Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért szigorú és költséges...

Miért szigorú és költséges jogositványt szerezni Magyarországon?

Figyelt kérdés

Vannak országok ahol nagyon könnyű jogsit szerezni. A briteknél ugy tudom hasonló mint USA-ban, tehát a szülő megtanit vezetni és csak vizsgázni kell, nem kötelező autósiskolába járni.

Nekem anno Magyaroszágon egy rakás pénzbe került a jogositvány, többe mint amennyi a fizetésem volt kb 2-3 évvel a jogsiszerzés után, pedig minden elsőre sikerült. USA-ban viszont csak vizsgáznom kellett és vizsgadij sem volt, csak a jogositvány kiállitásáért fizettem valami nevetségesen alacsony összeget. A magyar vigzsga is szigorúbb volt, olyanokat kértek amit gyakorlatban egy autós sem tesz meg, pl napi első indulás előtti teendők, kormányholtjáték ellenőrzése.

Azt gondolják az emberek hogy kevesebb lesz a baleset ha szigorúbb a jogsiszerzés?

A balesetek nem azért vannak mert az emberek nincsenek tiszában a szabállyal hanem mert leszarják hogy stop táblánál meg kell állni, vagy hogy a 90 az 90, nem pedig 110 és igy tovább.

Nem lenne jobb ha pl csak vizsgázni kellene és nem kellene kötelezően tanfolyamra járni ha valakinek jol megy a vezetés? Pl a szülő is tanithatna vezetni ugyan úgy.

2024. jan. 10. 00:21
1 2
 1/20 A kérdező kommentje:

USA-ban motorra is egyszerű jogsit szerezni. Hamarabb is lehet jogsid es nincsenek kategóriák. Veszel egy motort es igényelsz egy engedélyt amivel X ideig motorozhatsz, majd ha már elég jól megy akkor visszamész vizsgázni.

Ezt megteheted pl 250essel és később vezethetsz 1000es motort is ha azt szeretnél.

2024. jan. 10. 00:24
 2/20 anonim ***** válasza:
72%

Az egy autóra épült társadalom. Ha valaki ott nem kap jogosítványt, alig tud létezni, élni.

Érdekes, nekem kicsit komikus is volt, hogy a covid idején segélyt osztottak az amerikaiaknak. Szóval álltak sorba az emberek AUTÓVAL a segélyért. Én meg röhögtem a tévé előtt, hogy még segélyért is autóval járnak.

Nem ismerem a nyugat-európai szabályozást, de életszerűbb lenne, ha azokkal vetnéd össze a magyart.

2024. jan. 10. 01:01
 3/20 anonim ***** válasza:
64%
Közel sem elég szigorú.
2024. jan. 10. 01:52
 4/20 A kérdező kommentje:

A briteknel is nagyjabol ugy van mint az amerikaiaknal.

A nemeteknel meg inkabb a magyarhoz hasonlo rendszer van.

2024. jan. 10. 02:10
 5/20 anonim ***** válasza:
62%
Nos a statisztikák alapján így is elég tetemes részben vannak jelen a balesetekben az 5 évesnél fiatalabb jogsikkal rendelkezők.... na akkor ugye a szigor?
2024. jan. 10. 02:36
 6/20 anonim ***** válasza:
100%
5-ös, azért tegyük hozzá, hogy a friss jogsisok jelentős része fiatal is, tehát a fiatalkori virtuskodás legalább annyira ludas lehet ebben, mint a gyakorlatlanság. Sőt, szerintem sokkal jobban.
2024. jan. 10. 02:41
 7/20 anonim ***** válasza:
39%
a németeknél 12 óra azt hiszem a kötelező óraszám... láttad már őket vezetni? botrányosan lassúak, körülményesek, nem tudják bemérni az autót. ahol 100 a megengedett 80nal mennek. leesik 2 mm eső már meg vannak halva. nem is mondom mi van ha havazik. autópalyán jobbratartás? ugyanmár, csak dísznek van. én inkább szigoritanám 40 órára, es alkalmasságihoz. mert, az hogy pl a Parkinsonos 70 éves szomszédom 2 mankóval meg beülhet az autóba...hát...
2024. jan. 10. 06:15
 8/20 anonim ***** válasza:
31%

Szerintem nem elég szigorú! En még akkor szereztem a jogsit, mikor külön volt a rutin és városi vezetés vizsgája. Addig ki sem mentünk a városba, míg a rutinvizsga nem volt meg. Ezt minimum vissza kellene hozni.

Meg ahogy a 2-es is írta, Amerikában más a vezetési kultúra, nem idegesek ,nem sietnek az emberek, mint nálunk, tehát itt még a pszihológiai vizsgálat is indokolt lenne.

2024. jan. 10. 06:22
 9/20 anonim ***** válasza:
74%

Nem szigorú, sokall szigorúbbnak kellene lenni.

Az meg hogy drága, hát inkább szar a kereset nálunk.

Tudod a fidesz erre nagyon vigyáz hogy ilyen legyen.

2024. jan. 10. 06:25
 10/20 anonim ***** válasza:
100%

Szigorú?

Gyakorlatilag bármilyen világtalan könnyedén szerezhet jogosítványt.

Drága?

Nézőpont kérdése, ilyen átlalános árszínvonalon annyira nem is feltétlenül.

Nem szoktál nézni videókat milyen idióták az emberek az USA-ban? Hiába a nagy terek, borzalmasan vezetnek

2024. jan. 10. 07:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!