Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ha 1 év letelt olajcsere óta,...

Ha 1 év letelt olajcsere óta, de csak 6500 kmt mentetek vele, lecserélnétek az olajat?

Figyelt kérdés
2023. nov. 12. 02:20
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
70%

Ha kevés tejet iszol és a fél doboz megmarad lejárati időn túl és megromlik, akkor is megiszod? Mondván, nem baj, hogy megromlott, mert úgyis csak kevés kell belőle a kávédba?!

Nyilván egy korty romlott tejbe nem halsz bele. Az autó se fog azonnal szétesni egy elhúzott olajcserétől. De hosszú távon nem optimális. Igaz, legtöbbször már a sokadik tulaj szívja meg a megelőző tulajok elsunnyogott hanyagságait.

Én biztos, hogy nem ezen spórolnék. 4-5 liter olaj, egy szűrő, egy tömítés, egy átlagos autóba a fenntartás összköltségéhez képest bagatell tétel. Ha évente ez a 10-20e Ft okoz anyagi problémát, ott el kellene gondolkozni az autó tartásával kapcsolatban.

2023. nov. 12. 10:26
 22/39 krwkco ***** válasza:
87%

Vagyis magyarul:

"Ez a motortól és attól függ, hogy mennyit vezet. Márkától függően az időköz 15 000 és 40 000 kilométer között mozog. A pontos adatokat az autója használati útmutatójában találja. Ha átlagosan sokat vezet, azaz évente 10 000-15 000 kilométert, akkor körülbelül 1,5-2 évente kell olajat cserélnie."

Vagyis aki sokat vezet, ami a szöveg szerint "évente 10 000-15 000 kilométer" annak nem kelll évente cserélnie?

Miféle Ford kézikönyv ez? Inkább egy ChatGPT zagyvaságnak tűnik.

2023. nov. 12. 10:35
 23/39 nemaRendőrség ***** válasza:
26%

A tehéntej 3 napig jó, az uht tejpor lé 1 évig.

Akkor kidobod a "modern" tejeket is 3 nap után?

Megnézed, ha még jó akkor jó.

Egyszer 2 év után vittem el cserélni, semmi komoly baja nem volt az olajnak még nem volt sötétbarna

2023. nov. 12. 11:03
 24/39 krwkco ***** válasza:
0%

"még nem volt sötétbarna"

Ami akkor jó, ha pl. világosra akarsz egy deszkát pácolni vele. De hogy melyik adalékból mennyi maradt benne, vagy hogyan változott a kenőképessége, azt nem tudhatod. Az olajban kémiai reakciók zajlanak le, akkor is ha csak az idő telik. (Bár igaz az, hogy melegen gyorsabban.)

Ezért írják elő a gyártók az időtartam szerinti cserét. Ha a tulaj betartja, akkor szinte biztosan mindig az előírt tulajdnságú olajjal jár. Ha hosszabb ideig használja az olajat, akkor lehet hogy igen, lehet hogy nem. De ezt nem tudhatja, mert nem érdemes az olajat bevizsgáltatni, illetve a hatások később vagy csak kockázat formájában jelentkeznek.

2023. nov. 12. 11:14
 25/39 anonim ***** válasza:
16%

#20 Először is kizártnak tartom, hogy egy Ford kézikönyvben ilyen van írva. A kézikönyv soha nem beszél általános dolgokról, hanem tényként leírja a nyers számokat, ők. 15000km vagy 1 év. Szóval igen, ezt is te találtad ki. Vagy valaki más, de akkor is kitaláció.

Másrészt, igen létezik longlife olaj. Ezeket papíron elég 30 ezrenként vagy 2 évente cserélni. A longlife olajról egyetlen dolgot érdemes tudni: MARKETING! Semmi több. A 30 ezrenként cserélt longlife olajos autók 150-180 ezernél nem futnak többet.

2023. nov. 12. 11:18
 26/39 anonim ***** válasza:
19%

Amúgy én rövidre zárom a témát, végszóként csak ismételni szeretném magamat: egy olyan ember próbál meggyőzni minket, hogy ő jobban tudja, aki szerint a Trabantokban és Wartburgokban olajat kellett cserélni. Olyan alapvető dolgokkal sincsen tisztában, mint hogy ezek kétütemű autók voltak és kétütemű motorban nincsen olajcsere nevű mutatvány. Ennyire ért hozzá, kb. mint én a kvantumfizikához.

Innentől mindenki vonja le a következtetést, hogy mennyire megbízható és szakmailag mennyire helytálló az, amit mond.

2023. nov. 12. 11:25
 27/39 A kérdező kommentje:
Köszi, csak kíváncsi voltam ti lecserélitek-e. Én teljesen szintetikus olajat használok és évente csere. Nyugodtan jöhetnek még a válaszok.
2023. nov. 12. 14:27
 28/39 anonim ***** válasza:
85%
#27 Helyes. Sokan azt hiszik, itt is elhangzott már, hogy a full szintetikus olaj tovább használható. Ez azért téves, mert soha nem az olaj miatt létezett az élettartam, hanem az adalékok miatt. Tök mindegy hogy az olaj milyen és miből van, attól még a javasolt, biztonságos élettartam továbbra is 10e km/1 év.
2023. nov. 12. 14:59
 29/39 anonim ***** válasza:
100%

#27, jól teszed. A szintetikus is szerves anyag, oxigén, hő és a belekerülő égéstermékek hatására bomlik, oxidálódik, savasodik. Akkor is ha csak 2 km-t mentél az autóval egész évben.

Én nem is tudnék mást beletenni a sajátomba, mint szintetikust. Egy Euro6-os biturbós motorban nem fogok 20W50-es Botonddal szórakozni. Nem ettől függ a csereperiódus hossza.

2023. nov. 12. 17:00
 30/39 anonim ***** válasza:
52%
Mindenki úgy teszi tönkre a filléres kis kotláját ahogy akarja.
2023. nov. 12. 17:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!