Miért csődölt be a Saab?
A neten csak a rengeteg felhalmozott tartozásról olvastam, de pontos választ nem találtam a kérdésemre. Nyilván kevesen vették, és úgy tudom, voltak megbízhatósági problémái. De ez a kettő elég indok ahhoz, hogy becsődöljön? Ráadásul repülőgép-iparban igencsak remekel a Saab Gripen.
Úgy tudom, alá nyúlt egy kínai befektető, így lett a NEVS elektromos autó gyártó, de az mégse a Saab nevét viseli.
Nekem tetszett a Saab nagyon, szép autók voltak, főleg a 9000-es. Sajnálom, hogy már nem gyártják
"Ráadásul repülőgép-iparban igencsak remekel a Saab Gripen."
Az erős túlzás, ráadásul a kettő az külön divízió.
Értem én, de ezen az alapon sok más gyártó is befuccsolhatott volna. Mit tudott a Saab kevésbé?
Ami a Saab-Gripen repülőit illeti, nem értek hozzá, viszont nem hallottam panaszt pl. a magyar Gripenekre. Ugyanakkor pont ezen az oldalon olvastam, hogy több ország is a francia Rafale gépeket rendszeresíti a korábbi Gripen helyett. Erről is szívesen olvasnék: milyenek a Gripenek?
" viszont nem hallottam panaszt pl. a magyar Gripenekre"
Kitől hallhattál volna panaszt? Kis országok katonai vezetői nem beszélnek a rendszerből kifelé, nálunk nincs előírva hogy a védelmi költségvetősről részletesen be kelljen számolni, ami nyilvános.
"Mit tudott a Saab kevésbé?"
A Saab autói rétegtermékek voltak. Nem voltak széleskörüen sikeresek, nem volt akkora piaci részesedésük, hogy túléljék.
Egyrészt amennyiért adták, amennyien vették és amennyit évente gyártani tudtak, egyszerűen nem sokáig voltak nyereségesek. Aztán volt 1987-ben egy tőzsdepiaci válság, ami jól megütötte őket, és a felét kivásárolta a General Motors. Akik miatt aztán már nem is az a Saab volt a '90-es években a Saab, mint előtte a rövid fénykorában, folytatták anyagilag a lefele menő spirált, úgy vásárolták ki a korábbi tulajokat a hollandok, hogy a GM megtartotta a részvényeit. Annak hála pedig amikor a kínaiak akartak befektetni, azt jól megvétózták, elvágva a befolyó tőke lehetőségét, tőke nélkül pedig akkor sincs újítás, irányváltás, innováció, ha szeretnénk. Tehát csődbe ment.
De ilyen bármikor történhet, nézd meg, a Malév is tönkrement / tönkre lett téve, rossz menedzsment miatt a legendás Pan Am légitársaság is csődbement 1991-ben, ha már a repülést hoztad, ez bármilyen szegmensben megeshet, hogy a tőzsde, a rossz menedzsment és a csillagok úgy állnak össze, hogy ez a vége.
https://www.youtube.com/results?search_query=rossz+motorok
Nem tudom már, hogy pontosan melyik részben van az 5-ből, de a saab is benne valamelyik részben. Annyira emlékszem biztosan, hogy "jó" motorokat is gyártott a saab, hogy vetemedik/deformálódik maga a motorblokk. WTF????
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!