Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Dies autó alapjárat, csúsztato...

Dies autó alapjárat, csúsztatott kuplung jól értelmezem ezeket?

Figyelt kérdés

Szóval az alapjárat az lenne, amikor üresben van a váltó, kevés gázzal felpörgetem a motort 1000 körüli fordultszámig, és kuplung csúszópontig fel, megtart, lassan felenged?

A csúsztatott kuplung pedig úgy nézne ki, hogy kuplung be, sebességbe teszem az autót, és csak a kuplungal játszok?

Kérem valaki magyarázza el nekem ezeket, de lépésről leírva érthetően. Kezdő tanuló vagyok!

Illetve hogy mikor melyiket használjuk, például mikor van szükség alapjáratra és mikor a csúsztatott kuplungozásra?

2023. aug. 28. 00:33
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
Dízel autó* kérdésben rosszul írtam elnézést!
2023. aug. 28. 00:40
 2/13 anonim ***** válasza:

Csúsztatott kuplung az, amikor nem engeded fel teljesen a kuplungpedált. Ilyenkor csúszik valamennyit a kuplung, nem viszi át 100%-ban a hajtást. Leginkább akkor használatos, ha nagyon lassan kell manőverezni. Sokáig nem érdemes csinálni, mert ilyenkor folyamatosan csúszik, súrlódik, ezáltal kopik és melegszik a kuplung.

Az alapjárat az a fordulatszám, amin magától pörög a motor gázadás nélkül. Ilyenkor gyakorlatilag "készenlétben" van a motor, alacsony, de stabil fordulatszámon ketyeg, működnek a segédberendezések, gázadásra azonnal felpörög.

Haladásra normális esetben nem hasznaljuk. Esetleg ha a dugóban araszolsz, akkor elnézhető. De ezt sem jó sokáig csinálni, mert szétrázza a kettőstömegűt. De a kettő közül inkabb ezt csináld.

2023. aug. 28. 01:12
 3/13 A kérdező kommentje:
Értem köszönöm. És ezt az alapjáratot hogyan érem el? Tehát ilyenkor üresben a váltó, gázt adok (felpörgetem a motort a megfelelő fordulatszámig), és hogyan tovább, itt a kuplung nem is játszik akkor egyáltalán? A csúsztatottat így megértettem, köszönöm szépen. Csak ez az alapjárat nem teljesen világos, hogy erre mikor van szükség, és hogy pontosan lépésről lépésre ezt hogyan érem ell, illetve honnan tudhatom meg, mennyi az a fordulatszám. Előre is köszönöm, ne haragudj hogy picit gyerekesen fogalmazok, semmi tapasztalatom egyenlőre az autókhoz. Köszi mégegyszer. Szóval ha csak simán a kuplungal is tudok ugyebár menni, például elindulni egy parkolóból/kis parkolóban közlekedni, kanyarodni, akkor az alapjáratra miért/és mikor van szükség. Ez nem világos nekem
2023. aug. 28. 01:19
 4/13 A kérdező kommentje:
Akkor ha jól értelmezem, nekem ezzel nem is igazán kell majd foglalkoznom? Az alapjárattal..
2023. aug. 28. 01:22
 5/13 A kérdező kommentje:
A kettő közül, ezt arra érted, hogy a csúsztatott kuplung és az alapjárat közül inkább az alapjáratot használjam, ahogy írtad pl araszolásnàl?
2023. aug. 28. 01:25
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Alapjárat az a fordulatszám, amin gázadás nélkül jár a motor, 6-800. Ezt a motorvezérlő állítja be. Ha adsz gázt a pedállal, efölé pörög, ha elengeded, erre áll vissza.

A csúsztatott kuplung, amikor indulsz el. Mondhatjuk azt, hogy alapjáraton elindulsz, akkor a gázpedál használata nélkül csak lassan felengeded a kuplungot, megtartva kis ideig a holtponton (ez a csúsztatott kuplung), hogy ne fulladjon le. Ezt lassú mozgásoknál használjuk, parkolás stb, amikor csak csekély távot kell lassan megtenni (pl. előrébb menni 15 centit, vagy kiállni a parkolóhelyről). De a gázpedál használatával is el lehet indulni, ott is csúsztatod a kuplungot (megtartod a fogásponton kicsit, majd teljesen felengeded), csak így dinamikusabban elindul az autó.

2023. aug. 28. 01:45
 7/13 A kérdező kommentje:
6# Szóval alapjárat lényegében már az, ha simán csak elfordítom a kulcsot, és jár a motor?. De ezzel hogy tudok közlekedni, mert láttam olyant, hogy semmit sem nyomtak (pedál) de az autó ment. Ezt hogyan érem el, kérlek ezt elmagyarázod nekem? Azt értem addig, hogy a motor jár egy adott fordulatszámon, amikor beindítom az autót, de hogyan tudok ezzel úgy haladni, ahogy fentebb leírtam ebben a kommentben? Ilyenkor csak üresben az autó, de már jár a motor.. És hogyan indulok el, ha alapjáratban szeretnék menni, teszem azt. Ilyenkor csak szimpla gázadás, leveszem a lábam és megy az autó? (természetesen nagyon alacsony sebességgel), vagy hogyan van ez. Mert kupluggnal ugye ha benyomom, megáll, ha engedem fel, megindul. De mikor van az, amikor semmilyen pedált nem nyomok, de mégis tudok lassan haladni, na azt hogyan érem el, és arra mikor van szükség (és nem a motorfék!), na az érdekelne engem.
2023. aug. 28. 01:53
 8/13 anonim ***** válasza:
Ha óvatosan engeded fel a kuplungot és megtartod a fogásponton pár másodpercre, akkor elindul.
2023. aug. 28. 01:56
 9/13 A kérdező kommentje:
8# üresben is? Tehát üres, kuplung megtart majd fel, és így tudok folyamatosan haladni úgy, hogy semmilyen pedálhoz nem ér a lábam?
2023. aug. 28. 02:07
 10/13 nemaRendőrség ***** válasza:
76%

Üresben nem tudsz elindulni mert nincs köze a motornak a kerekekhez.

Ha beindítod a motort, berakod egyesbe akkor gáz pedál nélkül el fog indulni, főleg a dízel. Nem szeretik mert alacsony fordulatszámon adja le a nagy nyomatékot ami kell az elinduláshoz, de el fog indulni.

Benzines esetén viszont lefulladhat, ha régi autó. Ott csúsztatni kell a kuplungot. Azt pedig úgy tudod eljátszani kocsi nélkül, hogy fogsz egy téglát (vagy valamit) és a kezedet rányomva elforgatod. Ilyen az mikor hajt a motor. Ha nem rányomod a kezed csak épp hogy ráteszed majd forgatod akkor is el fog fordulni a tégla, de nem annyit mint a kezed

2023. aug. 28. 04:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!