Mennyire fújjam a kerekeket?
B oszlopon vagy a kesztyűtartónál szokott lenni egy matrcia. Azon rajta szokott lenni az ideális keréknyomás arra az esetre ha nem nagyon van terhelve az autó és arra is amikor sokan ülnek benne csomagokkal.
De szinte biztos, hogy a mostani nyomás is elég lesz.
Annyira, amit a gyártó mond. Motorosok is mondják, hogy hát milyen hőmérsékleten kéne mérni, alacsonyabb legyen a hátsó mint az első stb. Én ezekre mindig fütyülök. Rá van írva a motorra, hogy hidegen mérve mennyi legyen utassal vagy anélkül, én ehhez szoktam hozzá. Persze, vannak körülmények, amikor érzem, hogy pattog, meg ha 1,6 barra fújnám 2,9 helyett a hátsót, akkor gyorsabban tudnék kanyarodni-döntögetni, de a gyártói ajánlás az a biztonságos és hülyebiztos.
Amúgy egy tized különbséget nem fogsz érezi. Rámérsz kétszer és ki is eresztesz simán egy tizedet belőle. Azért nem szoktuk folyton méregetni. Legyen egy mérőd, azzal mérj utána a benzinkúton is, mert ki tudja, melyik kúton melyik barométer mennyit csal. Én általában évszakonként szoktam ránézni, mert azért nem ugyanaz a 15 fokos március mint ez a 40 fokos nyár, szokták mondani, hogy 10 fokonként (aszfalthőmérsékletet nézve) kb. egy tizedet nő a levegő nyomása, de nagyon ritkán kell kieresztenem vagy újrafújnom, ha nincs defekt.
Eredeti kérdésre a válasz: szép forró autópályán hosszasan fogod használni a járgányt, én pont hogy kevesebbet fújnék bele, mint többet, de nyugodtan mehet a gyári ajánlás, az arra van kitalálva, hogy közúton működnie kellene.
Nagyobb tömeghez nagyobb keréknyomás kell. Egyszerű fizika. Ha nem növeled a nyomást, ellapul a gumi és egyenetlenül kopik, romlik a kormányozhatóság
Teherautók is ezért közlekednek 8-9 baros gumikkal.
Egy nagyon fontos tényezőt nem írtál: Mégis milyen autó, milyen a súlya? Kombi?
Hátsó ajtóban a Golf 4 TDI-nek ez volt: 4 utas 2,5bar - 5 utas 2,7bar - 5 utas és telenyomva a kufer is 2,8bar. De ezek 15"-tös kerekek.
Amit írtál az olyan mint egy 2010 körüli Audi, Golf 6 stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!