Amerikában mikortól terjedtek el az automata váltós autók, és mióta vannak többségben?
Hamar igény volt rá, mert ott egészen mások az útviszonyok, távolságok és a városi forgalom is, na meg hiába fogyasztott sokáig az automata többet, ugye ott fillérekért tankoltak, ma is elég olcsó az európai árakhoz képest. Meg más a hozzáállásuk az élethez, a fogyasztó kényelme sokkal többet számít. Lásd az 50-es években a manuális váltó is sokszor ilyen volt:
R24
135
Azért, hogy a 2-3 közötti váltás minél kisebb mozdulat legyen, mert azt használták a legtöbbet városban. Innen már csak egy lépés az, hogy váltani se kelljen nekik.
#4 Így volt könnyebb grafikusan. Ezt amúgy dog-leg gearboxnak hívják, 3-4 sebességes volt még az 50-es években, de volt 5 sebességes is asszem. De én is csak retró filmekből tájékozódom. :D
A lényeg, hogy átlóban volt az 1-2 és egymás alatt a 2-3. A kényelem jegyében. Nálunk ugye ez kb. elképzelhetetlen. Megvetted az autót, aztán megszoktad, mit kell vele csinálni, senki nem foglalkozott vele, hogy neked mi a kényelmes, az számít "normáliséknál", hogy a gyártás mennyibe kerül, meg mennyire kompakt a szerkezet, nem az, hogy te ki legyél szolgálva. Az amerikai ebben különbözik. Ott megéri a pénzt a kényelem, ezért a gyártóknak is megéri kényelmes terméket gyártani. Nem tudom, voltál-e már Amerikában, én azt hittem, a sok tanulmányommal, civilizációs ismeretekkel, régiók, sztereotípiák ismeretével, rengeteg tömegmédiával, Hollywooddal kb. vágom, milyen lehet az az ország. Aztán egyszer kimentem, és leesett az állam, mennyire más világ.
#6: erről tudnál mesélni, hogy mennyire más világ, mint ami a médiából lejön? :) engem komolyan érdekelne, privátban is beszélnék veled erről.
Kérdező, az 1940-es években már létezett automata váltós autó az USA-ban, viszont inkább csak a gazdagok engedhették meg maguknak. Az 1960-as évekre már teljesen elterjedtek és az alsóbb rétegekhez is lecsurgott ez az újítás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!