Autó hűtőfolyadék utántöltés?
Jelzett az autó, hogy alacsony a szint.
Megnéztem, a minimum jelölés alatt volt kb 2 centivel.
Következő beindítás után viszont már nem jelezte valamiért..
De pont jött a hétvége, és nem mertem annyiban hagyni. Szervizzel beszéltem telefonon, szerintük szivároghat valahol. Azt mondták, rózsaszínt töltsek bele.
Vettem a benzinkúton, olyat, ami már készre be van keverve.
Viszont még így is teljesen másféle rózsaszín, mint ami az autóban van. Bele töltöttem, de most picit aggódok, hogy nem lesz-e baj ebből - Ha különféle fajták keverednek, illetve, hogy a max szint se volt bejelölve rendesen, így picit találomra, a felső vonal jelölésig töltöttem.
Azóta már mentem 60 km-t és nem volt gond.
Lehet még valami gond ebből?
Köszi előre is!
(Skoda Octavia dízel 2018)
Két dolgot kell tudni a színről.
1. A szín nem szabvány. Technikailag bármelyik gyártó bármelyik típusú fagyállót festhetné bármilyen színűre. Szerencsére azért az itthon is kapható gyártók előírás nélkül is betartják a szokásos színhasználatot, de mivel nincs előírás, ezért különböző gyártóknál lehet egy kicsi eltérés a színben.
2. Kémiában nem vagyok otthon, szóval nem tudom pontosan miért van így, de a fagyálló (etilén glikol) az olajhoz hasonlóan sokszínű tud lenni attól függően, hogy hogyan nézed, milyenek a fényviszonyok, stb. Nem annyira mint az olaj, hogy szivárvány lesz belőle, de néha tömény rózsaszínnek látszik, máskor kicsit narancsosabbnak, néha kicsit fakóbb, stb. Tehát nem mindig látszik egyformának.
A lényeg, hogy a nem tökéletes színazonosság nem probléma, attól az még ugyanolyan fagyálló, így nyugodtan lehet keverni. Amíg egyértelműen hasonló a szín, addig nincs gond. Az meg úgyis fel fog tűnni, ha az egyik rózsaszín, a másik meg zöld. Ott már nem som hasonlóság van. 😃
Jaj ugyan már semmi baja nem lesz.
Flottáztam évekig, ették a Skodák a vizet mindig, nem kell vele foglalkozni, tölts rá és kész. Ha 30ezer km-ként lemegy minimumra az belefér. Ha több víz fogy akkor viszont tényleg szivárog vagy nagyobb a baj.
Egyébként lényeg hogy legyen rózsaszín, más nem számít. Mit sima vizet is rajtunk bele ha nem volt kéznél fagyálló, sok literhez, pár deci nem befolyásol semmit.
"Azt mondták, rózsaszínt töltsek bele."
Ha jobban meg akarod nyugtatni magad, akkor nézd meg a használatiban, hogy milyen fagyálló specifikáció van előírva a motorhoz. Feltehetően azt töltöttek bele eredetileg. És a flakont, hogy ez a szabvány rajta van-e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!