Piktogramok miért ilyen kicsik a műszerfalon?
A műszerfalakon a visszajelző piktogramok miért ilyen kicsik minden autógyártónál? Itt van pl ez: https://www.youtube.com/watch?v=0gMwjvdrfaQ
Hatótáv, melyik fokozatban vagyunk, melyik lámpa ég, ugyan már, lényegtelen infók. Bezzeg a kinyitott ajtó jelzése, meg a km-órában az autó az feltétlen 10x akkorában kell megjelenjen 8 milliárd színárnyalattal. Súlyosbító körülmény, hogy eközben kézilabda pálya nagyságú üres helyek vannak a kijelzőn. Egyszerűen nem értem, miért ne lehetnének nagyobbak?
A hatótáv az becsült érték, ne arra hagyatkozva tankolj.
Melyik fokozatban vagy, hát érintsd meg a botot, rájössz, ha nem tudod. De alapból tudja az ember.
Ajtó nyitva, ember, az fontos infó.
Ugye, ez vicckérdés.
Akkor még egyszer, mert nem megy a szövegértés. Az arányokkal van a probléma. A piktogramok a rendelkezésre álló felülethez és az egyéb - sokszor igen lényegtelen - elemhez képest kicsik. Akkorák, mint 30 éve a negyed ekkora helyen. Sőt szerintem kisebbek is, mint anno, amikor ezek visszajelző lámpák voltak még.
Ennek semmi köze a szemhez, nem azt mondtam, hogy nem lehet látni. Átlagos szemmel pl a telefonon lévő visszanyílnál 3x kisebb nyilat is lehetne látni, mégse nézegetne senki szívesen ekkorát, mert esztétikailag idétlen a nagy semmi közepén. Minek akkor ilyen nagy kijelző.
2.
Te is megfogtad ám a lényeget. Nem kell rugózni a hatótávon, mellesleg belső égésű motornál még elég pontos is. Igenis fontos információ. A váltót is nyugodtan fogdoshatod automatánál, különösen azokban az autókban, ahol kör alakú tárcsával lehet kiválasztani a fokozatokat, te okostóni, nem véletlen van most már szinte minden automatánál kijelezve a műszerfalon is. Csak ugye minek, ha ilyen hangyafasznyi. És nem mindegy, hogy N-ben, D-ben vagy éppen R-ben ácsorogsz.
5.
Vazze, pont, hogy figyelem, de miért kéne kézzel keresgélnem, vagy oldalra néznem, ha egyszer az orrom előtt is lehet. Másrészt akkor az üzemanyag szint kijelző meg elég, ha az elején 1 percig mutatja, aztán a következő megállásig ki is kapcsolhatja magát, te már úgyis megnézted az elején és belőtted előre, hogy a fél tank elég lesz az előtted álló 227 km-re. Vagy mégse. Legközelebb kérj ilyen extrát.
A visszajelzőket úgy kell ergonómiailag kialakítani, hogy a lehető legkevesebb időt kelljen a megfejtésével eltölteni vagyis, hogy minél kevésbé vonja el a figyelmet a vezetéstől. Ezért is egyformák pl az összes autóban a piktogramok, még a színük is. Az viszont cseppet sem gyorsítja meg a felismerést, ha kicsik. Ég valami kis szar piros a bal alsóban.
Azért kicsik mert alapesetben nem világítanak.
A lámpák visszajelzője igazából nem is feltűnő, minden más pedig ha észreveszed akkor bajt jelent, vagy állj meg, vagy vezess óvatosabban
Mert nem a te, hanem képzelt vagy valós piaci, többségi igényre gyártják a dolgokat, így működik a kapitalizmus. Ha azt csinálnák, ami neked jó, akkor nem vennék meg annyian. Ha meg konfigurálható lenne egy érintőképernyőn, hogy kinek mi a jó, akkor meg sokan azért nem vennék meg, mert azt várja el, hogy elérakják a fontos infókat. Sokszor hülyeség a fejlesztés, még többször van értelme, lásd okostelefonok, én is utálom a sajátom, de tudom, hogy a többségnek nagyon komfortos és intuitív.
Ha meg tényleg a méret a baj, akkor menj el szemészhez, de ne autóval. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!