Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Büntetőpontot csak helyszínen...

Büntetőpontot csak helyszínen adhatnak, vagy utólagosan is?

Figyelt kérdés
Mondjuk történik valami, baleset pl. Hónapok telnek el mire határozatot hoznak. Ilyenkor írhatnak büntetőpontot? Vagy akkor már nem?

júl. 15. 10:05
 1/9 anonim ***** válasza:
Mivel csak a jármű vezetője kaphatja, más nem utólag nehéz lenne 100%-osan bizonyítani. Gyorshajtásnál pénzbírságot kaphat az üzembentartó, de pontot nem.
júl. 15. 10:35
 2/9 anonim ***** válasza:
Persze, hogy igen
júl. 15. 11:34
 3/9 anonim ***** válasza:
Utólag is, persze. Nekem nyaralós olaszországi gyorshajtásért októberben egy holland nyomozóirodától jött az olasz levél, hogy mennyi a bírság, és nevezzem meg, ki vezette az autót, hogy bejegyezzék a nemzetközi rendszerbe a pontokat. Bírságot kifizettem, megnevezésre meg azt mondtam, hogy váltva vezettünk, nem tudjuk, ki volt, elfogadták. De ha üzemben tartóként én megnevezem a családtagom, aki vezetett, akkor ő megkapta volna a pontot hónapokkal később.
júl. 15. 13:28
 4/9 anonim ***** válasza:

A magyar jogszabályok szerint nem vagy köteles sem magadra, sem a családtagodra terhelő vallomást tenni szabálysértési esetekben.

júl. 15. 16:38
 5/9 anonim ***** válasza:
Nem tudok róla, hogy a közúti közlekedési előéleti pontok nemzetköziek lennének, és hogy olaszországi szabálysértésben hollandok nyomoznának.
júl. 15. 16:46
 6/9 anonim ***** válasza:
Balesetnél még a jogsit is a helyszínen el szokták venni a hibástól, nem hogy büntetőpont. Utólag is kaphat ilyenkor. Ha nem történik baleset, akkor nem szoktak büntetőpontozni.
júl. 15. 21:16
 7/9 anonim ***** válasza:
Okoztam balesetet, és fel sem nerült a jogsi. És s kérdés sem erröl szól, hanem nem azonisított vezetőröl.
júl. 15. 21:19
 8/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

A kérdés igazából úgy értendő, hogy egy szituációban, ahol történt egy baleset, és mondjuk te mint egy harmadik fél belefutsz szintén újabb balesetet okozva, mert nem tudom, nem biztosították megfelelően a helyszínt, beláthatatlan volt stb., ott mi a helyzet? Rendőrség nyilván nyomoz, de az nem 1-2 nap mire döntésre jutnak. És itt lenne a lényeg, hogy ha megszülik, kit lehet felelősségre vonni, és kihoznak valakit hibásnak, kaphat e az illető utólag büntetőpontot, vagy az csak helyszínen osztható?

Egyik tábor azt mondja csak helyszínen lehet, másik azt hogy utólag is lehet. Ezen megy a "vita" már pár napja. 😄

júl. 16. 09:20
 9/9 anonim ***** válasza:

Nos, ez egy teljesen más helyzet, mint amire alapból gondolhatunk.

Büntetőpontot csak az azonosított elkövető kaphat. Ha történt rendőri intézkedés, akkor ott azonnal ráírja a zsaru a bírságot és a pontokat. Összetettebb esetben természetesen utólag is megkapható, hiszen lehet tudni, ki volt a felelős.

júl. 16. 09:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!