Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mitől ilyen furcsa nyomni?

Mitől ilyen furcsa nyomni?

Figyelt kérdés

Nemrég vezettem az ismerősöm autóját, és arra lettem figyelmes hogy a kuplung pedál nagyon könnyen visszarúgja magát ahogy fogásponton van.

Nekem egy régi skodám van, én nem tapasztalom, de lehet azért mert az már nem egy mai darab.

Kicsit nehezebb volt vezetni mert hamar megugrott, próbáltam finoman engedni de nem nagyon sikerült.

Mire figyeljek legközelebb?

2023. okt. 10. 18:41
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Minden autó más. A kuplung, fogáspont, pedál keménysége is lehet valamivel másabb.

Nekem pl két autóm van. Ugyanaz a márka, sőt ugyanaz a típus mindkettő, csak két generáció különbség van köztük. Ez időben 13 év, futásban 300.000 km.

A régebbinek sokkal puhább a kuplungja és beljebb is fog. Sokkal könnyebb csúsztatni. Az újabbnál sokkal keményebb a kuplung, nagyobb erővel kell nyomni. Feljebb van a fogáspont és nagyon hirtelen kezd fogni, sokkal finomabban kell engedni.

Nem gondolom egyiket sem hibásnak, csak más.

2023. okt. 10. 18:49
 2/9 A kérdező kommentje:
Nekem nem azzal volt a bajom hogy nehéz nyomni, hanem ahogy engedtem fel valahogy “kirúgta” magát mert az elején könnyű volt utána hamar elengedett és megugrott az autó
2023. okt. 10. 19:03
 3/9 anonim ***** válasza:
Legközelebb próbáld meg húzni.
2023. okt. 10. 19:10
 4/9 Koaxk Ábel ***** válasza:
100%
Ahogy az első írja még azonos márkán típuson belül is lehet különbség, plusz az se mindegy, hogy az adott autóban új e a kettőstömegű és kuplung szett, vagy már ment mondjuk 100.000km-et... szóval olyan sosem lesz, hogy két manuális váltós autót tök ugyanolyan lesz vezetni.
2023. okt. 10. 19:10
 5/9 anonim ***** válasza:
Még 2 teljesen ugyanolyan autón is lehet más a kuplung, ha máskor volt cserélve.
2023. okt. 10. 19:20
 6/9 anonim ***** válasza:
Lehet bowdenes, a tied meg hidraulikus.
2023. okt. 10. 20:20
 7/9 veterán vas ***** válasza:

Ültem már pár autóban.

Van olyan hogy kemény egy pedál és van olyan, hogy vaj-puha.

Olyan is van amelyik közvetlen a fenéklemeznél fog (alúl) a másik meg a pedálút végén(magasan).

Na de hogy egy kuplungpedál "visszarúgja magát"? 😂

2023. okt. 10. 23:02
 8/9 A kérdező kommentje:
Elkezdem felengedni és olyan erősen jön vissza, nem tudom máshogy megfogalmazni sajnos.
2023. okt. 11. 22:41
 9/9 veterán vas ***** válasza:

Talán csak te érzed erősnek, mert máshoz vagy szokva.

Különben benyomott kuplungpedálnál van a rugó legjobban széthúzva, aztán ahogy engeded a fölfelé egyre csökken az ellenállása.

Ebből következik, hogy a fogáspont utáni "visszarúgás", sehogy sem helytálló.

Fogadd el, ilyen és kész.

2023. okt. 12. 12:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!