Mennyibe kerül egy olajcsere? (Min-Max)
Márkaszervizhez vagy Márkafüggetlen szervizbe érdemes vinni a kocsit.
Azt olvastam hogy szűrőket is ilyenkor érdemes cserélni.
(Első autó tulaj vagyok)
20 ezertől felfelé határ a csillagos ég autótól függően.
Márkafüggetlenbe jobban megéri, de ezt ne keverd össze a maszekkal, tehát mindenképpen rendes szerviz legyen, ne valami gyökér a garázssoron. Ha bizonytalan vagy, google térképbe írd be, hogy "[község] autószerviz", aztán az értékelések alapján válogass. Általában a legjobbakat teszi legelőre. Ha találsz egy olyat, aminél van 50, vagy akár 100+ értékelés és az átlaguk 4.5 fölött van, akkor oda mehetsz nyugodtan.
Olajszűrőt mindenképpen cserélni kell olajcserekor. Légszűrőt nem.
Nekem a motorkerékpáromba 12.750 forint volt a 4 liter Motul olaj, amiből 3,8 liter kell bele, meg 3090 forint a szűrő. Tehát kicsit több mint 15 ezer forint. Ha elviszem a szerelőmhöz ezeket és a motort, 8 ezer forintért csinálja meg. Nézd meg, mennyibe kerül a tiedbe való olaj és szűrő (pl. filterabc), arra jön rá az ilyen kb. filléres szerviz. Tehát 20 ezernél kezdődik, aztán már csak azon múlik, a szerelőd mennyire találja megterhelőnek ezt a rutinműveletet.
Legolcsóbb, ha magadnak csinálod. 5 liter jó minőségű olaj, egy nem no-name kínai szűrő, meg egy tömítés a leeresztő csavar alá 25e-ből megvan. + vasárnap délután egy fél óra elfoglaltság.
Márkaszerviz egy Opel Astrára kért ezért tőlem 60e-t 3 évvel ezelőtt. És az inflációt figyelembe véve gyanítom azóta olcsóbb nem lett. Akkor döntöttem el, hogy inkább magamnak csinálom és tojok a szervizfüzetre. Egy jövőbeli eladáskor úgyis az autó pillanatnyi állapota fog számítani, nem az, hogy tíz éve ki cserélte rajta az olajat.
Én az idén 21 éves Renault Megane-omat márkaszervízba hordom olajcserére.
Legutóbb 2022. decemberben történt ilyesmi.
A cserére a szűrővel együtt 0,30 órát, vagyis kb 20 percet számoltak 16 200 Ft + ÁFA rezsióradíjjal.
Az bruttó 6.172 Ft. Plusz az anyagköltség.
Kiegészítés
Másfél év alatt nyilván feljebb ment a szervízek rezsióradíja is.
Érdeklődtem néhány szervíznél és elég sokkoló árakat mondtak, mondtam nekik hogy a lehető legjobb minőségű szűrőket és olajat kérném.
100-120k tartományban mozogtak.
Márkaszerviz és márkafüggetlen szervízeseket is kérdeztem egyaránt.
Mitől lehet ennyi? Ekkora a baj van a piacon, vagy érzik hogy kezdő vagyok és lehúznak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!