Az autók sebességváltója miért nem csak előre és hátra mozog?
Lehet kicsit béna a kérdés, bocsi. Remélem azért értitek, hogy mire gondolok. Csak felfel és lefele is egy irány lenne, nem lehetne még oldalra is húzni a kapcsoló kart.
Bocsi a béna fogalmazásért, és köszi ha valaki mégis érti 😅
Hogy ezekre nem is gondoltam.
Köszi szépen, ma is okosabb lettem. 😁
Peldaul azert, mert a H-formaju kulisszanak hala meg toksotetben is maganak a valtokarnak a helyzetebol is tudni lehet hogy melyik fokozatban van. Az automatanal ez nem feltetel, pl. a Toyota hibridek valtokarja tok egyenes uton jar - leginkabb azert, mert indulastol megallasig hozza se kell nyulnod, es egyebkent is van a muszerfalon visszajelzoje.
A masik ok, hogy az egymast koveto fokozatok lehetoleg ne pont egymas melle keruljenek, igy csokkentve a mellevaltas lehetoseget.
Versenytechnikában jó ez a fajta megoldás, ott használják is , szekvenciális váltó a neve. Gyorsan lehet vele felfele váltani, mert ott az a lényeg. Van hozzá egy kijelző, hogy hányasban vagy.
Városban viszont macerás lenne használni, mert pl mész 5.-ben, és megállsz a lámpánál, akkor végig kell rángatnod az összes fokozatot az üresig, míg H váltónál ezt megoldod egy kis húzással a váltókaron.
Aki váltós motorral motorozik, az tudja, hogy ez nem túl kényelmes, mikor az ember megfogja az összes piroslámpát városban.
Ennyi sületlenség mellett legalább 6-7 írt valami valósat is.
7# ". Lehet hogy mechanikailag sem lehetne úgy megoldani a váltót."
A sebességek száma annyira nem probléma, a motorváltóknál is megoldottak 6 sebességet 30 éve is szekvenciálisan, más kérdés, hogy a rückwärts menne-e, de szerintem ügyesek a tervezők.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!