Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mi értelme a STOP táblának?

Mi értelme a STOP táblának?

Figyelt kérdés

A STOP táblának semmi érdemi funkcióját nem látom, amit az Elsőbbségadás kötelező tábla ne tudna.

Támogatjátok, hogy eltöröljék a STOP táblát, és az Elsőbbségadás kötelező tábla vegye át a helyét?

ápr. 14. 16:16
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

#8-#9

"Nem az a lenyege a stop tablanak. Hanem az, hogy mindig, minden korulmenyek kozott csokkentett sebesseggel erkezz a keresztezodeshez."

A STOP tábla lényege, mint ahogy a nevében is benn van, hogy meg kell állnod. Függetlenül attól, hogy ezt a forgalmi helyzet indokolja-e.

Egy normális sofőr csökkentett sebességgel, körültekintően fog érkezni egy olyan kereszteződéshez, ahol elsőbbségadási kötelezettsége van, és/vagy nem belátható a forgalom.

A normálatlan sofőrt meg a Stop tábla sem fogja erre ösztönözni.

"Nem akkor van relevanciaja ha nem jon senki, akkor a mackosajtnak sincs. Pont appkkor szamit ha nem egyedul erkezel a keresztezodeshez."

De ha nem egyedül érkezel a kereszteződéshez, akkor meg kell állnod (teljesen jogosan) elsőbbségadás kötelező táblánál is, és elengedned akinek elsőbbsége van.

Stop táblánál akkor is meg kell állnod, ha teljesen kihalt a kereszteződés.

"Ha az átlag sofőr nagyon körültekintően vezetne, talán még egyet is értenék veled. De a friss jogsis elég gyorsan belátja általában, hogy az átlagos sofőr nem ilyen..."

Én optimistábban látom. 6 éve vezetek, de maréknyi olyan eset volt eddig, amikor elsőbbségadás kötelező táblánál nem adták meg nekem az elsőbbséget. Az esetek 99,999%-ában megadják.

ápr. 14. 17:23
 12/17 anonim ***** válasza:

Amíg megesik olyan, hogy az egyirányú utcában hirtelen befordul neked szembe valaki vagy rosszabb esetben fordítva megy fel pályára…. piroson még áttolja a gyökér mert sárgánál padlót nyomott 150 méterre a lámpától….. vagy villogó sárgánál/jobbkezes keresztezödésnél bizonytalankodnak hogy most mégis mi a fax van addig igenis nagy jelentösége van a stop táblának.

Tiszteletre méltó, hogy te úgy érkezel a keresztezödésekbe ahogy illik, de sok embernél ez nem így van. Ha eléd nem fordultak még ki vagy csak nagyon ritkán nem adtak elsöbbséget akkor vagy keveset vezetsz vagy nagy szerencséd van. Csak hogy 1 esetet írjak pár nappal ezelöttröl: T keresztezödés ahol L alakban halad a föút. Adj elönyt tábla a sarkon, lassítás nélkül!! jött be a keresztezödésbe valaki mert (gondolom én) egyenes az út nekem van elsöbbségem elvet követi.. ha stop van lehet komolyabban veszi a szitut. De hülyék mindig voltak és lesznek is akik még az útzárnak is neki mennek 😃

Egyébként idegen helyen nekem praktikus a stop, mert elöre látom, hogy valami nagyobb esetleg veszélyesebb keresztezödés jön annak ellenére, hogy messzebbröl nem úgy néz ki.

ápr. 14. 17:43
 13/17 anonim ***** válasza:
Igen, mongyon le.!
ápr. 14. 18:26
 14/17 A kérdező kommentje:

"Egyébként idegen helyen nekem praktikus a stop, mert elöre látom, hogy valami nagyobb esetleg veszélyesebb keresztezödés jön annak ellenére, hogy messzebbröl nem úgy néz ki."

Ebben az esetben támogatom az olyan elsőbbségadás kötelező táblák kihelyezését, amelyek ugyanolyan szabályra köteleznek, mint a sima elsőbbségadás kötelező, csak figyelemfelkeltőbbek: pl.: nagyobb méretűek, van a közepükön egy felkiáltó jel, vagy valami. Ebben az esetben akiknek igénye van rá meg lennének jelölve azok az olyan kereszteződések, amik forgalmasabbak, fokozottabb körültekintést igényelnek. Viszont nem lenne kötelező megállni, ha a forgalmi helyzet mégsem indokolja. A stop táblával ez a baj, hogy olyan helyzetekben is megállásra kötelez, amikor semmi értelme.

ápr. 14. 18:28
 15/17 anonim ***** válasza:
3 ez igaz, de felelős sofőr azért meglehetősen KEVÉS van..
ápr. 14. 19:23
 16/17 anonim ***** válasza:

Nekem a STOP táblával csak a megállás helye a problémám, ahonnan semmiképp nem látom be a kereszteződést.

És vígan büntetnek drón felvételekkel olyan vezetőket, akiknél látszik hogy óvatosan kezeli a helyzetet, csak épp nem állt meg a vonalnál.

Környezetszennyező is egyébként 0-ról indulni, kétszer ha kell.

ápr. 15. 07:55
 17/17 anonim ***** válasza:

#10 A mackósajtnál nem kell, nem kötelező megállnod. Nyilván ha technikailag nem tudod megadni az elsőbbséget akkor megállsz, de nem kötelező.

#16 Azért van általában előbb kihelyezve a tábla vagy az útburkolati jel, hogy a kereszteződésbe csökkentett sebességgel érkezz meg. Nem az a stop tábla lényege, hogy onnan nézz szét és onnan indulj, hanem hogy ott állj meg. Onnantól kezdve hogy elhagytad a stop táblát, már nincs relevanciája.

A környezetszennyező mivoltával nem tudok vitatkozni, egyetértek.

ápr. 15. 08:54
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!