Hogyan lehet hűtőt szabályosan szállítani?
Skoda Fabia hátsó ülését kivéve, fektetve,ekkor a hátsó ajtóból kilóghat,de hány cm-lehet? Hátsó csomagtér ajtó nem lezárt állapotban van,hanem gumipókokkal rögzítva.
30-50 cm még elmegy?
Köszönöm a vélaszokat!
Nekem van jogosítványom és az én skodámmal kellene majd egy ismerősnek a hűtőt elszállítani.-
Akkor nem vállalom el ezt.-A csomagtartóban nem vihetsz semmit úgy, hogy nem tudod bezárni a hátsó ajtót! Nem közlekedhetsz felnyitott hátsó ajtóval!
Földúton már vittem aluminium létrát nyitott hátsó ajtóval,akkor ezt sem lehet.
"A csomagtartóban nem vihetsz semmit úgy, hogy nem tudod bezárni a hátsó ajtót! Nem közlekedhetsz felnyitott hátsó ajtóval!"
Ez egyébként nem ilyen egyértelmű. A hivatkozott KRESZ 47.§. ezt mondja:
"(2) A rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Gondoskodni kell különösen arról, hogy a rakomány
b) a jármű ajtajainak, illetőleg a rakfelület oldalfalainak lezárását ne gátolja;"
De az, amit a köznyelvben hátsó ajtónak vagy ötödik ajtónak hívunk, nem biztos, hogy a jog szerint ajtó. Mert nem emberek közlekedésére szolgál. Csomagtérfedél.
Szerintem az a helyzet, hogy a hűtő alja legfeljebb a csomagtérpadló végéig érhet:
"(g)a járművön – a (3) és (7) bekezdésben foglalt eseteket kivéve –, illetőleg annak rakfelületén ne nyúljék túl.)
De ha a sarka miatt nem lehet becsukni az "ajtónak" nevezett csomagtérfedelet az szerintem nem ellentétes a KRESZ-szel.
"Gondoskodni kell különösen arról, hogy a rakomány
b) a jármű ajtajainak, illetőleg a rakfelület oldalfalainak lezárását ne gátolja" akkor ezzel mi is történt a válaszod írása közben?
Meg ugye "úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse". Na, erre bármit ráhúzhatsz. Gondolj a román haláltrélesekre. Próbáld egy rendőrnek elmagyarázni, hogy úgy lekötözted a felhajtott csomagtartóajtóval szállított hűtőt, hogy ha veszélyhelyzet esetén egy elkerülési manővert csinálsz, biztos vagy benne, hogy a hűtőszekrény még mindig az autóban marad. Ezt nem lehet kimagyarázni és jobb nem kipróbálni. Az autó arra van tervezve, hogy MINDEN ajtó csukva van, amikor mozog.
"Az autó arra van tervezve, hogy MINDEN ajtó csukva van, amikor mozog."
Ismétlem: a kulcskérdés az, hogy a nyílászáró, ahol a csomagokat bepakoljuk, az ajtó-e. Szerintem nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!