Mi a szakszerü eljárás, ha benzin/dizel autónál lángra kap a motortér?
Figyelt kérdés
Érdemes a kicsi tüzóltókészülékkel neki esni, vagy jobb futni? Felrobbanhat-e ott bármi? Ha felnyitjuk a gépháztetőt, akkor nem csapnak ki a lángok, amik sérülést okozhatnak?aug. 14. 23:30
1/6 krwkco válasza:
Ha van tűzoltókészülék a helyszínen, akkor résnyire kell felnyitni a motorház tetőt és ott befújni a habot. Karnyújtásnyi távolságot tartva, esetleg alacsonyan elhelyezkedve.
És amikor hat, akkor fokozatosan nyitni és fújni.
Az égő benzin nem robban fel, a gázolaj meg pláne nem. De ha az üzemanyag folyik az úton, akkor attól távolságot kell tartani.
Tűzoltókészülék nélkül, pokróccal, vízespalackkal nincs esély.
2/6 anonim válasza:
Nem szabad kinyitni a motorháztetőt, mert akkor oxigénnel táplálod, még nagyobb lesz a tűz és meg is égethet. Poroltóval kell befújni a tűzhöz felnyitás nélkül. Felrobbanni nem fog, mert az üzemanyag nem robban hanem ég. Csak a filmekben robban az autó.
3/6 Távvezérlésű nyakkendő kötőgép válasza:
Az akksi a para - a tűzoltók épp eszért először áramtalanítani fogják a járművet. Kezdődő tüzet - ha csak felrepedt a benzincső vagy ég a szigetelés - simán tudsz kis poroltóval oltani.
4/6 anonim válasza:
Viszont ha már nem kezdődő, hanem beindult rendesen, akkor egy fél poroltó-gyárat elpöffenthetsz rá, semmit nem ér
5/6 anonim válasza:
Azt kell tenni, ami ilyen esetben elvárható: pánikszerűen rohangálni és kiabálni.
6/6 anonim válasza:
Nekem volt motortüzem. A "kezdődő" és a "beindult rendesen" között nagyon kis idő telik el, legalábbis a benzines autóknál. Először csak a szellőzőkön jön némi füst, pár másodperc múlva leáll az autó, és nagyon füstöl a motor környéke. Nálam volt egy kis tűzoltó készülék, felnyitottam a motorháztetőt, és rögtön 2 méteres láng csapott fel, befújtam a palack tartalmát, és lecsuktam a motorháztetőt, gyakorlatilag rögtön kialudt a tűz. Biztos az oxigénhiány is szerepet játszott ebben. Az autóm benzin/gázos volt, de konkrétan az egyik benzincső volt kirepedve, és épp benzinre váltottam, amikor párszáz méter megtétele után lángra is lobbant. A gáztartály miatt aggódtam, de szerencsére a motortérből nem terjedt tovább a tűz. Az autó használhatatlan lett, az akku, minden kábel, műanyag alkatrész, gumicső és minden éghető károsodott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!