Fagyállót milyen arányban kell hígítani?















A 12. válaszom miért nem értetted?
A sok gyökér meg csak lepontozni tud, ha már fingja nincs ezekhez.





"Ehhez nyugodtan tölthetsz deszt vizet kb felét és akkor lesz 2 :1 arányú ami azt jelenti hogy még bőven -24 fokot bír."
Nem!
A -37 fokos már kb. 1:1 hígítást jelent a koncentrálthoz képest. Ha ezt még a felére hígítod az azt jelenti, hogy az eredeti fagyálló tartalom már csak a negyede. Azaz nem 2:1, hanem 3:1 hígítás.
Nézzük másképp! Itt van ez: [link]
A -37 fok leolvasva megfelel kb. 45% glikoltartalomnak. Te ezt még duplájára hígítanád. Lenne 22,5% glikoltartalmú leved. Ennek a fagyáspontja az ábra alapján olyan -12 fok. Frissen! Idővel még rosszabb, -10, -9...
Lehet hogy te szeretsz veszélyesen élni, szereted az oroszrulettet, meg az adrenalint. Felénk 2018-ban -20 foknál is hidegebb volt, ami nem a történelmi régmúlt, vagy a kőkorszak. Tessék, nem a levegőbe beszélek, forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt., [link]
2003 egy tininek (akik jellemzően ide írogatnak és osztják az észt, akinek nem inge nem veszi magára) gondolom már a felfoghatatlanul régi őskort jelenti. Éghajlati léptékben viszont nem időtáv. Akkor volt Magyarországon -32 fok is.
Mennyibe kerül pár liter fagyálló? Pár ezer forint! Most komolyan ezen kell spórolni?! Az autó össz fenntartásához képest bagatell tétel! És nyugodtan alszol, nem kockáztatod, hogy szétfagy a blokk, mehet az egész autó emiatt a bontóba.
Nem spórolni szeretnék. Én eddig nem foglalkoztam ezzel mélyebben. Azt hallottam, hogy kell hozzá vizet önteni...ezért tettem fel a kérdést.
Korábban már egyszer kellet valamit hígítanom (savat talán)...és nem olyan egyszerű a dolog (legalábbis számomra), mert ha a hígított vegyületet hígítod, akkor mást mutatnak a számok. Még durvább a helyzet, amikor két különböző aránnyal kevert folyadékot öntesz össze. Kémia órán elméletben tanultuk ezt, de gyakorlat nem volt. Most meg amikor lehetne egy kis "kémia gyakorlatom", nem találom az elméletet sehol...





Kérdező nem lehetsz ennyire értetlen, 5-en leírták, hogy van a TÖMÉNY és a KÉSZRE KEVERT fagyálló. Előbbit hígítani kell 1:1-ben, utóbbit nem. Mit nem lehet ezen érteni?
50-50% az előírás a gyártóknál. Nem csak a fagyáspont miatt, hanem mert ez keni a vízpumpát is, ill. a korróziógátló adalékok miatt meg kell lennie egy minimum töménységnek.
"van a TÖMÉNY és a KÉSZRE KEVERT fagyálló. Előbbit hígítani kell 1:1-ben, utóbbit nem."
Ezen nincs mit nem érteni. Ez egy kijelentés. A tudomány érdekel, ami mögötte van. Képletetek, levezetés, szétírás, stb...





Az ennél kicsit mélyebb téma. Csak egy bizonyos töménységig csökken egyenes arányban a fagyáspont, után ismét emelkedik. Az okát nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!