Aki külföldi munka miatt évente egyszer 1 hónapra jön haza az hol és hogyan tartja az autóját?
Ki kell venni az aksit? Szabad ég alatt tartod az udvarban vagy garázsban/tetö alatt?
Van valaki aki néha megjáratja mikor nem vagy otthon?
"Ha veszek egy autot 1 millioert akkor 5 ev alatt 1 millio visszajon es meg igy is el tudom adni valamennyiert"
Nem egészen. Ha veszel egy autót 1 millióért, akkor azt az 5 év alatti 1 milliót egyszer, előre fizeted ki. Mondjuk ettől még működik a matek - legalábbis elméletben.
Gyakorlatban nem. 5 év alatt lesz két műszaki vizsgád, ez egyenként majd' 30 ezer forint, de akkor még nem kellett semmit sem javítani előtte, mert olyan jó állapotú az autó, hogy csak odagurulsz és megvan. Fizetsz KGFB-t és gépjárműadót, ez nem tudom, mennyi, de ki lehet számolni. Ezek mind az 1 millión felül vannak. De néha lehet, hogy ezt-azt cserélni vagy javítani kell. Mondjuk ildomos lenne évente egy olajcsere, általában ez a gyártói előírás a futásteljesítménytől függetlenül. 5 év alatt legalább egyszer illő lenne cserélni a hűtő- és fékfolyadékot, ez sincs ingyen. Én a váltóban is cserélnék egyszer olajat ennyi idő alatt, de tudom, van, aki hisz az élettartamkenésben.
Még mindig csak a tervezett szervizeknél járunk, semmi nem romlott el, nem kaptál defektet, nem égett ki egyetlen izzó sem, minden tökéletes, csak tárolnod kell. De hol tárolod? Bérelsz neki egy garázst vagy egy helyet egy nagyobb garázsban? Nem lesz ingyen. Vagy van egy garázsod, ami amúgy üresen állna és oda teszed le? Miért nem adod el vagy bérbe azt a garázst? Abból lehet, hogy összejönne annyi, amennyi fedezné az évi egyszeri autóbérlést, sőt, talán több is. Utcán vagy udvaron áll? Nem rossz, de fedett helyen jobb állapotban maradna meg, 5 év után többért tudnád eladni.
Félreértés ne essék, nem akarlak lebeszélni arról, hogy legyen saját autód évi egyszeri, egyhavi használatra, csak szerettem volna bemutatni, hogy ilyen esetben az anyagi oldal kicsit bonyolultabb, mint hinnéd. Ha mégis a saját autó a jó megoldás, akkor a legjobb dolog, ha fedett, zárható helyre tudod tenni, mondjuk garázsba. Ilyen hosszú állás esetén érdemes megfontolni azt is, hogy ne a kerekein, hanem bakokon álljon: nem törik ki a gumi oldalfala a hosszú statikus terheléstől. Az akkut ki lehet venni és érdemes valahol csepptöltőre tenni, meghálálja. Ha nagyon precíz vagy, a motort is érdemes bizonyos időközönként legalább átforgatni, ha nem is indítod be, hogy a szíjak (ékszíj vagy hosszbordás szíj mindenképpen van, lehet, hogy vezérműszíj is) ne egy pozícióban álljanak 11 hónapig, kicsit tekeregjenek, jót tesz nekik. Valamikor tanácsolták, hogy a hengerfalakat érdemes olajfilmmel védeni a vakrozsdától, illetve a szívócsonkot és a kipufogót ledugózni valami ronggyal, ne tudjon lecsapódni odabenn a pára. Persze ezt indítás előtt érdemes eltávolítani - ez nem mindig jön össze.
Van olyan adalekanyag amitol a benzin tovabb is eláll?
Apámmal nem vennék közösen autót mert leamortizalna mire legközelebb jövök. Az autoja is olyan hogy mar minden baja van, klimabol elszokott a gaz, a zár is szarakodik, tükör is vissza lett csak ragasztva mert letorte, egyik abroncs szalszakadasos, lokharito repedt,stb. Ha megcsinaltatom akkor jovore megint mas romlik el.
Egy honap alatt mennek vele kb 1000-1500 km-t, szoval ennyi lenne az egy eves futas is. Ez miatt ketlem hogy sokat kellene szervizelni. Sot… mikor megvalnek tole akkor egy korahoz kepest keveset futott autot kinalnek eladasra.
Ertekvesztes nem sok lenne mert max 1,5 milliot szannek ra.
Szuleimnel parkolnam le a garazsban ha megtudom veluk beszelni, nem kellene garazst berelni.
Berautot sokszor nem is engedik kulfoldre mert az aszisztant szolgaltatast nem tudjak vallalni, szoval mar egy Horvatorszagi kiruccanasra is huzzak a szajuk. Azt sem szeretem hogy nyomkoveto van a berautokban, igy nyomonkovetnek hogy merre jarok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!