Autó akkumulátor házhozszállításos vásárlásnál, kézbesítéskor észlelt, túltárolás-lejárt szavatosság esetén, megtagadhatom az vásárlást, átvételt?
Fél órája rendeltem egyet én is...
A régin nem látok semmilyen dátumot, ami a gyártás időpontjára vonatkozna. (Kínai, ha jól emlékszem, a Tesco-ból, legalább 8 évet bírt. Előtte a Bosch csak 3-at.) Neten azt írták, hogy a Varta akkukon sem tüntetik fel a gyártási időt. Kérdező, te milyent vettél, amin rajta van a dátum, hogy meg tudd állapítani, hogy túltárolt? És a túltárolás tényét miből állapítod meg?
Amúgy az olyan termékek esetében, amiknél hivatalosan is van egy lejárati idő, még a postázási költséget is vissza lehet követelni. Csak akkor nem a 14 napos jog alapján kell elállni a vásárlástól, hanem hibás teljesítésre hivatkozva. (Nekem már volt olyan esetem, hogy visszaküldtem egy nem megfelelő terméket, és visszautalták az oda-vissza szállítás költségét.)
Akkumulátor gyártással és forgalmazással foglalkozó szakember véleménye szerint, a gyártási időt követő 6. hónap után már túltárolt.
A túltárolt akkumulátorok 1-2 évet bírnak márkától függetlenül, ellenben a szavatossági időn belül értékesített termékek 6-8 évig is hibátlanul üzemelnek.
Minden akkumulátoron rajta van a gyártási idő, egy kódsor formájában van belesütve vagy lézerrel gravírozva a műanyag házba, gyártóktól függően tetején vagy az oldalán található.
Rocket akkumulátort vettem, amely átlátszó zsugorfóliával volt csomagolva így átvétel előtt meg tudtam nézni a gyártási időt, 3 hónapja gyártott terméket küldtek.
Ez egy kód, amiből vissza lehet fejteni a gyártási időt, de konkrétan leírva nincs benne. (Cikkben is olvastam erről, hogy a legtöbb gyártó nem írja rá a gyártási időt.)
A két hete vásárolt Varta Silver akkun ebben a számsorban egyáltalán nincs is 23. A talpán a műanyagdoboz gyártási ideje megállapítható egy ilyen óraszerű nyilas jelből, 23.05. De ez csak annyit jelent, hogy ez előtt nem készülhetett el az akku belseje.
A másik kocsiban meg egy pont ilyen Varta van, mint amit linkeltél. 2 éve vettem, és annak a számsorában sincs se 21, se 20.
4 karakter - gyártás évének utolsó számjegye
5-6 karakter: gyártás hónapja
7-8 karakter: gyártás napja
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!