Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mekkora fordulaton kell...

Mekkora fordulaton kell váltani dízel autóval?

Figyelt kérdés
Az egyik ismerősömmel azon vitatkoztunk ,hogy kinek mit tanított az oktatója!Az övé ,azt mondta ,hogy 2000 fordulatnál, vagy egy picivel alatta már el kell váltani ,hogy ne terheljük a motrot, viszont az én oktatóm azt mondta ,hogy 2300-2700 között érdemes a turbó miatt ,mert 2000-nél kapcsol csak a turbó és ha alatta váltunk az nem jó neki!Na szerintetek melyik oktató tanította helyesen?Ti mekkora fordulaton váltotok?

okt. 12. 22:23
1 2
 1/17 anonim válasza:
55%
Annyira alacsony fordulaton nem kap eleg kenest a motor es azzal terheli, nem a 2500 zal. Egysegnyi idore tobb fordulat jut, ertelemszeruen nagyobb az ero. Attol fugg a valtas, mekkora gyorsitokepessegre van szukseg, meg van e emelkedo.
okt. 12. 22:29
 2/17 anonim ***** válasza:
21%
10 éve vezetem a dízeles autóm jóformán mióta megvan a jogsim, tudja a franc, akkor váltok amikor bőg a motor. 😂🤭 Nő vagyok semmi baja az autómnak. Amint elindulok már váltok 2esbe. 30km/h nál 40nél 3as 50nél 4 es.. Nem igazán figyelem.
okt. 12. 22:39
 3/17 anonim ***** válasza:
89%
Jó lesz az a 2300-2700.
okt. 12. 22:47
 4/17 anonim ***** válasza:
68%

Autófüggő, nem lehet általánosan megmondani.

Egyébként a nagyon alacsony fordulaton terhelés legalább olyan káros, mintha tiltatnád, mert nincs normális olajnyomás, de erőt kell kifejtenie, a dugyattyúgyűrűk is nagyon feszülnek olyankor.

A legjobb ha a nyomatékmaximumnál váltasz, fogyasztás, meg kímélés szempontjából is. Nézd meg az autód motorjának a nyomatékgörbéjét, a neten is meg lehet találni, torque curve néven.

okt. 12. 22:50
 5/17 anonim ***** válasza:
89%
Nekem 1500-1600-tól húz a dieselem. 2100-2300 között felváltva nem esik 1500 alá a fordulat és lehet tempósan menni.
okt. 12. 23:19
 6/17 anonim ***** válasza:
51%

Kérdés , mi az a dízel autó, egy 1.7-es dízel f astra, vagy valami nyomi CR dízel, amibe 0-20 olaj kell, hogy kenje a kisujjnyi hajtókarcsapágyakat, mindezt 150 lóerő mellé...

F astránál lényegében tökmindegy, elmegy 500 ezret is hiba nélkül, porlasztócsere nélkül, a gagyi dízelnél is lényegében, de egyszercsak elkezd kattogva járni a motor, hunyorgó olajnyomás lámpával...

okt. 13. 04:39
 7/17 anonim ***** válasza:
100%
#6 régen minden jobb vót
okt. 13. 08:21
 8/17 anonim ***** válasza:
100%

Nincs ilyen általános szabály, hogy ennyinél, meg anyninál kell. Érezni kell.

Annak idején én benzinesen tanultam. Mikor éreztem, hogy nem húz megfelelően a kis 1.1 szívó benzines emelkedőn felfelé és vissza mertem váltani, az oktatóm leüvöltötte a hajamat, hogy mit képzelek én, mennyit fog ő tankolni, csak akkor válthatok vissza, ha rángat a motor és ő nem érzett ilyet... Ezt a mai napig az egyik legnagyobb ökörségnek tartom.

Dízel és dízel között is van különbség. Az előző dízelem az 1500-2300 közötti tartományt szerette városban. 2200-2300 körül váltottam, valahol itt volt a nyomatékmaximum is. És ekkor 1500 körülire esett a fordulat, amikor még könnyedén vitte a bódét. 1500 alatt érezhetően elkezdett búgni, morogni gázadásra, egyértelműen kínlódott, nem szerette. És persze függ attól is hogy üzemmeleg-e már a motor. Hideg motorral indulva pórbáltam mindig egyenletes 1800-2000 körül tartani.

A mostani dízelemnek kicsit más a karakterisztikája. 1800-nál mér kapálózik a váltássegéd, hogy váltsak már. Ez jobban tolerálja az alacsonyabb fordulatot. 1500-nál már nyomatékmaximum van, amit jó sokáig felfelé ki is tart. De már 1250-nál is rendelkezésre áll a maximális nyomaték 90%-a. Ennél 1800-2000 körül váltok. Motorhőmérséklet, terepviszonyok és forgalmi helyzettől függően. Olykor beengedem 1200-1300-ig is. Érzetre nem gond neki.

Szóval a lényeg: ki kell kapasztalni. Nincs általános szabály. És nem is a fordulatszám mérőt bámulom, hoyg mikor kell váltani, hanem érzi az ember az autó dinamikáján és a motor hangján, hogy mikor kívánja a váltást.

okt. 13. 08:38
 9/17 anonim ***** válasza:
9%
Dízel autó meg kézzel váltogatás, LoL, egyesek még nagyon a múltszázadban élnek...
okt. 13. 08:42
 10/17 anonim ***** válasza:
74%
Pusztán adott autó és forgalmi helyzet függvénye.
okt. 13. 09:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!