Ha van B kategóriás jogosítványom és szeretnék C-t akkor elsősegélyből,kreszből is ujra kell vizsgázni vagy csak vezetésből?
Elsősegélyből nem kell újra vizsgázni, csak ezekből:
- Kresz
- Biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés
- Rutin
- Forgalmi vezetés
Aztán C+E-nél ugyanez újra.
KRESZ-ből minden kategóriánál kell vizsgát tenni.
C-nél + 2 elméleti tárgy van még: szerkezeti és üzemeltetési ismeretek (műszaki), illetve munkavédelem, szállítás.
Utána jön a BÜ, rutin, és a forgalmi.
Miből áll a biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés?
Kreszből ugyan azok a kérdések mint B?
Szia!
Így néz ki a dolog:
1: KRESZ
- Közlekedési alapismeretek
- Szerkezeti és Üzemeltetési Ismeretek
- Munkavédelem, Tűzvédelem, Szállítás
Ezt a tananyagot kell megtanulni és vizsgázni belőle. Mind a 3 részéből.
2: BÜ (Biztonságos Üzemeltetés)
- Gyakorlatilag ez a KRESZ-ben megtanultak írásbeli és / vagy szóbeli része. Gyakorlati része is van, ugyanis amit a légfékkel kapcsolatban tanulsz, azt bemutatják neked egy tantáblán is, adott esetben a vizsgán neked is be kell tudni mutatni, hogy a légfék miképp működik. Teherautók lámpája szintén egy ilyen tanábrán, ahol megkell tudni mutatni, hogy melyik lámpa mire való és mit jelez stb.
3: RUTIN
3 óra rutinvezetés van, utána pedig vizsga (Ez már full gyakorlat)
Van egy kötelező 3 részből álló feladat amit hibátlanul, javítás nélkül teljesíteni kell, és van még az, amit kihúzol a vizsgabiztos kezéből.
Elindulsz mondjuk hármasba a teherautóval és felkapcsolsz ötödik sebességi fokozatba. Enyhe balos kanyar visszaváltás nélkül, majd kigyorsítás olyan 30-35 km/h-ig. Ez után 20 méter tolatás hátra, és utána pedig szlalomozás a bóják között. + 1 feladat, amit kihúzol. Én nálam ez az emelkedőn való megállás és elindulás volt.
4: FORGALOM
Nekem még 30 óra volt, elvileg már most talán ez is kevesebb. 1 óra kivételével minden órát levezettem. Én Egerben tanultam és vizsgáztam, szűkös helyeken. Nem volt gond. Ha valakinek van érzéke a vezetéshez, akkor megtudja szerezni a C-s jogsit.
Elsősegélyből NEM KELL újravizsgázni. Abból csak az első nemzetközi jogosítványod megszerzésénél kell. Az "ÖRÖK".
KRESZ-ből kell-e vizsgázni? Persze. Semmivel sem összehasonlítható a sima mezei bohócok KRESZ tananyagával. Ha E-learninget tanultál a B-nél, és itt is ezt szeretnéd, akkor fogod Te magad is látni, hogy legalább 5-8-szor akkora a tananyag, mint a B-nél. De ha elkezded és csinálod a tananyagot, rengeteg ismeretlen fogalom lesz a számodra, és mindent BE KELL magolni.
"Kreszből ugyan azok a kérdések mint B?"
Nem. Meg kell tanulni a légféket, a teherautó felépítményeket, a munkavédelem-tűzvédelem-szállítás részét a KRESZ-ben meghatározott módon, a tachográfot stb. Csak egy minimális kitérés van a sima KRESZ-re, egyébként teljesen más az egész. Másra van kihegyezve egy C-s jogsi mint egy B-s, de ez érződik is a tananyagon, hiszen ez a lényege.
"Miből áll a biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés?"
A KRESZ-ben megtanultakat fogjátok átvenni tulajdonképpen. Írásban, szóban és gyakorlatban. Ez mindenhol másképp működik. Oktató, tanműhely válogatja hogy hol hogyan csinálják. Nekünk telephelyen volt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!