 tehát bírnia kell a szimpla 4ohm tekercsest hídban.

kérdező,magam is a ts-w32s4-est venném de ezek csak szimpla nyomók. Egy nyomó választásánál figyelembe kell venni a teljes rendszer,az autó méretét,kasztni formáját (sedan,egyterű,kombi) a nyomó tervezett elhelyezési helyét. Azt hogy milyen igényed van a nyomó felé, ez pl meghatározza hogy zárt ládát vagy reflex rendszerűt esetleg sáváteresztőt ajánlatos használnod. Szóval nem árt egy kicsit bővebben nyilatkozni az egészről hogy lehessen választani vagy ajánlani.

dec. 16. 15:01
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Én nem vagyok nagy hifis, de autószerelő vagyok akit kisebb kora óta érdekel a téma. :D

Igen, 2 Ohm stabil erősítő. Két csatorna megmaradna az elsőszettnek, a másik kettő hídba egy 4 ohm impedanciájú mélynyomónak. Azért nem is akarok dupla tekercseset, mert Pioneerből amiket találtam az 2x4ohm. Most ha sorba kötöm a két tekercset, akkor annak 8 ohm az eredője, akkor a leírás szerinti hidalt 350W RMS helyett csak a felét fogja kérni a nyomót, párhuzamosan a két tekercsnek meg 2 ohm lesz az eredője, ami teljesítménybe a mélynyomónak is sok, illetve hídba nem látom hogy tudná e a 2 ohm-ot ez az erősítő... Régi Swiftbe lesz egyébként, egyáltalán nem hangnyomás verseny a cél, se nem hogy Demo car legyen csak valamilyen közepes zenét akarok bele. Van másik autóm is, ez a télen járkálok, a maiskbszeretnék picit komolyabbat. Mérete miatt inkább zárt ládát szeretnék, de amúgy reflex ládának örülnék jobban. :) ezt még nem találtam ki...

dec. 16. 18:34
 4/6 feri 45 ***** válasza:

Kedves dirtboy!

Megbocsáss, de a hozzászólásod alapján nem értesz a híd kapcsoláshoz! A híd kapcsolás az erősítők teljesítmény növelésének egyik módja. Két egyforma áramköri működésú erősítő kapcsolható hídba. A két végfokot ellentétes fázisban kell vezérelni és ekkor 4 szeres teljesítményt kapunk, de csak változatlan terhelésen. (Egyszer 4 ohmnál!) Ehhez jelentősen nagyobb teljesítményű tápra van szükség!!

Az autórádiók számára készült erősítők átkapcsolással hídalhatók. A belső áramkörök tartalmazzák a fázisfordítót. A problémát az okozza, hogy a tápegység (inverter, "kapocs táp") anyagtakarékosság miatt csak két (2-szer kettő) erősítő táplálására készült. Ezek az erősítők hídaláskor NEM paralell üzeműek!!

Még egy gondolat: A két végfok végtranzisztorai híd kapcsolásba kerülnek. Az "A"végfok PNP végtanyói a "B" végfok NPN tranyóval állítják elő a hangfrekis váltóáram például pozitiv félperiódusát. Majd a másik félperiódusban az"A" végfok NPN végtranyói és a "B" végfok PNP tranyói állítják elő anegativ félperiodust. Az erősítők másik félperiódusai "lezártak", nem folyik áram, így hülnek. Ezért a vezető tranyók nagyobb teljesítménnyel terhelhetők hangszóróval.

Ismétlem! Ezek az erősítők nem paralell kapcsolásúak, ezért kétszeres impedanciával terhelhetők, azaz 8 ohmal, vagy kétszer 4 ohmos sorba kötéssel. A táp nem bírja a 2 vagy 4 ohmot, mert a nagy teljesítmény tönkre teszi atápot és végfokokat. Szervíz voltam két évtizeden át!! Beszerezhetetlen tranyókkal találkoztam!! Üdv:H.F.

dec. 16. 21:44
 5/6 feri 45 ***** válasza:
Még egy gondolat. Nézz utánna a hiradástechnikai műszerészek, vill. mérnökök tankönyveiben. Az utóbbi egyetemi szintű, lehet, hogy nem fogsz megérteni néhány dolgot.Üdv:H.F.
dec. 16. 21:51
 6/6 A kérdező kommentje:
Kedves Feri! Köszönöm a részletes válaszodat!
dec. 16. 22:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!