Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Az öthengeres motorok miért...

Az öthengeres motorok miért tűntek el?

Figyelt kérdés

Egy időben elég nagy divat volt, többen is használták, aztán meg teljesen eltűntek a süllyesztőben. Ha régebben tudtak jó 5 hengeres motorokat gyártani, akkor mai világban mi az akadálya, hogy nem nagyon foglalkoznak vele?

pedig még köztes lécsőnek is adott lenne a 4 és 6 hengeres modellek között, ahol szinte mindenben egyeznek a motorok, hengerméret stb tekintetében.

2023. jún. 18. 05:21
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Én azt nem értem, hogy egyáltalán miért voltak?
2023. jún. 18. 05:34
 2/11 anonim ***** válasza:
62%

Mert 4 hengernél többet sorba rakni idiótaság. Régen is csak azért használták, mert alapvetően a sorötös motor sokkal kiegyensúlyozottabb és egyenletesebb a sornégyesnél, szóval olyan gyártók mint pl. a BMW kihasználta ezt a prémium feelingért, ugyanakkor az egyensúlyt leszámítva a legkevésbé sem praktikus, túl nagy, ezért túl sok tervezési kompromisszummal jár. Viszont ha egy gyártónak fontos a kényelem és ezért képes kompromisszumokat kötni a tervezésben, akkor miért álljon meg ötnél? A sorhatos motorhoz kb. ugyanaz a tervezési elmélet szükséges, viszont a sorötösnél is sokkal kiegyensúlyozottabb. Szóval a sorötösnek nincsen létjogosultsága. Tervezési szempontból rosszabb, mint a sornégyes, kényelem szempontjából rosszabb, mint a sorhatos.

Ha négynél több hengert akar a gyártó, akkor pedig nyilván opció még a V-elrendezés, ami igazából csak páros hengerszámmal működik, szóval az öthengeres itt is kiesik a körből. Mondjuk a Volkswagen szórakozott egy keveset V5-ös motorral, de az nem is igazán V, még a Volkswagen sem hívja annak, VR5 a hivatalos neve, amiben a VR "lerövidített sorost" jelent.

2023. jún. 18. 06:12
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Nekem 5 hengeres VW T4-em van,2.5 TDI,az egyik legjobb motorral rendelkező kocsi.Én nem tudom,hogy manapság gyártanak e 5 hengerest,vagy nem,de mára nagy divat lett a 3 hengeres agyonturbózott kevés köbcentis motorok használata.
2023. jún. 18. 06:16
 4/11 anonim ***** válasza:

Részben így van.

"amiben a VR "lerövidített sorost" jelent."

Nem azt jelenti, lényegében hasonló.

"Ein VR-Motor ist eine Mischform aus Reihen- und V-Motor."

Tehát egy kevert forma a V és soros motorból (mivel egy hengerfej van, ellenben a valódi V-motorokkal).

A VR-motorral a 90-es évek óta szórakozott a VW, VR6 formában. Később meg tulajdonképpen 2 VR6 lett valódi V-motornak átszabva, ebből lett a W12.

Ma meg mindenkics csökkenti a hengerek számát, így születnek a 3 hengeres 1000-es duplaturbós-kompresszoros egyszerhasználatos autók.

2023. jún. 18. 07:47
 5/11 anonim ***** válasza:
#4 Legjobb tudomásom szerint a VR a verkürzt reihenmotor rövidítése, ami szó szerint lerövidített soros motor.
2023. jún. 18. 07:55
 6/11 anonim ***** válasza:
5# mondjuk a verkürzter Reihemnotor is logikusan hangzik. De én úgy tudtam, hogy a V az egy törzsben levő V-alakban elhelyezkedő furatok/hüvelyek miatt van. Lehet többféleképp is definiálják, én Wikin néztem.
2023. jún. 18. 08:02
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

A nagy köbcentik tűntek el kérdező, ha 4 hengeresben sincs, miért lenne 5 hengeres?

Kevés anyaghasználat, turbó, euro 6-os motorok, a környezetszennyezés a legfőbb ok.

Ha meg nagy teljesítményt akarnak, akkor V motor.

2023. jún. 18. 08:38
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

"Ha meg nagy teljesítményt akarnak, akkor V motor."

Hogy függ össze a teljesítmény a hengerelrendezéssel?

2023. jún. 18. 08:40
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Az EU piacra gyártott autókat már régen nem szabadon tervezik a mérnökök.

Az egyre szigorodó előírásoknak kellett megfelelni, környezetvédelmi kvótákat teljesíteni.

Az öthengeres motorok amúgy sem voltak gyakoriak, de azok is áldozatul estek a kvótáknak, úgy, mint a szívó benzines motorok.

Nem azért nem gyártanak szívó benzines motorokkal autókat az EU-ba, mert azokra nem lenne kereslet.

A környezetvédelmi kvótákkal kell sakkozni a gyártóknak.

2023. jún. 18. 08:41
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Audinál ma is vehetsz ilyet.
2023. jún. 18. 10:05
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!