Milyen motort ajánlanátok egy kezdő női motorosnak?
Semmilyen motoros múltam nincsen, de szeretném megcsinálni az A kategóriát. Elkezdtem már most gondolkodni, milyen motor illene hozzám.
2 opción gondolkodtam:
1) vegyek egy 50 ccm-es sportos kis sz.rt, amivel most B kategóriával is tudnék gyakorlogatni, szokni a közlekedést stb és majd leváltom később
VAGY
2) várjak míg tavasszal elkezdem a jogsit és ha megvan, utána nyáron vegyek egy 300-400 ccm körüli motort hosszabb távra. Erre viszont akkor jobban kell vigyázni, nem nagyon engedhetők meg a kezdeti bénázások, mert kárt teszek a gépben. Ettől tartok egy kicsit
Mit gondoltok, mi lenne jobb döntés?
Mindkét opcióra örülnék motor ajánlásnak, ki mit gondol könnyen kezelhetőnek, megbízhatónak és ami fontos, könnyen/olcsón karbantarthatónak
170 cm magas vagyok, sportos gépek tetszenek, viszont pénzem nincs sok, szóval ne valami Ducatit mondjatok be🥲 (esetleg szingli nagyvonalú férfiak jelentkezhetnek, szívesen feleségül megyek ahhoz, aki vesz nekem egy motort:D)
Az 50-es kategóriát felejtsd el, ha van B jogsid, és van kocsid.
Ami a vizsgázáshoz sokat segít, ha autóval már van rutinod, magabiztosan mozogsz a forgalomban, és főleg, ha jól ismered a környéket, vagy ha kocsival minél többször bejárod a vizsgaútvonalakat.
Szerintem motor választással mindenképp várd meg a jogsit, mert sokban befolyásolhatja a választásod az, amit közben tapasztalsz motoron.
Ha korlátlant csinálsz (ha lehet, ne menj lentebb), úgyis 600-ason fogsz tanulni, vizsgázni, és látod, hogy egy soros 4 hengeres 600-as nem öl meg egyből. De még egy V2-es 650-es is kezelhető kezdőként.
Mindenesetre utána kicsit konkrétabb elképzelésed lesz. Ha úgy döntesz, kisebbet is vehetsz kezdésnek (150-250 ccm), ott van pár híresen elnyűhetetlen típus, azokból válassz.
De bármit is veszel, bukócső/-gomba legyen rajta mielőbb, mert tényleg könnyű az elején akár otthon vagy benzinkúton tologatva is elborítani.
Ha úgy érzed, hogy nem okoz gondot fizikailag és fejben a 600-as kategória, az sem ördögtől való. Nem írtál összeget, de például az SV650, akár a régi akár az új, vagy a kettő közti Gladius is sport-túra jellegű, kezdőként is kezelhető vonal. A magasságoddal nem lesz gond sport / sport-túra / naked motorokkal, de még túraenduro sem akadály, ha rákapnál.
Az is lehetőség, hogy keresel motoros pasit magadnak, és míg nem lesz sajátod, vele utazol, vagy elviszed az övét ha odaadja. :D
Ha konkrétabban meg akarod vitatni, vagy szeretnél tippeket a jogsival kapcsolatban, vagy egyáltalán kezdőként, nyugodtan írj rám privátban (bár én sem vagyok pro, laponforgolódó). De előre szólok, van párom, szóval az én vasam nem kapod kölcsön. :D
Ha hozzám jönnél, akkor a robogót tanacsolnám kezdesnek.
Utána A2 jogsi és egy yamaha mt03, BMW g310, KTM duke390 vonalon ajánlanék neked motort.
Ezeknek van burkolt változata is, ha az a forma tetszik.
Aztán amíg te motoroznal hétvégente, én a haverokkal lógnék.
És hamar szetmennénk. 😃🙆🏻
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!