Vajon villamossági probléma miatt nem világíthatnak az izzók a bal hátsó egységben?
Figyelt kérdés
2009-es évjáratú Octaviám van, és ma felvillant a műszerfalon az izzómeghibásodást jelző lámpa. Megnéztem, és a bal hátsó egységben felkapcsolt világításnál is csak egy izzó jó. Ahol egymás alatt van 4 izzó, kiszedtem azt a panelt, próbáltam izzót cserélni, de hiába, a 4 közül csak az irányjelző okés, a többi nem. Egyébként nem is láttam szétégve az izzószálakat, viszont az izzómeghibásodási lámpa folyamatosan jelez. A biztonság kedvéért biztosítékcserével is próbálkoztam (bár ha az megy ki, akkor valószínűleg egyik izzó sem működne), de semmi eredménye sem volt. A jobb oldali egységben világítanak az izzók. Valakinek van esetleg ötlete, hogy mi lehet ez? Ha igen, megköszönöm.dec. 14. 18:26
1/17 anonim válasza:
Mikor egy kombinált lámpatestben egyszerre több izzó adja meg magát, általában a testelési pontnál szokott lenni a hiba. A pozitívat mindig külön-külön kapják, de egy helyre vannak testelve. Próbalámpával végig lehet tapogatni, a pozitív elmegy-e a foglalatokig és a foglalatok testpontjai érintkeznek-e bármivel az égvilágon. Az furcsa, hogy csak az irányjelző működik, de lehet, hogy valamiért annál az egynél jó még valamennyire a testelés.
2/17 A kérdező kommentje:
#1: Köszi, sajnos nulla a műszaki érzékem, de talán sejtem, hogy miről lehet szó. Szóval akkor az izzók foglalatában lévő lapkákkal (vagy a vezetékükkel) lehet valami gebasz, és nem kapnak áramot az izzók? Gondolom, akkor egy villamosságis hamarabb tud segíteni, mint egy sima szerviz, ahol nem alkalmaznak villamosságis szerelőt.
dec. 14. 18:39
3/17 anonim válasza:
Elsődleges hiba ilyen esetekben a testelés hiánya.
Ezen kívül meg kell nézni a csatlakozót(fémtiszta állapot) vagy hogy nem cseréltél föl az 1 vagy 2 szálas izzókat.
4/17 anonim válasza:
nekem ugyan más autóm van, de nálam testhiba volt, pontosabban a stecker összeégett és eleinte 1 majd több és végül minden izzó meghalt. Szét kéne szedni.
5/17 A kérdező kommentje:
#3: Köszi. A csatlakozókon nem láttam elváltozásokat. Visszatettem a régi izzót (nem volt elszakadva a szál, nem volt bekormozódva az üveg stb.), tehát olyan nem lehet, hogy nem a megfelelő izzót tettem volna bele a foglalatba, ráadásul már eleve nem is világítottak a csere előtt sem. Hirtelen felvillant a műszerfalon a kis lámpa, és ennyi, körbejártam a kocsit felkapcsolt világításnál, és így láttam meg, hogy ez a probléma.
dec. 14. 18:47
6/17 A kérdező kommentje:
#4: Nem tudom, itt mi lehet. Én béna vagyok az ilyenekhez, nem akarok hozzányúlni. Bár ez most a lehető legszerencsétlenebb időszak, karácsony előtt nem biztos, hogy a szerelők szívesen foglalkoznak ilyen macerás dolgokkal. Fogalmam sincs, mennyi idő lehet az ilyesminek az okát kideríteni, és a hibákat kijavítani. Attól tartok, hogy ha most elviszem valami szerelőhöz a kocsit, akkor addig fog vele pöcsölni, hogy hetekig nem lesz kocsim, mert az ünnepek alatt rá sem fognak nézni.
dec. 14. 18:51
7/17 anonim válasza:
Fogj egy kábelt, és érintsd az egyik végét a csatlakozó bemeneti pontján a test kábelhez, a másik végét pedig egy tuti fém ponthoz (pl csavarfej).
Azonnal látod az eredményt.
(#3)
8/17 anonim válasza:
Egy jó autóvillamossági szerelőnek egy testhiba kijavítása rutin feladat. Legrosszabb esetben újra kell húzni a testkábelt, vagy újrasaruzni a csatlakozót. Én nem ajánlom, hogy tovább nyúlkálj bele, ahogy írtad is, nem értesz hozzá, viszont valószínűleg nincs komoly problémáról szó.
9/17 A kérdező kommentje:
#8: Köszi, valóban nem értek ilyen dolgokhoz. Miután láttam, hogy nem tudom saját magam megoldani a problémát (értsd: nem segít pl. egy izzócsere), visszaszereltem az egészet. Amúgy csak villamossági szerelő érthet ehhez, vagy egy "sima" autószerelő is? Csak azért kérdem, mert a szervizben, ahová hordani szoktam a kocsit, nincs villamosságis, ha jól tudom, így majd lehet, hogy el kell mennem egy olyanhoz, aki ért ehhez. És szerinted kb. mennyi időbe telhet, hogy megjavítsák? Mert esetleg megpróbálnék beszélni egy ismerősömmel, akinek a férje autóvillamossági szerelő, hátha megoldaná úgy, hogy megvárnám ott, amíg megcsinálják.
dec. 15. 13:12
10/17 anonim válasza:
nekem a szokásos szerelő csinálta mert láttak sok ilyet, a steckert cserélték ki és kicsit rá is nyomták (azért szokott elégni mert nincs rendesen érintkezve)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!