Autóval lejtőn való elindulás?
ésszerű emelkedők között számomra nincs(nyilván nem hegyoldal).
Pécsen lakom, mecsek oldalba sokszor járok kocsival, ott sincs olyan meredek ahova kézifékes kellene.
Most lejtő, vagy emelkedő? Lejtőn nem nagy kunszt elindulni, csak elenged a féket.
Emelkedőből van olyan. Pécsi vagyok, pl. a munkahelyem mellett van a Radnics utca: [link]
Ha itt valaki elindul álló helyzetből felfelé visszagurulásgátló nélküli autóval kézifék nélkül, az nagyon ügyes és jól bírja a kuplung ha nem ég le. És a Mecsek-oldalban szerintem vannak ennél meredekebb utcák is.
Hát Ausztriában, Tirolban volt olyan út, ahol az elején ki volt írva, ha megállnál a közepén, eszedbe ne jusson próbálkozni a tovább haladással. Gurulj lassan vissza, és ne kanyarodj be!
Ez volt a szöveg.
Konkrétan amikor mentél fel, azt érezted, mintha ágaskodna fel az autó eleje, és borulna hátra.
Nem tudom mennyi %-os emelkedő volt, de kb besz.rtam, amikor mentem fel rajta.
Alapvetően azt mondanám, hogy a meredekebb utakon nem tudsz "normálisan" elindulni kézifék nélkül mert csak 2 lábad van. Ha lenne 3 lábad, akkor egyik a féket nyomná, a másik kettő a kupluungot és gázt állítaná, aztán szépen kiengedné a féket a megfelelő pillantban.
Amíg nincs 3 lábad, addig a 3. láb helyett marad a kézifék.
Viszont van egy kivétel. Van egy 5 és egy 1 éves autóm. Mindkettőben van már segédeszköz beépítve a kocsiban emelkedőn való elinduláshoz.
Ha meredeken állok és erősen benyomom a féket, akkor elengedés után pár másodpercig fékezve tartja a kocsit a rendszer, ergó így kézifék nélkül is el tudok indulni.
Ki kellett tapasztalni a működését, eleinte akkor is befékezett amikor nem éreztem szükségét, máskor meg nem fékezett. Egyszerűen már tudom, hogy mennyire kell erősen nyomni a féket ha szükséges.
Természetesen emellett a kézifékes indítást is tudom.
Itthon nem hiszem, hogy lenne olyan emelkedő ahol gondot okozna. Külföldön simán lehet ilyen, ahogy az egyik hozzszóló is említette.
"Viszont van egy kivétel. Van egy 5 és egy 1 éves autóm. Mindkettőben van már segédeszköz beépítve a kocsiban emelkedőn való elinduláshoz.
Ha meredeken állok és erősen benyomom a féket, akkor elengedés után pár másodpercig fékezve tartja a kocsit a rendszer, ergó így kézifék nélkül is el tudok indulni."
Ehhez nem kell feltétlenül 1 meg 5 éves autó. Nem olyan nagy újdonság a visszagurulásgátló. A 19 éves Astrám is tudja. Azt hiszem ennél valami Hill Start Assist, vagy hasonló névre hallgat. Pont úgy működik, ahogy leírtad. Szerintem kényelmes, hasznos dolog.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!