Alapjáraton első indításnál ütemesen kopog a kormány/motor, mi lehet?
Elindítom reggel az autót, és kb. 2 másodpercenként ütemes finom koppanást érzek a kormányon és a kocsiban bent. (hallani is lehet).
Kicsit még olyan, mintha a kocsi is bele mozdulna amikor kattog egyet, lehet, hogy a motorból jön.
Viszont ha elindulok, megszűnik ez a kattogó hang.
És nem is tart sokáig, max indítást követően 10-15 másodpercig csinálja.
És nem minden indításnál van ez.
Nem olyan intenzív 2 másodpercenként "koppan" vagy "kattan" egyet.
De mégis ez mitől lehet? Kormányban lenne valami rossz?
#8: Ha már kötekedni akarsz, kérlek vedd figyelembe, hogy a magyar szaknyelv nem ismeri az "elektromos" szót.
Villamosságtan, villamos gép, villamos hálózat. Ezek szakkifejezesek, az elektromos csak amolyan szakzsargon, amitől te annyira hisztizel...
Vicc. Ezért írtam azt az előbb, hogy sajnos (nem olaj az erőátviteli közeg a mai rendszerekben).
Nem lehet a potenciális zavarjellemzők függvényében kompenzálni a jeleket, mielőtt feldolgozásra kerül? Nem lehetne az akku aktuális feszültségszintjét figyelembe venni a rángatás kikerülése érdekében? A motor vezérlésébe miért nem tesz egy "smoothing"-ot a gyártó, aminek az erőssége pl. sebességfüggő? Ezek elég bagatel jelfeldolgozási, szabályozási és vezérlési hibák, legalábbis annak tűnnek.
A másik, ha ez ismert jelenség, miért kell SOS szervizbe vinni?
A harmadik, amikor bedugja a kulcsot és old a kormányzár, mozdul a kormánykerék, az nem lehet kiváltó ok? :)
#11 Nem, ez sem így van. Nekünk villamosmérnöki karon pont a villamosságtan tanár fejtette ki a villamos vs. elektromos fogalomzavart. Pont ez electric szóval magyarázta. Ahogy haladunk a szakmában (a korral), egyre több szakkifejezést átveszünk vagy éppen tükörfordítunk az angol nyelvből, a villamos megjelölések annál jobban kopnak ki a szakmából és a szakirodalomból. Ez egy hosszú folyamat. De egyébként a villamosság és az elektromosság külön jelentéstartalommal bír. Most az, hogy a kormányrásegítés egy szervókormány esetén elektromos vagy villamos, nézőpont kérdése. Melyik oldalról akarjuk vizsgálni? :D Én azt mondom, hogy nem villamos. Te azt mondod, hogy nem elektromos. Én azért mondom azt, hogy nem villamos. Mit jelöl a villamosság, villamosságtan, villamos berendezések? Az elektromos áram járta vezetők tulajdonságait vizsgáló tudományt és az elektromágnesesség elvén működő berendezéseket, illetve azok működését, egymásra gyakorolt hatásait, felhasználásukat stb. vizsgálja. Szerintem sem a szervókormány, sem a kormánymű esetében nem ez a prio, nem ebből a perspektívából vizsgáljuk. Ebből a szempontból a szervómotort tudnánk vizsgálni, de jelenleg nem arról van szó.
Te mit mondasz, miért villamos és miért nem elektromos kormányrásegítésről van szó?
#12: azért kell szervizbe vinni, mert ha valamelyik bemenő jel szarakodik, az menet közben is fog, és amikor a sofőr dalolászva 2 ujjal veszi a kanyart épp a gyalogosok között, nem jó ómen, ha pár millisec alatt 10%-ra esik a rásegítés.
A rásegítés visszaállításánál van smoothing, de az elvételnél nincs. Ha leeső akkufesznél tovább terheled a kocsi villamos rendszerét, akkor azt kockáztatod, hogy annyira leesik a feszültség, hogy teljesen kikapcsol az EPS.
Sebességjel ugyanez, ha azt feltételezed, hogy eltűnt a sebességjel, akkkor azonnal egy deafult allapotba kell állni a rasegítéssel, mert ha nagy tempónál ottmarad az 1 ujjas parkolós rásegítés, akkor totál instabillá válik az autó.
Mivel az autóiparban irtózatos fillérszexuálás folyik, a mérnök szarbol épít várat, az meg kicsit büdös.
#13: Pont ezért mondom, hogy a szakzsargonba nem kell belekötni.
Igazából szerintem nem is elektromos, hanem elektronikus :) gyakorlatlag egy számitógép van benne...
#16: Az autóipar minden bugyrában ugyanez van.
Én emiatt ott is hagytam a csába az egészet, es soha többet nem akarok az autoipar közelébe menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!