Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mi lehet ennek a csattongó...

Mi lehet ennek a csattongó hangnak az oka? (videó)

Figyelt kérdés

https://www.youtube.com/shorts/vDdkxEVhXFg

Pár napja tűnt fel.

Azt tudni róla, hogy a fordulatszámmal megegyezően változik az intenzitása.

Érdekes módon csukott ablaknál az utastében egyáltalán nem hallani, csak akkor szűrődik be, ha lehúzom az ablakot.

Most a videó felvételekor tűnt fel, hogy a motorindítást követően nem rögtön jelentkezik. Kb. 5-10 másodpercig nem hallani, utána kezd rá.

Az autóm és a motorja Fiat Linea 1.4 T-Jet turbós.

Teljesítményromlás nincs, fogyasztás nem nőtt meg, motor nem melegszik.

Tudom nem egyszerű ennyiből megállapítani, de ti milyen hibára gyanakodtok?

2024. máj. 30. 20:51
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
93%
Hidrotőke.
2024. máj. 30. 20:56
 2/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ. Mennyire ajánlott a minél hamarabbi cseréje?

Jövő héten mindenképp szeretném orvosolni a dolgot, de holnap egy nagyobb útra mennék a géppel.

2024. máj. 30. 21:08
 3/14 anonim ***** válasza:
89%

Hát érdemes foglalkozni vele, de a a régebbi autók nagy része hidrotőkés. Éveket elmennek így.

A vezérlés nagyobb terhelést kap, de mivel az úgyis cserélve van x időközönként, nem annyira probléma. Szélsőséges esetben a vezérműtengelynél is okozhat problémákat, de ehhez gyakorlatilag hosszú éveket kell hangosan csattogó hidrotőkével járni.

De ez csak tipp, lehet még más minden is. Nézesd meg egy szerelővel.

2024. máj. 30. 21:14
 4/14 A kérdező kommentje:
Megnézetem mindenképp, köszi még egyszer.
2024. máj. 30. 21:26
 5/14 A kérdező kommentje:

Remélem csak ennyi a baja, bár arra nem ad magyarázatot, hogy indulást követően miért nem rögtön jelentkezik.

Egyébként van egy olyan problémám is, ami már egy ideje megvan, hogy indításkor ingadozik a fordulat, és olyan mintha gyújtáskimaradás lenne valamelyik hengerben. De aztán beáll, és nem fullad le.

De nem minden induláskor, kb 2 órát kell állnia ahhoz a motorhoz, hogy újra ingadozó fordulat jelentkezzen induláskor.

Lehet a hidrotőkének ehhez köze?

2024. máj. 30. 21:29
 6/14 anonim ***** válasza:
Ez nem tűnik olyan vészesnek, de kivenném a gyertyákat megnézni, olyan mintha csak az egyik hengernél csinálná. Alapjárat ingadozást sokminden okozhat, akár fals levegő is. Jobb ha elviszed a hosszú út után szerelőhöz. Szerintem komolyabb baj nem lesz vele az úton. Esetleg még küldhetnél nekünk olyan videót, aminél húzkodod is a gázt rajta amikor alapjáraton jár, abból többet mondhatunk.
2024. máj. 30. 22:09
 7/14 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

Gyertyák voltak cserélve szeptemberben.

Holnap reggel felveszem az egészet, hogy indulástól kezdve hogyan viselkedik, és adok rá gázt is.

De ha húzatom annyi történik, hogy a fordulatszámmal együtt felgyorsul a kattogás.

2024. máj. 30. 22:23
 8/14 anonim ***** válasza:

[link]

Ilyesmi hangja van túráztatásnál?

2024. máj. 30. 22:28
 9/14 A kérdező kommentje:

Nem mondanám.

Ez engem alapfordulaton sem emlékeztet annyira az én motorom általi hangra. Meg a videóban ahogy túráztatja és utána visszamegy alapfordulatra megszűnik a hang, mintha bejáratódna. Az enyém nem, a csattogás van folyamatosan.

2024. máj. 30. 22:45
 10/14 anonim ***** válasza:
A gyárilag előírt olaj van benne és olajszint rendben?
2024. máj. 30. 22:57
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!