Hideg motorral felmenni autópályára?
2km-re tőlem a felhajtó 9 éve naponta felmegyek és már a gyorsító sávba olyan 90-el megyek aztán 130. Semmi baja a kocsimnak.
Egyik beszélgetés során pedig teljesen ki voltak akadva ismerősök, hogy én tönkreteszem a kocsit és milyen sok olajat ehet. Ez egy 1.6 vt azaz okoskerekes benzines Ford motor és nem eszi az olajat annyira.. 10 ezer km 0.5 liter ment bele eddig 360 ezer van benne.
Benzinesnél normális, szerintem ilyen km szám mellett.
Úgy vagyok vele, hogy a nyomaték öl nem a teljesítmény, tehát nekem már indítáa után 4 perccel 4200rpm-et forog a motor 60km-en keresztül mert 130-nál 4200-t forog.
Vélemény?
Én 1 km-re vagyok az autópályától, az is elég ahhoz, hogy már a megfelelő kenés meglegyen a motornak. Sőt, mondok neked jobbat, a megfelelő kenés már fél-1 perccel indítás után megvan. Ekkor még persze hideg az olaj, de ha nem forog 3000-nél többet a motor, akkor bőven elegendő a kenés. Te 2 km-t mész az autópályáig, bőven elég mindenre. Úgyhogy ne aggódj. Ráadásul már 9 éve csinálod, ha baj lenne, már jelentkezett volna a probléma.
Mellékes dolog, de én nem szeretem, ha az autóm autópályán tartósan 3000-res fordulat fölött forog, így én nem mennék a te autóddal 130-cal, hanem csak annyival, amennyinél 3000-ret, esetleg nagyon maximum 3500-at forog. De a te példád azt is mutatja, hogy ez csak az én hülyeségem, ettől függetlenül én szeretem kímélni a motort és a fogyasztásnak is sokkal jobbat tesz.
A lényeg, hogy nem csinálsz semmit rosszul. 👌
4
Ez váltó és motor karakter függő. Nem kell félni a fordulatszámtól, a gyárban sem hülyék ülnek. Ha 130-nal 3500-at forog akkor annyi, semmi baja nem lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!