Nem szabványos üzemanyag használata esetén milyen büntetèsre lehet számítani?
Semmilyenre. Az az állam és a hatóságok dolga, hogy te ne tudjál a dízelbe a máshogy adóztatott, benzinkúti gázolaj helyett bolti étolajat önteni. Persze régen a Csepel még a személyautó olajcsere utáni fáradt olajával is elment. A mai dízelmotorok az ilyeneket nem bírják.
Nem lesz hatósági bírságod, hatalmas károd és szervizköltséged lesz.
Egy ami CR-dízelbe nem töltögetnék oldószereket. Nem biztos, hogy használ neki. A nagynyomású pumpa kenése pl. gázolajra van tervezve. Más oldószerrel nem biztos, hogy hosszú életű lenne. Még ha az injektorok, katalizátor DPF túl is élné.
A másik meg hogy adócsalást követsz el. Ha lebuksz, keményen megb... üntetnek.
De azért egy NAV ellenőrzés azért, mert sütőolaj is van a tankban, nem túl valószínű. Max. ha a szomszéd feljelent a szag miatt.
Sokkal inkább azért nem érdemes, mert egyrészt ugye nem sőtolajjal megy a dízel, hanem gázolaj-sütőolaj keverékkel, évszaknak megfelelően változtatni kell az arányt, és több a szervizigénye is az így hajtott motornak. Nagyon elavult technika és nagyon igénytelen tulaj kell ahhoz, hogy ez így megérje a normális tankolás helyett. Aztán persze ha nincs maszek szerelőhaver és a szakszerűtlen étolajtankolás miatt viszed a teljesen tönkrevágott motort a szervizbe, akkor fog jönni még extrán a NAV is, amikor a szerelő felhívja őket, mert egyértelműen látszik, mit kell rajta csinálni és miért.
És a nagyon elavult technika alatt azt értem, hogy én már 20-25-30 éves autóval sem próbálnám meg. Van néhány hírhedt modell, amik nem rövid távon mennek tönkre az ilyen miatt, de amikor tönkremennek, akkor azt látványosan és egyértelműen feltárható okokból csinálják.
Hazavágja a motort, és adócsalással vádolnak meg, ha megfognak, de amúgy "marhára megéri".🤣
Régi adagolós motorba láttam öntögetni használt/új étolaj, szűrt motorolaj és egyéb jóságokat. Na azok sem örültek neki. A tüzelőanyag ellátó rendszer szabványos tüzelőanyagra van tervezve. Vannak "mindenevő" főleg katonai motorok, amik szükség esetén elmennek a bármivel is, de normális helyzetben azt is gázolajjal tankolják.
Ki mondta, hogy diesel? Valaki felkapta a többiek meg folytatták.
Benzines, karbis. Nagyon olcsón tudtam venni festèk oldószert, ami kompressziótűrő ès a fajlagos energiája is nagyobb mint a benzinè.
A mechanikus rèsz meg legyen a saját problèmám.
Köszönöm a nav-os válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!