'98-as Ford Focus sebváltója időnként kicsit akad, beragad sebességben. Mi lehet ennek az oka?
Üresben, felemelt kuplung mellett halk ciripelés hallatszik, ami nem tudom, hogy a váltóból jön, vagy a kuplungból, vagy valami teljesen más. (Nem, nincs a gépben tücsök... Asszem...)
Néha bentragad rükvercben, vagy épp egyesben, csak úgy tudom kivenni, ha egy centit felengedem a kuplungot, és visszanyomom, egyébként nem mozdul. Ritkán, ha berakom rükvercbe, kiugrik a sebességből egy megállás, vagy döccenő után. Nem egészen üres állásig, de nem illeszkedik, újra ki üresbe, és vissza rükvercbe kell rakni.
Váltásnál olyan érzés, mintha folyós mocsáron tolnám át a váltókart. Mintha az olaj be lenne sűrűsödve némi fémreszelékkel megszórva. Nem recseg, nem számolom a fogaskerekeket, és a kuplung padlóig van nyomva.
Szóval így sem valami sima a dolog. A szerelő azt mondta, hogy ebben a típusban élethosszig tart a váltóolaj, nem lehet cserélni, utántölteni. (Létezik ilyen egyáltalán? Tisztítani sem lehet, csak cserélni?) Valahogyan ezeket a gondokat meg kellene oldanom. Mivel nincs fölös vagyonom a szerelőre, megpróbálom itthon, hátha sikerül.
Köszi előre is!
#1 Köszi, megnézem! Már találtam is videót, ami támpont lehet. Megnézem, hogy sikerül-e kitekerni a dugókat egyáltalán, vagy bele van nőve. Próbálkozom :-)
#2 Neked is köszi! Igen, lehet, igazad van. Sokat volt az előző tulajoknál szervízben, de nincs szervízkönyv, nem tudom, hogy a váltóban javítottak, cseréltek-e valamit? Sajnos a barátunk, akitől vettük, pár hete elhúnyt, szóval nem tudok kérdezni tőle. SZóval nekem kell megnéznem.
Megpróbálom először az olajat lecserélni, hátha úgy jobb lesz a helyzet. Ha nem, akkor gyűjtögetek váltócserére.
#8 Ez nagyon hasznos infó volt, köszi! Még nem nyúltam hozzá, átgondolom az életem, mielőtt tekergetek valamit. Ha elszabom, sokba fog kerülni, szóval egyelőre nézegetem.
Részemről mindenkinek ment a zöld!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!