Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A gépjármű tulajdonosa a...

A gépjármű tulajdonosa a hibás vagy az elkövető? Részletek lent.

Figyelt kérdés
Egyik ismerősöm kért meg vigyem haza, aki részeg volt. Hátulra ültettem be és hazafelé bontott egy dobozos kólát amit én adtam neki elindulás előtt és amint út közben megitta, kidobta az autóm hátsó ablakán. Közvetlenül mögöttem jött egy autó ami az eset után jóval nagyobb követési távolságot hagyott. Ha feljelentést tesz, mindenképp engem büntetnek meg vagy át tudom hárítani a tényleges elkövetőre ezt? Azt nem tudom okozhatott e anyagi kárt az autóban. Teljesen kivagyok, mivel tudom én csak vezettem. Az illető meg nekem azt mondja nem emlékszik semmire amit kidobott volna. Még egy plusz ráadás..ez Németországban történt.

aug. 5. 06:56
 1/4 anonim ***** válasza:
37%

Elsöre en ezt mondjuk az adac ügyvedjetöl kerdeznem meg aki järtas a nemet jogban...

amugy van rola foto-video, keszült rola rendöri jelentes? mi äll benne?

aug. 5. 07:04
 2/4 anonim ***** válasza:
73%

Törvény szerint az utas a sofőr felelőssége, te kapod a büntetést. Persze ilyenkor leszokás verni az utason, nyilván értelmes ember nem fizet büntetést a hülye utasa helyett. De a büntetés akkor is a tiéd. Ugyanez igaz pl. a be nem kapcsolt biztonsági övre. Régen amíg ezeket csak rendőri megállítással szűrték, addig az utast büntették, de mióta kamera (is) figyeli, ami meg nyilván nem tudja ki az utas, így csak az autó tulajdonosát tudják beazonosítani, ő kapja a büntetést. Ezért módosult a szabály is, hogy a tulaj/sofőr felelőssége az utas.

Kétlem, hogy kapnál bármit, pici rá az esély, de ha mégis, akkor behajtod rajta és kész, nem kell ezen túl sokat lovagolni.

aug. 5. 07:06
 3/4 anonim ***** válasza:
73%
#2 Ja bocs, nem figyeltem, hogy Németország. Valószínűleg ott is így működik, bár nem biztos. De a lényeg akkor is ugyanaz, hogy így vagy úgy de az utas fog fizetni. Vagy hivatalból, vagy általad behajtva.
aug. 5. 07:07
 4/4 A kérdező kommentje:

Azt sajnos gondoltam, hogy ha a mögöttem lévő autó kamerája felvette az esetet nekem jön a büntetés, hiszen csakis az autó alapján tudnak beazonosítani. Az autó pedig az enyém. Minden esetre bízom benne nem lesz belőle semmi,de ha mégis remélem sikerül át hárítani a tettesre ezt.

Körülbelül mennyi időbe telhet mire kaphatok büntetést? 2 hét?

aug. 5. 22:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!