Holnap fogok vizsgázni elsősegélyből. Hogy zajlik egy ilyen vizsga?
Ahogy 2-es írja.
" felváltva újraélesztitek az ambu babát"
De ez keveseknek szokott sikerülni. Mert az a bábú sosem szokott életre kelni.
( Ha szabad egy kicsit humorizálni és ezt senki nem veszi sértésnek. :-) )
Az én időmben (nem tudom ma is így van-e) tételt kellett húzni. Elmondtad amit tudsz róla. Ha volt gyakorlati vonatkozása a tételednek, megmutatod hogy csinálnád. Esetleg belekérdeznek. Ennyi. Az egész nem több 5-10 percnél.
Azért ne egy akadémiai nagydoktori székfoglalóra készülj!
#2. Koszonom. Csak nagyon izgulos tipus vagyok, es sokszor van, hogy leblokkolok.
Amugy minden megvan, már csak az elsosegely hianyzik. De a vezetesnel is vegig remegett a kezem, felre kellett allni, mert nagyon raparaztam….
"De ez keveseknek szokott sikerülni. Mert az a bábú sosem szokott életre kelni."
A bábúnak nem is az a célja, hogy életre keljen, hanem hogy bemutassák rajta a technikát. Biztosan van olyan bábú is, ami a szíverrést is imitálja a rákötött EKG-n keresztül, de azt magyar vállalkozás nem fizeti meg, abban biztos vagyok.
#7#
A bábu oldalán van egy mérő skála, ami mutatja, hogy a műveletet megfelelően végzi-e az illető.
Más kérdés, hogy arra figyelnek-e a vizsgáztatók, vagy a gyakorlások során elmondta-e az oktató.
Nálunk is csak akkor került szóba, amikor a sokadik gyakorló is csak simogatta a bábut, akkor mutatta az oktató, hogy ott van a skála, olyan erőkifejtéssek kell nyomi, hogy a muatató kellően kilendüljön, és az bizony komoly fizikai munka, amitől ki lehet fáradni, a simogatás semmit nem ér, viszont a túl erős nyomástól eltörhet a csont.
Az egész oktatásnak a lényege az újraélesztések gyakorlása, amire jó esetben soha nem lesz szükség, de életmentő lehet, és nem kizárólag a közlekedéssel kapcsolatosan.
Az elsősegély vizsgán nem nagyon van idő izgulni, 5 perc alatt lezajlik a legtöbb esetben.
Neked remeg a kezed, hogy vezetni se tudsz, és úgy forgalmi vizsgáztál le, mást meg megbuktatnak, mert nem húzódik eléggé balra az egyirányú utca végén...
Jó lenne kicsit egységesebb vizsgáztatás...
Én 2022. januárban voltam vizsgázni.
Nagyjából amit előttem írtak: sorszámot kaptunk, kettesével kellett bemenni. Tételt húztam (én nem láttam, hogy mit), elkezdtem a bábun egy újraélesztést csinálni,(közben a társam (idegen) is tételt húzott), majd mivel ez szuperül ment (nem kellett végigcsinálni, csak a lépéseket elmondani), jött két kérdés.
Az egyik olyan, hogy XY baja van, hogyan kell kezelni, a másik pedig a szituációs, ez meg az történt vele, ilyen tünetei vannak. Mi baja? Mit csináljak vele?
Mindkettőre válaszoltam, majd a társam következett: bemutatta rajtam a stabil oldalfekvést, kérdeztek tőle kettőt, válaszolt és már kaptuk is a sikeres vizsgát igazoló papírt és mehettünk haza. Ha azt mondom, hogy másfél percig voltunk bent még lehet túl is becsülöm. Tételhúzással, igazolással együtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!