Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A BMW K1600GT-nek ugyanaz a...

A BMW K1600GT-nek ugyanaz a motorblokkja mint a K1300-nak vagy teljesen más?

Figyelt kérdés
Mik a típushibák ha vannak?
2023. nov. 5. 10:18
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Hogy lenne ugyanaz, mikor eleve 300 köbcenti különbség van...?
2023. nov. 5. 10:29
 2/11 anonim ***** válasza:
#1 Motorokról nem tudok nyilatkozni, mert nem vagyok bennük túl jártas, de autóknál kifejezetten gyakori, hogy egy kisebb blokkot felfúrnak nagyobbra, tehát full ugyanaz az egész, csak más hengerűrtartalommal. Bár tény, hogy 300cc elég nagy eltérés, szóval nem hinném, hogy ez lenne itt a helyzet.
2023. nov. 5. 10:34
 3/11 anonim ***** válasza:
Az egyik sor 4, a másik sor 6. Full ugyanaz, csak mellé tettek még 2 hengert, ugye...?
2023. nov. 5. 10:36
 4/11 anonim ***** válasza:
#2 Google szerint amúgy az 1600-os az egy sorhatos blokk, az 1300-mas meg sornégyes. De igazából még ez sem jelent semmit, mert szintén autóknál a hengerlevágás is előfordul, ugyanaz a blokk kevesebb hengerrel. :D
2023. nov. 5. 10:37
 5/11 anonim ***** válasza:
#3 Inkább fordítva, ahogy #4-ben is írtam. Ha autóknál előfordul, motoroknál miért ne lehetne?
2023. nov. 5. 10:37
 6/11 anonim ***** válasza:
Csak éppen nem jönne ki a matek. Ha pont 1300cm3-as is lenne, akkor 4 hengerrel, az hengerenként 325cm3, és ugyanez 6 hengerre már 1950cm3 lenne. Tehát lökettel, vagy dugattúátmérőkkel legalább játszottak, és akkor már vélhetően mást is módosítottak.
2023. nov. 5. 10:51
 7/11 anonim ***** válasza:

Más a motorblokk. Az 1300-asok négy-, az 1600-asok hathengeresek.

A hengerszám változtatása autóknál gyakoribb, mint motoroknál. Ott előfordul, hogy hathengeresből négyhengeres lesz vagy épp fordítva, V8-ast megfeleznek soros négyhengeresnek, soros hathengeresből V12-t hegesztenek - egyébként meg épp a BMW az, ami a moduláris motorcsaládját 500 köbcentis hengerekre húzta fel, ezekből raknak össze annyit, amennyi épp kell a kívánt hengerűrtartalomhoz.

Viszont motoroknál ez ritkább, mint autóknál. Olyan van, hogy V2-es egyik hengeréből lesz az egyhengeres motor, de ennél komolyabb faragásokat nem szoktak csinálni, mert egyszerűen kevés a lehetséges konfiguráció.

2023. nov. 5. 10:51
 8/11 anonim ***** válasza:

#6 A hengerlevágáshoz még csapd hozzá a hengerűrtartalom módosítást, amit szintén írtam és helyben vagy.

1300cc/4 henger = 325cc/henger

1600cc/6 henger = 266cc/henger

Különbség: 59cc/henger. Simán áthidalható különbség.

De azért szeretném tisztázni, ha netán elfelejtődne, amit még az #1-ben írtam, hogy nem értek hozzá. Amit én írok, az full elméleti. Eszem ágában sincs azt mondani, hogy a kérdésben szereplő blokkoknál is ez a helyzet, mert fogalmam sincs. Csak azt mondom, hogy a hengerlevágással és a hengerűrtartalom módosítással rengeteg messze eltérő variácóban lehet blokkokat kialakítani, amik a messze eltérő variációjuk ellenére alapjaikban ugyanazok.

2023. nov. 5. 10:59
 9/11 anonim ***** válasza:

#8 Hengerlevágás esetén pont, hogy a hengenkénti köbcenti nem változik szerintem, ugyanazt a dugattyút, hengerperselyt, szelepeket használják, ahogy marad a vezérműlánc és a hozzá tartozó dolgok, mert a löket is marad, és csak pár dolgot módosítanak, pl új fő és vezérműtengely, blokköntvény stb

Ha már a köbcentivel variálnak az nem hengerlevágás szerintem, hiszen változott az is. Ráadásul motoroknál grammokkal játszanak, vagyis nem fognak pl vastagabb hengerfallal blokkot csinálni.

2023. nov. 5. 11:13
 10/11 anonim ***** válasza:
Tehát akkor megállapítottuk, hogy igazából minden motor ugyanaz, máx más a hengerszám, hengerméret, hengerelrendezés, de amúgy ugyanaz a konstrukció.
2023. nov. 5. 12:01
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!