Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Szükség van mindkét félnek...

Szükség van mindkét félnek jelen lenni, amikor az átírást véglegesíteni kell az eladási szerződéssel, a kormányhivatalnál?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Még nem adtam el soha autót azelőtt, fiatal vagyok és nem tudom pontosan hogyan megy ennek a menete. Az adásvételit már kitöltöttem, az autó átadásánál már csak aláírásokra lesz szükség.

Ugye ezt át kell majd iratni a vevő nevére és be kell vinni a kormányhivatalba. Ehhez szükséges a vevőnek is jelen lenni? Azt tudom, hogy utána, a rendőrségen is be kell ezt jelenteni, illetve a biztosítást lemondanom.

Van még más egyéb, amiről nem tudok?

Előre is köszönöm szépen a válaszaitokat!

2023. aug. 4. 12:26
 1/8 anonim ***** válasza:
Külön-külön igen. Te az adásvételi szerződéssel elmész a helyi kormányablakba 7 napon belül, és bejelented az eladás, de úgy tudom, hogy ezt már online is megteheted, ha van ügyfélkapud. Az vevőnek 2 hete van átíratni.
2023. aug. 4. 12:31
 2/8 anonim ***** válasza:
Ja, és a biztosítóddal is vedd fel a kapcsolatot a kötelező biztosítás megszűnése miatt.
2023. aug. 4. 12:36
 3/8 anonim ***** válasza:

Nem. Aláírtátok a szerződést, átadtátok a pénzt és az autót. Innentől kezdve általában semmi közöd a másik félhez.

Ha te vagy az eladó, a korányablakban be kell jelentened az eladás tényét. Ez annyit tesz, hogy bemész, bemutatod az adásvételit és lepecsételik, hogy bejelentetted.

Rendőrségre én még soha nem mentem. Pedig több autót adtam már el és vettem is. Minek kellene oda menni?!

Biztosítónál én be szoktam szintén jelenteni az eladást. Viszem a lepecsételt adásvételit. Ez alapján időarányosan visszafizetik a biztosítási különbözetet. Kb ennyi.

2023. aug. 4. 12:54
 4/8 anonim ***** válasza:

Neked, mint eladónak nem kötelező jelentened és bemenned sehová, de hacsak nem bízol meg teljesen a vevőben, akkor érdemes az okmányirodában neked is mint eladónak leadni az adás-vételi egy példányát (kettőt tartasz meg, kettőt kap a vevő amikor a 4 példányos szerződést kitöltitek).

Maga az átírás és az új forgalmi engedély, törzskönyv kiállítása, illetve a régiek bevonása akkor történik meg, amikor a vevő elmegy az okmányirodába. Ha te addig nem mentél el és utána sem mész, akkor sem történik semmi.

Ami fontos, hogy mondd le a kötelező biztosításod, ezt a legtöbb biztosítónál online is megteheted, az adás-vételit érdemes ehhez beszkennelni vagy legalább olvashatóan lefotózni.

2023. aug. 4. 15:03
 5/8 anonim ***** válasza:

"Azt tudom, hogy utána, a rendőrségen is be kell ezt jelenteni..."

Rosszul tudod, de nem ingatom meg az önbizalmadat. Ha van érvényes adásvételi szerződésed, nincs szükséged a vevőre, egyedül is el tudsz intézni mindent.

2023. aug. 4. 17:31
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindenkinek a válaszát! A kocsit, örökség útján kaptam meg. Az ügyvédnő mondta, hogy eladásnál, a rendőrséghez be kell jelenteni azt, hogy a kocsi már a vevő tulajdonában van és nem a sajátomban. Megértem, ha többen úgy tudjátok, hogy ezt nem kell megtenni. Gondolom, egy ügyvédnő, ilyen téren nem tévedhet. Erre főként azért van szükség, mert ha esetlegesen a jármű nem lett még átiratva és az eladó nevén van, akkor legyen nyoma, hogy márpedig az eladott jármű, már nem volt az eladó birtokában és a vevő okozta a balesetet. Azt is említette, hogy sok olyan ügyük van, amikor a vevő megpróbált hazudni erről és az eladóként adta ki magát. Nem tudom, ez hogy lehetséges, de mesélt ilyen történeteket. S ebből volt már bőven ügyük a bíróságon.

Ismételten, köszönöm szépen mindenkinek a válaszát! Sokat segítettetek!

2023. aug. 4. 21:25
 7/8 anonim ***** válasza:

"A kocsit, örökség útján kaptam meg. Az ügyvédnő mondta, hogy eladásnál, a rendőrséghez be kell jelenteni azt, hogy a kocsi már a vevő tulajdonában van és nem a sajátomban."

Tavaly örököltem egy autót. A hagyatéki után egy hónappal eladtam. Nem voltam emiatt a rendőrségen. Csak a kormányablakban és a biztosítónál. Ha megvolt a hagyatéki, a neveden van az autó, eladásnál technikailag tök mindegy, hogy vetted vagy örökölted, vagy milyen módon került a birtokodba. Ugyanúgy megy az eladás, átírás.

"Megértem, ha többen úgy tudjátok, hogy ezt nem kell megtenni. Gondolom, egy ügyvédnő, ilyen téren nem tévedhet."

Jó, ha ennyire biztos vagy a dolgodban, akkor menj a rendőrsére! Csak akkor ha ennyire tudod, nem értem miért tetted fel a kérdést... Arra készülj fel, hogy a rendőrségen nem biztos hogy elsőre érteni fogják, hogy mit is akarsz pontosan. De ha jobban elhiszed, hogy ott hajtanak majd el, szíved joga...

"Erre főként azért van szükség, mert ha esetlegesen a jármű nem lett még átiratva és az eladó nevén van, akkor legyen nyoma, hogy márpedig az eladott jármű, már nem volt az eladó birtokában és a vevő okozta a balesetet."

Nem véletlenül, csak dísznek, a bürokrácia miatt írtok adásvételi szerződést. És nem csak úgy poénból rögzítitek percre pontosan a tulajdonjog átruházását. Ez egy hivatalos, teljes bizonyító erővel bíró dokumentum. Pontosan rajta van, hogy mikortól nincs semmi közöd az autóhoz. Ezzel tökéletesen tudod igazolni. De úgy látom neked teljesen mindegy hogy mit írunk. Az a típus vagy, aki megy a saját feje után és saját kárán tanul. Menj nyugodtan a rendőrségre, ügyvédhez, bírósághoz, ügyészséghez, a parlamentbe, vagy ahova akarsz! Ott sem fognak mást mondani.

2023. aug. 5. 08:23
 8/8 anonim ***** válasza:

"Gondolom, egy ügyvédnő, ilyen téren nem tévedhet"

Ja, ha ügyvéd, az más. Akinek ott van a neve előtt a két mágikus betű, az már tévedhetetlen.

"Erre főként azért van szükség, mert ha esetlegesen a jármű nem lett még átiratva és az eladó nevén van, akkor legyen nyoma, hogy márpedig az eladott jármű, már nem volt az eladó birtokában és a vevő okozta a balesetet"

Ezt a célt szolgálja a közúti járművek nyilvántartása. Mikor beviszed a kormányablakba az adásvételi szerződést, akkor ebbe jegyzik be a tulajdonos és üzembentartó váltásának tényét annak időpontjával együtt, így egy szabálysértés vagy baleset esetén pontosan be lehessen azonosítani, kit lehet felelősségre vonni érte. Nálad is marad bizonyíték erről, mégpedig az adásvételi szerződés egyik eredeti példánya, amin rajta van a tulajdonjog átruházásának ideje és ha jól emlékszem, a kormányablak pecsétje (ez utóbbit már nem tudnám megmondani).

Úgyhogy szükségtelen még a rendőrsége is menned, mert ők is a járműnyilvántartásból veszik az adatokat, de ha nagyon szeretnél, ellátogathatsz hozzájuk az adásvételi szerződéssel, csak nem nagyon fogják érteni, mit szeretnél.

"Azt is említette, hogy sok olyan ügyük van, amikor a vevő megpróbált hazudni erről és az eladóként adta ki magát"

Ilyet én is láttam már, mikor Okos Jóska az autópályamatrica hiánya, gyorshajtás vagy koccanás után benyögte, hogy hátdehát ő mán eladta a zótót, ő nem tud semmit, őtet hagyják békén, de általában nem volt adásvételi (mert okosba' bizniszelt) vagy csak valami kockás papírra firkantott zagyvaságot tudott előszedni, mikor bizonyítékot kértek tőle, amit hirtelen írt a szomszéddal, hogy nehogy mát megbüntessék. De nem láttam még olyat, hogy valakit ez a fajta okosítás kihúzott volna a sz*rból.

2023. aug. 5. 10:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!