Autó szerelés tanulható végzettség nélkül?
#1 Én sajnos tudom, mert mérnök informatikusokat (is) tanítok. De amúgy egyetértek.
Kérdező: igen, tanulhatod, ha van rá időd. Én a motorszerelős izét néztem, nincs kedvem annyi időt és tandíjat áldozni rá, de ha ismernéd informatikusként a guglit, te is megtalálnád, mik az opcióid. Bár olyan szintre a mai űrtechnológiás autókkal úgysem jutsz el, hogy megérje "hobbiból" érteni hozzá, mert ahhoz otthon nemcsak szerszámok, hanem infrastruktúra is kéne, és rá fogsz jönni, hogy nem éri meg magadnak foglalkozni vele. Főleg informatikusként, azért keresel sokat, hogy egy részét visszaforgasd szolgáltatás-igénybevétel útján a gazdaságba, így működik a kapitalizmus. Egyetemistaként én is magamnak vágtam a hajam, most már inkább fodrászhoz megyek.
Értem én, hogy jó egy hobbi, mérnökként poénból én is elvégeztem egy bármixer képzést, és dolgoztam is vele egy ideig, de hobbiból autószerelés... Értelmetlen. Kereket meg olajat tudjál cserélni (de már utóbbihoz is jól jön egy akna...), azon kívül mégis mit akarsz csinálni otthon az autódon? Én a motoromat kétszer szét tudom szedni meg össze tudom rakni egy délután alatt, de fékbetétet/fékfolyadékot a szerelővel csináltatom, mert inkább nem kontárkodok ahhoz, amihez csak valamennyire értek, de az életem múlhat rajta.
Az autószerelés 99% gyakorlat. Hiába ültem én is 3 évig a padban, hiába voltak jók a jegyeim, hiába volt jó a szakmai és a technikusi vizsgám is, utána elmentem dolgozni és azt sem tudtam merre vagyok arccal előre. Az első hónapban, több hasznos dolgot tanultam, mint 3 év alatt az iskolában.
Természetesen az elméleti részből is van fontos és hasznos, de én egyáltalán nem érzem azt, hogy az iskolai tanulmány nélkülözhetetlen lenne.
Ez viszont nem azt jelenti, hogy otthon csak úgy meg lehet tanulni. Sokan ezt hiszik és ezért van olyan sok szar kontár szerelő az országban. Mindenkinek van valamennyi esze, mindenki tud megoldást találni problémákra, de ha nincsen viszonyítási alapod, vagy nincs aki segítsen, akkor nagyon nagy az esély rá, hogy a te megoldásod szar. De nem tudod, hogy szar, ezért legközelebb is úgy csinálod. Kialakult egy rossz szokás. Meg aztán kialakul majd 1000 másik is. Minden otthon szerelő azt hiszi, hogy tök ügyesek és jó szerelők, de 100-ból 99 nem az. Azt mondják, hogy jó pap holtig tanul és erre a szakmára ez abszolút igaz, 40 éves szaki is folyamatosan tanul, de mégis kitől tanulna az, aki egyedül mókol otthon? Korábban azt írtam, hogy 1 hónap munka alatt többet tanultam, mint 3 év iskola alatt, de ez csak a segítőkész kollégák miatt van így, akik megtanítják mi a helyes megoldás. Ha otthon dolgozik az ember, akkor nincs, akitől tanuljon.
Mint minden, ez is tanulható.
Mivel nagyon sok olyan dolog van, ami nem oldható meg ösztönből, vagy megérzésből, ezért nem bajnem baj ha hozzáolvasol ezt-azt.
Jah' és elsőre nem akarj egy R5-ös rallye autót építeni. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!