Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Használt autó vásárlásakor...

Használt autó vásárlásakor pontosan mikor, melyik lépésnél fizetjük ki a vételárat?

Figyelt kérdés
Az adásvételi szerződés kitöltése, áttekintése után? Hogyan kerülhető el az, hogy kamu bankszámlaszámot adjanak meg, hogy aztán tudják mondani, hogy nem érkezett meg az átutalásom?
2023. okt. 9. 19:21
 1/9 anonim ***** válasza:
78%
KP!
2023. okt. 9. 19:22
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha ilyesmitől tartasz, akkor én is azt javaslom, hogy kp-ban fizess, és azután, hogy megírtátok a szerződést.

Ha odaadod előtte a pénzt, az eladó meg hirtelen "meggondolja magát" hogy ja mégse adja el, akkor lenyúlta a pénzedet.

2023. okt. 9. 19:31
 3/9 anonim ***** válasza:
55%
Adás-vételi teljes kitöltése, aláírása után és készpénzben.
2023. okt. 9. 19:42
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Kamu bankszámlára nem is tudsz utalni, mert vagy a számlatulajdonos neve, vagy bank, vagy a szám nem fog stimmelni és a bankod nem küldi a pénzt.

Ha pedig a szerződésben ott van hogy milyen számlára kell fizetned, és a pénz elmegy, arról neked van egy banki bizonylatod és mindegy mit mond a másik fél.

Ha viszont paranoiás vagy, akkor intézd kp-ban.

2023. okt. 9. 20:20
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem a saját bankszámlaszámát adja meg, az neki miért jó? Amúgy mi az adásvételiben rögzítettük a számlaszámot is. Te mint vevő védve vagy, hiszen bankszámlakivonattal, tranzakciótörténettel tudod igazolni, hogy a megadott számlaszámra elutaltad a pénzt. Az hogy ő téves számlaszámot adott meg, az nem a te hibád, fusson ő utána.

Amúgy én milliókat mindig átutalással fizettem, soha nem szatyorban hurcolásztam magammal. Soha nem volt ebből gond.

Mi az adásvételi aláírása után intéztünk az utalást. Utána történt a kulcsok, papírok átadása. A megtekintés, próbaút, átvizsgálás nálam eddig mindig egy megelőző külön alkalom volt. Ha ott megfelelt, általában foglalót adtam. Az eladó meg intézte az eredetvizsgát a szerződéskötésig. Volt olyan is, hogy az eladó a lakásomhoz hozta az autót, itt írtuk alá az adásvételit. Én pedig utána az "új" autómmal hazavittem, hogy nem kelljen buszoznia. (Agglomerizációban lakott, nem kellett nagyon messze menni.)

Hála az égnek engem eddig mindig normális emberekkel hozott össze a sors.

2023. okt. 9. 20:22
 6/9 anonim ***** válasza:
77%

Adásvételire ráírjátok, vagy egy másik lapra, amit ugyanaz a két tanú tölt ki, ugyanakkor, ugyanott. Így korrekt. Aláír és utal, vagy aláír és kp.

Az utalás természetesen ott akkor történik, nem holnap, mert akkor meg te tűnsz el fizetés nélkül az autóval. Meg persze egyben, nem 4 napon keresztül, mert te elfelejtetted megemelni a napi limitet. :)

Meg legyen ott a tanú, jöttek már úgy aláírni, hogy a tanú az egy személyi igazolványként jelent meg. :D Mondom oké, érdekes, de legalább egy ott volt a kettő közül.

Az utalástól meg nem kell reszketni, ha van appod akkor át is lököd, vagy viszel egy laptopot és azon belépsz a netbankodba, megoldható, csak legyen papíron nyoma, pittyegjen neki az sms, lássa ő is a netbankban, azonnal történik, nincs már hétvége, meg majd a giro-ból 2-3 óra múlva.

2023. okt. 9. 20:43
 7/9 A kérdező kommentje:
Huu nagyon jó válaszok jöttek, köszönöm! Akkor is ez a helyzet, ha autó kereskedésből veszek? Ott kapok áfás számlát is?
2023. okt. 9. 21:17
 8/9 anonim ***** válasza:

Valószínűleg nagyjából ott is ugyanez lehet. Egyébként szerintem minden megbeszélés, megegyezés kérdése, nincs ez kőbe vésve.

Kereskedésből eddig csak új autót vettem.

Ott úgy ment, hogy megrendeléskor részletesen átbeszéltük a felszereltségi listát. A bemutató autókon volt, amit meg is lehetett nézni, hogy fest élőben. Aztán aláírtam a megrendelőt. Ebben volt egy záradék, hogy akkor továbbítják a gyár felé és akkor érvényes a megrendelésem, ha 5 munkanapon belül előleget utalok. Ennek az összege nem volt meghatározva, az volt a kérés, hogy pár százezer legyen. Én 500.000-et utaltam. Amit e-mailben vissza is igazoltak, miután beérkezett.

Aztán 1,5 hónap várakozás. (Ez legutóbb nálam 2018-ban volt, ma lehet hogy hosszabbak a várólisták.) Megjött az autó tréleren a kereskedésbe. Kérték, hogy nézzem meg, hogy minden stimmel-e rajta. Ezután jött a forgalomba helyezés. A papírmunkát, forgalmi, rendszám igénylést ők végezték és le is műszakiztatták helyben az autót. Ennek az átfutása egy bő hét volt. Ezt megelőzően kérdezték meg, hogy a fennmaradó összeget, hogy szeretném fizetni. Én azt is utaltam. Ez után jött az autó átvétele. Szóltak, hogy el lehet vinni. Az üzembehelyezés költségét, esetemben 148.000 Ft-ot helyben a pénztárban bankkártyával kifizettem. Odaadták a papírokat, kulcsokat, megmutatták hol az autó, mondtak róla pár szót. Aztán jó utat kívánva elköszöntünk. A törzskönyv ha jól emlékszem pár nappal később postán érkezett.

Az utalása azonnaliságáról, amit valaki írt: "azonnal történik, nincs már hétvége, meg majd a giro-ból 2-3 óra múlva."

Én is ezt hittem. A közelmúltban ugyan nem autót, hanem egyéb cikkeket vásároltam egy webáruházban pár tízezer forintért. Mivel sürgősen szükségem lett volna a cuccra és úgy gondolta, hogy hétvégén ne a futár depójában dekkoljon, hanem jobb ha minél előbb feladják, utalással fizettem. Le is beszéltem velük, azt mondták, hogy ha beérkezik az összeg, még aznap átadják a futárnak a rendelésemet. A netbankban az "azonnali utalást" választottam, mert naivan azt gondoltam, hogy ekkor valóban pár percen belül ott a pénz.

El is utaltam, megnyugodtam, hogy ha szerdán délután feladják, az akkor legkésőbb pénteken délelőtt hozza a futár. Ezzel ellentétben szerdán a munkanap végén küldtek egy e-mailt elég érdekes stílusban hogy jó lenne ha tartanám magam a megbeszéltekhez és méltóztatnék elindítani az utalást, mert ha nem utalok, akkor törlik a megrendelésemet, mintha valami notórius nemfizető lennék. Végül másnap délután kaptam egy visszaigazolást, az utalás elindítása utáni 24 órával később, hogy feladták a csomagomat. Szóval azért ez sem megy mindig olyan gördülékenyen, mint kellene.

Szolgáltatótól is már kaptam késedelmi kamatot azért, mert a számlám fizetési határideje vasárnapra esett, én pedig szombat reggel indítottam az utalást, amit a bank hétfői értéknapra könyvelt.

2023. okt. 10. 07:21
 9/9 Szolovjov ***** válasza:
Azt se felejtsd el, hogy először az eredet vizsgát kell megcsinálni és ha ott rendben van a jármű, csak utána kifizetni a vételárat.
2023. okt. 15. 21:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!