A BMW K1600GT-nek ugyanaz a motorblokkja mint a K1300-nak vagy teljesen más?
Más a motorblokk. Az 1300-asok négy-, az 1600-asok hathengeresek.
A hengerszám változtatása autóknál gyakoribb, mint motoroknál. Ott előfordul, hogy hathengeresből négyhengeres lesz vagy épp fordítva, V8-ast megfeleznek soros négyhengeresnek, soros hathengeresből V12-t hegesztenek - egyébként meg épp a BMW az, ami a moduláris motorcsaládját 500 köbcentis hengerekre húzta fel, ezekből raknak össze annyit, amennyi épp kell a kívánt hengerűrtartalomhoz.
Viszont motoroknál ez ritkább, mint autóknál. Olyan van, hogy V2-es egyik hengeréből lesz az egyhengeres motor, de ennél komolyabb faragásokat nem szoktak csinálni, mert egyszerűen kevés a lehetséges konfiguráció.
#6 A hengerlevágáshoz még csapd hozzá a hengerűrtartalom módosítást, amit szintén írtam és helyben vagy.
1300cc/4 henger = 325cc/henger
1600cc/6 henger = 266cc/henger
Különbség: 59cc/henger. Simán áthidalható különbség.
De azért szeretném tisztázni, ha netán elfelejtődne, amit még az #1-ben írtam, hogy nem értek hozzá. Amit én írok, az full elméleti. Eszem ágában sincs azt mondani, hogy a kérdésben szereplő blokkoknál is ez a helyzet, mert fogalmam sincs. Csak azt mondom, hogy a hengerlevágással és a hengerűrtartalom módosítással rengeteg messze eltérő variácóban lehet blokkokat kialakítani, amik a messze eltérő variációjuk ellenére alapjaikban ugyanazok.
#8 Hengerlevágás esetén pont, hogy a hengenkénti köbcenti nem változik szerintem, ugyanazt a dugattyút, hengerperselyt, szelepeket használják, ahogy marad a vezérműlánc és a hozzá tartozó dolgok, mert a löket is marad, és csak pár dolgot módosítanak, pl új fő és vezérműtengely, blokköntvény stb
Ha már a köbcentivel variálnak az nem hengerlevágás szerintem, hiszen változott az is. Ráadásul motoroknál grammokkal játszanak, vagyis nem fognak pl vastagabb hengerfallal blokkot csinálni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!