Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Balesetnél, ha nem volt...

Kitticica95 kérdése:

Balesetnél, ha nem volt rendőri intézkedés utólag megtudja állapítani ki a hibás? Vagy a biztosító megtudja állapítani pár adatból?

Figyelt kérdés

Parkolóból útra indexelve tolatam, és egy autónak mentem ami közlekedett. Indulás előtt körül néztem, nem láttam senkit. Mellettem jobbra nem volt autó. Arról süt a nap, de belátható volt. Tudom hogy körbe kell néznem ezen az útszakaszon. Valószínűleg már a holt térben volt, vagy nem tudom sokszor lejátszódott a fejemben. Több mindent olvas és hall az ember. Ilyenkor a biztosító pár adatból, képből megtudja állapítani ki is volt a hibás? Kitöltöttük a papírt, de nem érzem magam 100% hibásnak. Volt szó rendőrről de végül nem hivtunk.

Bár magam sem tudom milyen választ várok. Vagy ilyen anyagi káros balesetnél mi a legjobb?

szept. 5. 23:46
1 2
 1/12 anonim válasza:
35%
Mi az hogy a biztosító megállapítja ki a hibás? Ha írtatok papírt akkor egyik oldal a károkozó a másik a károsult. Ha te a károkozót töltötted ki te vagy a károkozó. Ha nem tudsz megegyezni akkor rendőrt kell hívni. Utólag már nincs ilyen.
szept. 6. 00:04
 2/12 anonim ***** válasza:
90%
Mivel nem volt elsőbbséged, nyilván te lettél a károkozó rendőr nélkül. Biztosítód fizet, besorolásod jövőre csökken, károkozói pótdíjjal terhelt biztosításod lesz jövőre. (Ha megfizeted a biztosítónak a költséget, akkor a besorolásod marad, a pótdíj megkerülhetetlen.) Amúgy nem tudom, mit értesz az alatt, hogy holttér, ha forogsz, felsőtestből is mozogsz, be kell tudni nézni személyautóból a holtterekbe.
szept. 6. 00:23
 3/12 anonim válasza:
20%

Ha nem volt rendőri intézkedés, a biztosítók és a biztosítók közötti eljárás általában a baleset körülményeinek részletes vizsgálatán alapul. A biztosítók az alábbi tényezőket figyelembe vehetik:

Személyes és tanúi vallomások: Ha vannak tanúk, akik látták a balesetet, azok nyilatkozatai segíthetnek tisztázni, hogy mi történt pontosan.

Baleseti helyszín és körülmények: A baleset helyszínén végzett szemle és a baleset utáni körülmények (pl. az útviszonyok, az autók elhelyezkedése) is befolyásolhatják a döntést.

Autók és baleseti helyszín fotói: A baleset után készített fotók hasznosak lehetnek a biztosítók számára az ütközés körülményeinek megértéséhez.

Közlekedési szabályok és előírások: A biztosítók figyelembe veszik a közlekedési szabályok megszegését is. Ha például parkolóból indexelve tolatva ütközik valakinek, akkor a tolató autó vezetője általában nagyobb felelősséggel bír.

Az anyagi káros baleseteknél, ahol a rendőri intézkedés nem történt, a biztosítók döntése alapvetően a rendelkezésre álló bizonyítékokon alapul. Fontos, hogy minden adatot és információt pontosan nyújts be a biztosítódnak, és tudd, hogy a biztosítók gyakran az „80%-20%” vagy „70%-30%” arányban állapítanak meg felelősséget, ha nem tudják teljes bizonyossággal megállapítani a hibás felet.

Ha úgy érzed, hogy nem vagy teljesen hibás, érdemes lehet konzultálni egy jogi szakértővel, hogy tisztában legyél a jogaiddal és lehetőségeiddel.

szept. 6. 01:18
 4/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm válaszokat!

1. Ilyenekre amit a következő hozzaszolasokban olvastam.

2. Ahogy tanultunk a forgalmi órákon mindig van valamennyi holtér hiába forog a vezető a testével is ami jelen esetben is meg volt. És így ezért nem tudom hogy nem vettem észre.

3. Köszönöm a kimerítő választ valami ilyesmit is olvastam valahol. Ezek a % arányok mire vonstkoznak? És köszönöm a tanácsod.

szept. 6. 04:38
 5/12 anonim válasza:
25%
Az „80%-20%” vagy „70%-30%” arányok arra vonatkoznak, hogyan osztják meg a felelősséget a biztosítók a baleset körülményeinek alapján. Ha a baleset nem egyértelmű, például ha nincs rendőri jelentés és a bizonyítékok nem teljesen világosak, a biztosítók megpróbálják arányosan megosztani a felelősséget a balesetben részt vevő felek között. Például, ha a biztosítók úgy ítélik meg, hogy az egyik fél 80%-ban felelős a balesetért, míg a másik fél 20%-ban, akkor az arányok szerint osztják meg a kártérítést és a költségeket.
szept. 6. 05:18
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha a biztosító bizonytalan, akkor kérik majd újra, hogy meséld el a balesetet te is, meg a másik is, aztán esetleg matekoznak még rajta.

De ez nem az a helyzet, te vagy a hibás és kész. Nem is értem miért gondolod, hogy nem. Vonják felelősségre a másikat, mert átment volna a holttereden? Esetleg azt gondolod, hogy ő is megszegett valami szabályt, nem csak te? Mert, ha igen, akkor érdemes lehet erre szakosodott ügyvédhez fordulni, de szinte biztos, hogy nem tudod bizonyítani, hogy pl. a parkolóban érvényes sebességnél lényegesen gyorsabban ment. Egy komplett, mozgó autó nem tud úgy eltűnni a holtteredben, hogy kellő körültekintéssel ne észleld egy ilyen szituációban. És a hangsúly a "kellőn" van. Mert persze, ha csak egy pillantást teszel, akkor benne van, hogy a abban az időpillanatban nem észleled.

szept. 6. 07:19
 7/12 anonim ***** válasza:
19%

1.

Ezt a százalékos baromságot honnét veszitek?

2.

Lehet, hogy indulás előtt körbe néztél, de utána nem néztél semerre sem.

3.

Orral befelé a malacok mennek a vályúhoz.

Parkolj tolatva! Nem is értem azokat az autósokat, akik főútra tolatgatnak ki.

szept. 6. 07:49
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Kevès olyan körülményt tudok itt elképzelni, ami miatt ne te lennél itt a hibás.
szept. 6. 08:10
 9/12 retektorta ***** válasza:
100%

#1 Ennyi ostobaságot összeírni...

"Mi az hogy a biztosító megállapítja ki a hibás?"

A biztosítónak nem kötelessége elfogadni, ami a baleseti bejelentőn van. Ha nem tetszik nekik (életszerűtlennek érzik), akkor nem fizetnek, te meg rohangálhatsz a pénzedért, mehetsz ügyvédhez.

"Ha írtatok papírt akkor egyik oldal a károkozó a másik a károsult."

Ez nem igaz.

"Ha te a károkozót töltötted ki te vagy a károkozó."

Baromság. Azt szokták ráírni, ráíratni, hogy a "felelősségemet elismerem", de ez sem ér sokat.

"Ha nem tudsz megegyezni akkor rendőrt kell hívni."

Igen.

"Utólag már nincs ilyen."

De van, vissza lehet vonni az elismerő nyilatkozatot utólag is. Pl. mondhatod, hogy stressz, vagy fenyegetés hatására ismerted el. Ez elég szemét dolog, ha tényleg te vagy a hibás, de létezik.

szept. 6. 11:25
 10/12 anonim ***** válasza:
53%
Teljesen egyértelműen 100%-ig te vagy a hibás. És lehet, hogy nem ártana venned még egy-két órát, vagy beülni egy tapasztalt sofőr mellé, aki elmagyarázza mi az a holttér. Ugyanis a te autód merőleges volt arra az autóra aminek neki mentél. Vagyis a másik felet max akkor nem láttad volna a holttér miatt, ha te S-Mercivel vagy ő pedig hot wheels-el. Úgyhogy ne próbáld kimagyarázni, figyelmetlen voltál és kész. Inkább tanulnál az esetből…
szept. 6. 11:53
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!