Mivel csak a jármű vezetője kaphatja, más nem utólag nehéz lenne 100%-osan bizonyítani. Gyorshajtásnál pénzbírságot kaphat az üzembentartó, de pontot nem.
2024. júl. 15. 10:35
2/9 anonim válasza:
Persze, hogy igen
2024. júl. 15. 11:34
3/9 anonim válasza:
Utólag is, persze. Nekem nyaralós olaszországi gyorshajtásért októberben egy holland nyomozóirodától jött az olasz levél, hogy mennyi a bírság, és nevezzem meg, ki vezette az autót, hogy bejegyezzék a nemzetközi rendszerbe a pontokat. Bírságot kifizettem, megnevezésre meg azt mondtam, hogy váltva vezettünk, nem tudjuk, ki volt, elfogadták. De ha üzemben tartóként én megnevezem a családtagom, aki vezetett, akkor ő megkapta volna a pontot hónapokkal később.
2024. júl. 15. 13:28
4/9 anonim válasza:
A magyar jogszabályok szerint nem vagy köteles sem magadra, sem a családtagodra terhelő vallomást tenni szabálysértési esetekben.
2024. júl. 15. 16:38
5/9 anonim válasza:
Nem tudok róla, hogy a közúti közlekedési előéleti pontok nemzetköziek lennének, és hogy olaszországi szabálysértésben hollandok nyomoznának.
2024. júl. 15. 16:46
6/9 anonim válasza:
Balesetnél még a jogsit is a helyszínen el szokták venni a hibástól, nem hogy büntetőpont. Utólag is kaphat ilyenkor. Ha nem történik baleset, akkor nem szoktak büntetőpontozni.
2024. júl. 15. 21:16
7/9 anonim válasza:
Okoztam balesetet, és fel sem nerült a jogsi. És s kérdés sem erröl szól, hanem nem azonisított vezetőröl.
2024. júl. 15. 21:19
8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat!
A kérdés igazából úgy értendő, hogy egy szituációban, ahol történt egy baleset, és mondjuk te mint egy harmadik fél belefutsz szintén újabb balesetet okozva, mert nem tudom, nem biztosították megfelelően a helyszínt, beláthatatlan volt stb., ott mi a helyzet? Rendőrség nyilván nyomoz, de az nem 1-2 nap mire döntésre jutnak. És itt lenne a lényeg, hogy ha megszülik, kit lehet felelősségre vonni, és kihoznak valakit hibásnak, kaphat e az illető utólag büntetőpontot, vagy az csak helyszínen osztható?
Egyik tábor azt mondja csak helyszínen lehet, másik azt hogy utólag is lehet. Ezen megy a "vita" már pár napja. 😄
2024. júl. 16. 09:20
9/9 anonim válasza:
Nos, ez egy teljesen más helyzet, mint amire alapból gondolhatunk.
Büntetőpontot csak az azonosított elkövető kaphat. Ha történt rendőri intézkedés, akkor ott azonnal ráírja a zsaru a bírságot és a pontokat. Összetettebb esetben természetesen utólag is megkapható, hiszen lehet tudni, ki volt a felelős.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!