Miért szigorú és költséges jogositványt szerezni Magyarországon?
Vannak országok ahol nagyon könnyű jogsit szerezni. A briteknél ugy tudom hasonló mint USA-ban, tehát a szülő megtanit vezetni és csak vizsgázni kell, nem kötelező autósiskolába járni.
Nekem anno Magyaroszágon egy rakás pénzbe került a jogositvány, többe mint amennyi a fizetésem volt kb 2-3 évvel a jogsiszerzés után, pedig minden elsőre sikerült. USA-ban viszont csak vizsgáznom kellett és vizsgadij sem volt, csak a jogositvány kiállitásáért fizettem valami nevetségesen alacsony összeget. A magyar vigzsga is szigorúbb volt, olyanokat kértek amit gyakorlatban egy autós sem tesz meg, pl napi első indulás előtti teendők, kormányholtjáték ellenőrzése.
Azt gondolják az emberek hogy kevesebb lesz a baleset ha szigorúbb a jogsiszerzés?
A balesetek nem azért vannak mert az emberek nincsenek tiszában a szabállyal hanem mert leszarják hogy stop táblánál meg kell állni, vagy hogy a 90 az 90, nem pedig 110 és igy tovább.
Nem lenne jobb ha pl csak vizsgázni kellene és nem kellene kötelezően tanfolyamra járni ha valakinek jol megy a vezetés? Pl a szülő is tanithatna vezetni ugyan úgy.
USA-ban motorra is egyszerű jogsit szerezni. Hamarabb is lehet jogsid es nincsenek kategóriák. Veszel egy motort es igényelsz egy engedélyt amivel X ideig motorozhatsz, majd ha már elég jól megy akkor visszamész vizsgázni.
Ezt megteheted pl 250essel és később vezethetsz 1000es motort is ha azt szeretnél.
Az egy autóra épült társadalom. Ha valaki ott nem kap jogosítványt, alig tud létezni, élni.
Érdekes, nekem kicsit komikus is volt, hogy a covid idején segélyt osztottak az amerikaiaknak. Szóval álltak sorba az emberek AUTÓVAL a segélyért. Én meg röhögtem a tévé előtt, hogy még segélyért is autóval járnak.
Nem ismerem a nyugat-európai szabályozást, de életszerűbb lenne, ha azokkal vetnéd össze a magyart.
A briteknel is nagyjabol ugy van mint az amerikaiaknal.
A nemeteknel meg inkabb a magyarhoz hasonlo rendszer van.
Szerintem nem elég szigorú! En még akkor szereztem a jogsit, mikor külön volt a rutin és városi vezetés vizsgája. Addig ki sem mentünk a városba, míg a rutinvizsga nem volt meg. Ezt minimum vissza kellene hozni.
Meg ahogy a 2-es is írta, Amerikában más a vezetési kultúra, nem idegesek ,nem sietnek az emberek, mint nálunk, tehát itt még a pszihológiai vizsgálat is indokolt lenne.
Nem szigorú, sokall szigorúbbnak kellene lenni.
Az meg hogy drága, hát inkább szar a kereset nálunk.
Tudod a fidesz erre nagyon vigyáz hogy ilyen legyen.
Szigorú?
Gyakorlatilag bármilyen világtalan könnyedén szerezhet jogosítványt.
Drága?
Nézőpont kérdése, ilyen átlalános árszínvonalon annyira nem is feltétlenül.
Nem szoktál nézni videókat milyen idióták az emberek az USA-ban? Hiába a nagy terek, borzalmasan vezetnek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!