Legmegbízhatóbb motor?
Ha csak a személyautókat nézzük vajon melyik lehet a legmegbízhatóbb motor statisztikailag?
A legegyszerűbb vonal ugye valamelyik Mercedes szívódízel volna esetleg valami japán benzinmotor, de kíváncsi vagyok, hogy vajon aki jobban benne van a témában, van-e erről valami statisztika vagy cikk, hogy nem csak egy-egy példányt nézve, mert tudom léteznek autók amikben millió km fölött van bontatlan motor, hanem úgy átlagolva a leginkább megbízható darab.
Végtelen számú szempont van, és tapasztalat, mindenki tud nagyon szar motort ami 500 ezret elment hiba nélkül, meg mindenki tud 1.9 TDI-t, ami 3 évesen 80 ezer km-el kikönyökölt (legalábbis én tudok).
Amit hozzátennék, a híres Merci szívódízel legendák nagyon erős túlzások. Valójában mik voltak ezek? Nagyon túlméretezett, hatalmas köbcentis motorok, kevesebb lóerővel, mint amit egy Lada tudott akkoriban, és dízel létére minimum 8 litert bevert, és olyan hangos volt, hogy az MTZ-k megszégyellték magukat előtte. Nos így normális, hogy ekkora túlméretezéssel ennyit tartottak (már amelyik, mert tudok én sokat amelyiket 200 ezer km után fel kellett újítani). Ma ha akarna a Merci, a modern technológiával csinálna olyan 3000 ccm 100 lovas motorokat, modern olajokkal és csapágyakkal 5 millió km-t elmenne. Csak senkinek nem kéne már egy lomha, sokat fogyasztó, hangos autó.
Összességében az én szememben az egyik legjobb motor a VW féle 2.0 CRTDI. Megfelelő karbantartással tudják az 1 millió km-t, és reális 4-5 literes fogyasztással, városban 6-7 liter. Mindezt csendben és nagyon jó menetdinamikával. Nem üríti ki a kőolajkészleteinket, cserében jól megy, erős és tartós. Mi kell még?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!