Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Leállított motornál ha leteker...

Leállított motornál ha letekerem a hűtővíz tartály kupakját akkor kifutt a víz. Lehet ez aggodalomra okat vagy ez teljesen természetes?

Figyelt kérdés

2023. nov. 16. 17:47
 1/9 anonim ***** válasza:
75%
Akkor aggódj ha olajos a vized
2023. nov. 16. 17:57
 2/9 anonim ***** válasza:

Baj. Kivéve Opeleknél.

A vízkör egy zárt rendszer, melegben kitágul a folyadék, nő a nyomás, magasabb nyomáson pedig magasabb a forráspont is. Ha például 100 fokos a víz, a nyomás miatt nem forr, de ha letekered a kupakot, elengeded a nyomást és azonnal forrni kezd, emiatt fut ki.

Ezzel csak az a baj, hogy normál esetben nem lenne szabad 100 fokosnak lennie, kivéve az Opeleknél, mert azoknak 102 fok az üzemi hőmérséklete, de legjobb tudomásom szerint kizárólag az Opel ilyen, minden más márkánál 100 fok alatt van, tehát hiába tekered le, nem lenne szabad felforrnia és kifutnia. Opel kivételével ha kifut, az problémát jelent.

2023. nov. 16. 18:16
 3/9 anonim ***** válasza:
Én már sokszor letekertem közvetlenül leállítás után, mert szivárgás volt valahol és utána kellett töltögetni. Nekem nem futott ki soha jó motornál. Előfordult egy kis sistergés, gőzölgés, de ezen kívül semmi vészes. Volt már hengerfejproblémás autóm is, az viszont nyomta ki rendesen.
2023. nov. 16. 18:28
 4/9 A kérdező kommentje:
3/2 válaszára igen, egy B Zafiráról van szó.
2023. nov. 16. 22:01
 5/9 anonim ***** válasza:
Kifutnia azt nem szabadna, de ha még meleg motornál nyitod ki, fél-1 centit emelkedhet ilyen kis köhécselős hang mellett. Kihűlt hűtővíznél viszont ugyanott kell állnia letekerés nélkül is, mint a beindítás előtt.
2023. nov. 17. 18:07
 6/9 A kérdező kommentje:
Úgyan oda visszament a víz szint, miután kihült.
2023. nov. 17. 18:28
 7/9 anonim ***** válasza:

6.

Az nem biztos, hogy jó jel, mert felmerül a kérdés, hogy mivel pótlódott ki az a mennyiség, ami a te esetedben - mint írtad - kifutott a tartályból? Én úgy értettem a visszaállást, ha egyébként nem szökik belőle (kinyitáskor sem).

2023. nov. 17. 19:04
 8/9 anonim ***** válasza:
#4 Akkor lehet normális is akár. Persze nem biztos, de lehet.
2023. nov. 17. 20:58
 9/9 A kérdező kommentje:
Minimális ment ki, szinte csak pára fröcskölés, annyit észre se lehet venni a tartályból. Gyorsan visszazártam míg ki nem fút több. Munkatársamnak is Opelje van, ő is megnézte, neki is kifutott. Akkor ez tényleg Opelnél fordul elő.
2023. nov. 18. 15:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!